9 günlük bayram tatili turizm bölgelerinde hareketliliğe neden oldu. Yerli ve yabancı turizme ev sahipliği yapan şehirlerin başında Karabük, Bartın, Kocaeli, Sakarya ve Düzce illeri geliyor. Ara tatilinde yüz binlerce tatilci doğa ve tarihle iç içe vakit geçirme imkanı bulmak isteyenler bu şehirlere akın etti.
Tarih yolculuğunda keyifli bir rota oluşturmak isteyenlerin; 18, 19. ve 20. yüzyıl başlarında inşa edilen geleneksel evlerin yer aldığı UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Karabük’ün Safranbolu ilçesine gelen tatilciler, otel ve pansiyonların tamamını doldurduğu öğrenildi. Kültürel zenginliklerini korumadaki başarısıyla ‘‘Dünyada en iyi korunan ilk 20 kent’’ arasına giren ilçe, bayramın ara tatile denk gelmesi ve ilkbahar mevsiminin de etkisiyle tam 475 bini aşkın ziyaretçi ağırlayarak önemli bir misafir ağırlaması gerçekleştirdi.
İlçeyi 475 bin 180 kişi ziyaret etti!
AA’dan ulaşılan bilgilere göre, Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, çok büyük rakamlara ulaşan turist ağıladıklarını belirterek, ilçeye yaklaşık 120 bin aracın giriş yaptığını ifade eden Yazıcı, ‘‘20 bin turist konakladı. 35 bin kişi müzeler, Kristal Teras ve Hıdırlık Tepesi'ni ziyaret etti. Turizm acenteleriyle 5 bin misafirimiz geldi. Bayram tatili boyunca ilçemizi 475 bin 180 kişi ziyaret etti’’ dedi.
‘‘Bayramı bereketli geçirdik’’
Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Şebnem Urgancıoğlu da şehrin ziyaret yoğunluğu yaşadığı aktararak, ‘‘Lokumcular çok iyi satış yaptı, ürünleri tükendi. Buradan anlıyoruz ki, ilçemizi alım gücü yüksek grup ziyaret etti. Dolayısıyla 9 günlük bayram tatilini dolu dolu ve bereketli geçirdik. Oteller yüzde 100 doluluğa ulaştı. Sezona güzel başlangıç yaptık’’ diye konuştu.
Amasra’da çokça tercih edilen ilçeler arasında yer alıyor!
Mutfaktaki lezzetleriyle nam salan ve doğal güzellikleriyle tanınan Bartın’ın Amasra ilçesi de tatili hareketli geçirenlerdendi. Amasra Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Hüseyin Boran, ilçede 5 bin yatak kapasiteli otel ve pansiyonların tamamının dolduğunu, çok sayıda günübirlik turistin de ilçeye akın ettiğini söyledi. Büyük şehirlere Ankara ve İstanbul'a yakınlığı sebebiyle tercihi ettiği Amasra’nın, son yılların en yoğun tatilini geçirdiğini söyleyen Boran, ‘‘Tarihi ve doğal güzelliğinin yanı sıra balığı, salatası ve insanımızın misafirperverliği ile önemli turizm merkezlerinden biri Amasra, Ramazan Bayramı tatilinde yaklaşık 500 bin kişi ağırladı’’ ifadelerine yer verdi.
‘‘Amasra tıklım tıklım doluydu’’
İlçeye araç girişinde yoğunluk yaşandığını belirten Boran, şunları kaydetti: ‘‘Mendirekte park alanı olarak ayrılan bölüm, ilçe merkezindeki tüm otoparklarla Türkiye Taş Kömürü İşletmeleri Amasra Müessese Müdürlüğü arazisi tamamen araçlarla doldu, ilçede araç park edecek yerin kalmadığı zamanlar yaşadık. Özellikle bayramın 2. ve 3. günü Amasra tıklım tıklım doluydu. Balık lokantaları önünde uzun kuyruklar oluştu, saatlerce sıra beklendi. Amasra Kalesi, Çekiciler Çarşısı, Kemere Köprüsü, Küçük Liman ve Büyük Liman bölgelerinde tarihi kalabalık yaşadık.’’
