Bir ay boyunca tutulan oruçlar sonrası gelen Ramazan Bayramı, herkesin özlemle beklediği ailelerin buluştuğu ve hasret giderdiği kültürümüzün en değerli parçalarından biri. Peki bayramda nasıl beslenmeli? Bayramda kurulan şenlikli sofralar sonrası mide şişkinliği yaşamamanız için ödem attıracak içecek tarifleri hazırladık.
Bu yıl da Ramazan Bayramı Kovid-19 pandemisi için planlanan tam kapanma sürecine denk geldi. Bayramda birbirimize gidip gelemeyecek olsak da, bu durum çeşit çeşit yemekler ve tatlılar yapmaya engel değil. Uzm. Dyt. N.Sinem Türkmen, Ramazan Bayramı’nda kolaylıkla uygulanabilecek beslenme önerilerini sizler için paylaştı.
BAYRAMDA NASIL BESLENMELİ?
Klasik Bayram Beslenmenizin Dışına Çıkın
Tüm bayram boyunca evde olunacağı ve hareket kabiliyeti iyice kısıtlanacağı için ani beslenme değişikliklerinde bulunmak, fazla yemek ve tatlı tüketmek mide-bağırsak problemleri başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarının meydana gelmesine neden olabilir. Bu nedenle, her zamanki beslenme düzeninden fazla dışarı çıkmayarak, hafif yiyecekler ve tatlılar tercih etmek daha rahat ve hafif bir bayram geçirilmesini sağlayacaktır.
Bayram Kahvaltısında Hamur İşlerinden Uzak Durun
Bayram sabahında sağlıklı bir kahvaltı yaparak güne başlamak ilerleyen saatler için oldukça önemli. Kahvaltıda patates kızartması gibi fazla yağlı yiyecekler, salam, sosis, sucuk gibi kolesterol ve tuz içeriği yüksek işlenmiş etler, poğaça, börek gibi kan şekerini hızlı yükseltecek beyaz unlu mamuller tüketilmemelidir.
Bunun yerine mantar, biber gibi çeşitli sebzeler tercih edilerek yapılmış omlet veya menemen ile az yağlı peynir, zeytin, bal, şekersiz çay ve tam tahıllı ekmek veya tam buğday unu ile yapılmış ürünler tüketerek sağlıklı ve keyifli bir bayram sabahı geçirilebilir.
Lifli Besinler Tüketmeye Özen Gösterin
Öğle veya akşam öğünlerinde, bağırsak hareketlerini düzenlemek için lif içeriğinden zengin salata, sebze veya kurubaklagil yemekler tercih edilebilir. Daha uzun süre tokluk ve kan şekeri dengesi sağlaması açısından da öğüne proteinden zengin ızgara veya fırında pişirilmiş et/tavuk/balık ve yoğurt eklenebilir.
Ev Yapımı Dondurmalar ve İçecekler Hazırlayabilirsiniz
Gün içerisinde açlık hissedildiği zaman 1 porsiyon meyve ve 1 bardak süt veya kefir ile bir ara öğün yapılabilir. Eğer tatlı tüketilecekse, ara öğün olarak şerbetli tatlılar yerine 1 küçük kase sütlü tatlı veya 1 top vanilyalı dondurma tercih edebilir. Kişi dondurma olarak da evde donmuş muz, çilek ve süt, yoğurt, bal gibi malzemelerle kendi hazırladığı serin tatları tercih edebilir.
Uykudan 4 Saat Önce Yemeyi Bırakın
Ramazan ayı boyunca oruç tutarak midesini dinlendirmiş bireyler, öğün sayısını kademeli olarak artırmalı, öğünlerinin arasında 3-4 saat ara vermelidir. Yemekler iyice çiğnenmeden yutulmamalı ve hızlı yemek yenmemelidir.
Sahur yapmaktan kalma bir alışkanlıkla gece yemek yemeye veya atıştırmalık yapmaya devam etmemeli, kilo artışına ve uyku kalitesinin de bozulmasına sebep olacağı için uyumadan 3-4 saat önce besin tüketimi sonlanmalıdır.
Bol Hareket Ederek Kabızlığı Önleyin
Yetersiz sıvı alımı da kabızlık, ödem, şişkinlik gibi problemlere neden olabilmektedir. Bu nedenle bir insan günde ağırlığı başına 30 ml su (kg x 30 ml) tüketmeye özen göstermelidir. Sıvı alımı ödem atmaya yardımcı içeceklerle desteklenebilir. Ayrıca gün içinde bol bol hareket etmek ve egzersiz yapmak da kabızlık şikayetlerinin azalmasına yardımcı olmaktadır.
ÖDEM ATTIRACAK İÇECEK TARİFİ
Malzemeler:
-3 dal roka
-5-6 dal maydanoz
-1 adet salatalık
-½ limonun suyu
-1 minik parça zencefil
-1 bardak su
Yapılışı:
Tüm malzemeler blenderdan geçirilerek günde 1 kere tüketilebilir.