Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), etkin rasyosunun (AR) hesaplanmasında değişiklik yaptığını açıkladı.
BDDK'nin internet sitesi üzerinden yaptığı açıklamasında, 1 Mayıs'tan itibaren bankalar tarafından hesaplanması ve her ayın sonunda o ayla ilgili aylık ortalamasının mevduat bankaları için % 100’ün, katılım bankaları için % 80’in altına inmemesine karar alınmış olan AR'nin hesaplanmasıyla ilgili değişiklik yapıldığını duyurdu.
Bu değişikliğe göre, 31 Mart itibariyle bankaların mevduat dışında Türk Lirası (TL) mevduat ve yabancı para (YP) mevduatlarının toplamı 25 milyar TL'nin altında kalan bankalara 31 Aralık tarihine kadar zaman verildiği belirtildi.
Açıklamada, AR'nin yeni düzenlemeyle beraber pay bölümünde olan "Krediler" kalemindeki, KOBİ kredilerinin, proje finansmanı kredileri ile dış satım kredilerinin hesaplamada 1,1 katsayısı ile ağırlıklandırılmasına, üç aydan az vadeli kredilerin de hesaplamada "Krediler" kalemine eklenmemesine karar alındığı bildirildi.
Bankaların (kendi aralarında yaptıkları işlemler dışında) müşterileri ile yaptıkları TL türü repoların ve ihraç ettikleri altı aydan az süreli TL finansman bonolarını hesaplamada AR’nin payda bölümünde olan "TL Mevduat" kaleminin altında kıymetlendirileceği ifade edilen açıklamada, bankaların (kendi aralarında düzenledikleri işlemler dışında) müşterileriyle gerçekleştirdikleri YP türü repoların da hesaplamada AR’nin payda bölümünde yer verilen "YP Mevduat" kalemi altında kıymetlendirileceği belirtildi.
Açıklamada AR'nin payda bölümünün hesaplamasında "YP Mevduat" kaleminin toplamının, YP kredilere kadar olan bölümüne 1 katsayısı, Yabancı Para kredileri aşan bölümüne de 1,75 katsayısı yapılarak, AR formülünün düzenlendiği aktarıldı.
Analistler, coronavirüs sürecinde bankacılık sektörünün reel ekonomiyi kredilendirme çalışmalarını aktif olarak yerine getirmesini temin etmek için mayısta AR uygulamasına başlandığını, uygulamanın birinci ayında birkaç istisna haricinde bankaların gidilen düzenlemeye başarılı bir şekilde uyum sağladığını bildirildi.
Konu olan düzenlemenin arbitraj etkinliklerine yönelik gereken önlemleri almak için uygulamaya konulduğunu belirten analistler, böylelikle normalleşme sürecinde bankaların tahvil alımına ek olarak KOBİ’leri, ihracatçıları ile yatırım projelerini kaynaklamasının teşvik edildiğini, bankaları bilançolarındaki aktif-pasif kur istikrarsızlığını azaltmaya yönlendirdiğini ifade etti.