Kartepe’de masallar diyarında!
Kartpostal görüntülerle kendisine hayran bırakan Kartepe, bahar mevsiminde doğaya hakim olan yeşilin tonları ve İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü’nün maviliğiyle misafirlerine kartpostallık görüntüler sundu. Anadolu ve Kuzey Marmara Otoyolu ile D-100 kara yoluyla ulaşılabilen Kartepe’de kayın, gürgen, dişbudak, akçaağaç, kestane ve meşe ağaçlarıyla kaplı Samanlı Dağları’na çıkan misafirler, bölgede yoğunluk oluşturdu. İlçede İzmit Körfezi ile Sapanca Gölü'nü aynı anda izleme imkanı sunarak Samanlı Dağları'nın zirvesine ulaşım sağlayan teleferiği 9 günlük bayram tatili süresinde 80 bin kişi kullandı. Teleferik, hizmete alındığı 26 Mart’tan 15 Nisan’a kadar ücretsiz hizmet verdi.
‘‘Kartepe’de 4 mevsim turizm var’’
Binlerce insanın akın ettiği ormanya ve teleferiğin bölgeye ilgiyi arttırdığına değinen Öçbe, ‘‘Esnaf için bereketli bayram olduğunu düşünüyorum. Yoğunluk neredeyse yüzde 100'dü. Ara yollara kadar trafik vardı. Kartepe’de 4 mevsim turizm var. Akarsuları, ormanları, dereleri, yaylaları, Sapanca Gölü, İzmit Körfezi... Bölgemizde turistik açıdan her şey var. Yaz mevsimiyle yurt dışından da turistler gelecek. Güzel bir sezon geçirmeyi arzuluyoruz’’
Sapanca’da doluluk yüzde 90’a ulaştı!
Çoğunlukla doğayla baş başa kalmak isteyenlerin uğrak yeri olan Sapanca, bayram tatilinde yüzde 90’a yakın doluluk oranıyla hizmet verdi. Tatil boyunca otel, bungalov ev, villa, tiny house (küçük ev), pansiyon ve balon evlerde dinlenme imkanı bulan ziyaretçiler, Sapanca Gölü çevresinde yürüyüp göl bisikletiyle gezinti yaptı. Zipline, ATV turu, sandal gezisi, doğa yürüyüşü ve at binme gibi etkinliklere katılan ziyaretçiler, tatillerinin tadını doyasıya çıkardı.
Doğayla iç içe vakit geçirmek isteyenlerin uğrak adresi!
Metropol şehirlere yakınlığı dolayısıyla turistlerin Sapanca’ya yoğun ilgi gösterdiğini anlatan Sapanca Turizm Derneği Başkanı Berrin Yılmazer, ‘‘Herkesi güzel doğaya sahip Sapanca'mıza bekliyoruz. Misafirlerimiz tesislerde, sahillerde dinlenip çeşitli aktivitelere katılarak çok güzel eğlenebilir’’ şeklinde konuştu.
Akçakoca İlçesi 35 bin konuk ağırladı!
Düzce’nin Karadeniz’e açılan kapısı konumundaki sahil kenti Akçakoca ilçesi ile çeşitli ilçelerde yer alan tabiat parkları da tatilde ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. Tarihi Ceneviz Kalesi, mavi bayraklı plajı, 38 kilometrelik sahil şeridi bulunan ilçe, İstanbul ve Ankara'ya yakınlığıyla yerli turistlerin tercih ettiği yerler arasında yer aldı. Tatil süresince konaklama alanları yüzde 100 dolulukla çalışan Akçakoca'nın 37 binli nüfusu, 250 bin seviyesine ulaştı. Güzeldere Şelalesi Tabiat Parkı, Korugöl Tabiat Parkı, Aydınpınar Şelaleleri Tabiat Parkı , Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı, Aktaş Şelalesi Tabiat Parkı ve Efteni Kuş Cenneti, tatil boyunca yaklaşık 35 bin kişiyi ağırladı.