Bebekler Ne Zaman Oturur? Bebeğin Oturacağı Nasıl Anlaşılır?

Bebekler belli bir aya geldiklerinde oturmaya başlarlar. Ebeveynlerin de bu durumu gözlemlemesi ve sakatlıklar çıkmasını engellemesi gerekmektedir.

30.07.2019-13:22 - (Son Güncelleme: 30.07.2019-13:20) Bebekler Ne Zaman Oturur? Bebeğin Oturacağı Nasıl Anlaşılır?

Belli ay sonrası genelde bebeklerin oturmaya başladığı zamanlardır. Ancak her bebeğin aynı olmadığı unutulmamalıdır.

BEBEKLER NE ZAMAN OTURMAYA BAŞLAR?

Oturma eyleminin belirli ay aralıklarında oluşması beklenir. Çocuklar doğduğunda beyni ile bedeni arasında bağlantı kuramadıkları için bilinçsiz hareket ederler. Hareketlerinin bilinçli hale gelmesi 3-4 aya varabilir. Bu aşamanın sonunda sırasıyla önce kafalarını, daha sonra da gövde ve bacaklarını diledikleri tarafta hareket ettirmeye başlarlar. Uzmanlar ise bebeklerin 6-7 ay civarlarında oturmaları gerektiğini belirtmektedir. En hızlı geliştiği sezonlardan biri de 0-1 yaş arasıdır.

OTURMASI NASIL ANLAŞILIR? BEBEĞİN OTURMA AŞAMALARI

1. Ay: Bu ayda çocuğunuz yalnızca sırt üstü ve yüz üstü yatar pozisyonda kalabilir. Başında ve vücudunda dilediği hareketlenme gözlenmez.
2. Ay: Özellikle ayın sonuna doğru, yüz üstü yatarken başını kısa zaman kaldırabilir ve sağa sola çevirebilir.
3. Ay: Karnının üstünde yatarken dirseklerinden ve kollarından yardım alarak gövdesini kısa zamanlığına kaldırabilir. Yan yatarken kendini döndürmeye başlar.
4. Ay: Özellikle baş, boyun ve sırt kasları güçlenir. Artık bedenini döndürmeye başlar ve kafasını daha uzun vakit dik tutmayı başarır.
5. Ay: Bebeğiniz kendini dilediği tarafa rahatlıkla döndürebilir. Yatağında yerini değiştirir. Karnının üstündeyken bacaklarını ve kollarını kullanarak ileriye hareket edebilir. Kucağınızda ve öteki yerlerde kenarlarından desteklendiğinde kısa zamanlı oturmaya başlayabilir.
6-7 Ay: Bu aylarda bebeğiniz artık yardımsız olarak oturmaya hazırdır ve boyun kaslarının gelişmesiyle beraber başını rahatlıkla dik tutabilir. Oturabilme evresine gelen bebek, etrafını daha rahat gördüğü için bu hal onu çok mutlu eder.
8-9 Ay: Otururken sağa sola hareket edip sallanabilir. Yatarken ve emeklerken kendi başına oturur hale gelebilir ya da ayaktayken yeniden oturabilir.
Bazı bebekler erken dönemde oturma yetenekleri geliştirirken, bazılarının desteksiz oturması 9. ayını bulabilmektedir. Yukarıda belirtilen vakitler ortalama değerleri göstermektedir.

Son Dakika Kadın Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal