Bebek Kendini Nasıl Güvende Hisseder?

Anneler bebeklerinin bakımında oldukça titiz davranıyor. Bu dönemde kaygıları artan annelerin en merak ettiği şeylerden biri bebeklerin kendini nasıl güvende hissedeceği? Merak edenler için araştırdık.

13.05.2021-16:56 - (Son Güncelleme: 13.05.2021-16:56) Bebek Kendini Nasıl Güvende Hisseder?

İlk deneyimlerini yaşayan anneler, bebek bakımları konusunda oldukça hassa olabiliyor. Bu dönemde çevreden duydukları çeşitli şeyler anneleri daha çok endişelendirmekte. Güven konusunda oldukça hassas olan anneler için bebek kendini güvende nasıl hisseder? Sorusunu araştırdık.

BEBEK KENDİNİ NASIL HİSSEDER?

Bebeğini sürekli kucağına alma, sonra kucağa alışır! Bebeğini kucağa almazsan, güvensiz olur, her şeyden korkar! İki farklı görüş… Peki, ama hangisi doğru? Uzman Klinik Psikolog Benan Şahinbaş, cevapladı.

Uzman Klinik Psikolog Şahinbaş, şöyle devam ediyor. ‘Kimilerine göre annenin bebeğini kucağa alması, bebek ile anneyi bağımlı hale getirir, bebek sürekli kucak ister. Bu nedenle bebek kucağa alışmasın diye sürekli kucağa alınmamalıdır. Kimilerine göre ise bebeği kucağa almamak bebekte güvensizlik yaratır ve korku oluşturur. Bebekler ilk doğdukları andan itibaren yakın ilişki içinde olduğu anne babalarıyla kucakta tanışır. Bu ilk öğrenilen davranış biçimi bebeklerde hassasiyet yaratır ve bebekler bakıma ihtiyacı oldukları her saniye, bu yakın ilişkiyi istedikleri için kucak isterler. Bu dengeyi oturtmak zaman ve tecrübe gerektirir.’

Bebekler Bazen Sadece İlgi Görmek İçin Ağlar

Her bebek kendine özgü ve biricik olduğu için bu konunun çözümünde bilimsel bir yöntem olmadığını dile getiren Uzman Klinik Psikolog Şahinbaş, çocuk psikolojine göre en doğru yöntemin annenin bebeğini tanıması, bebeğine ve onun ihtiyaçlarına göre ebeveynlik yapması olduğunun altını çiziyor. Yeni doğan bebeklerin konuşabildiği tek dilin ağlama olduğunu anlatan Uzman Klinik Psikolog Şahinbaş, ‘Bebek ağlayarak hem kendini anlatmaya çalışır hem de anlaşılmaya çalışır. Bebekler bazen aç oldukları veya ihtiyaçları doğrultusunda ağlamazlar. Bazen, ihtiyaçları sadece anne ve babalarının onunla ilgilenmesi olabilir. Bazen ise sadece ağlama yöntemiyle dünyayı tanımak… Bu nedenle bebek her ağladığında hiç düşünmeden kucağa almak yerine ilk durup düşünebilirsiniz. Çocuğum şu an neden ağlıyor olabilir? Aç mı, tok mu? Gazı mı var? Altını mı kirletti veya ateşi mi var? Eğer durum bunlardan biri değilse ‘ihtiyaç’ kaynaklıdır yani ilgi istiyordur’ dedi.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal