Her kalabalık Ramazan bayramlarında gözler mis gibi ikram edilecek tatlıyı arar. Bu bayram evinizde misafirlerinize ikram edeceğiniz sadece bir buçuk saatte yapacağınız bir tatlı arıyorsanız; o tarif bulundu! 30 dakikada hazırlayacağınız bir saatte pişireceğiniz mis gibi cevizli baklava tarifi…
Cevizli Baklava Tarifi Malzemeleri Neler?
Şerbeti için;
•4 su bardağı ölçüsünde şeker
•4 su bardağı ölçüsünde su
•1 tatlı kaşığı ölçüsünde limon suyu
Hamuru için;
•3,5 su bardağı ölçüsünde un
•2 tane yumurta
•1 çay bardağı ölçüsünde sıvı yağ
•1 çay bardağı ölçüsünde süt
•1 yemek kaşığı ölçüsünde sirke
•Çay kaşığı ucu ile Tuz
Hamuru açmak için;
•Nişasta
Arası için;
• 2 su bardağı ölçüsünde ceviz kırığı
Üzerine;
• 250g tereyağı
• Yarım çay bardağı ölçüsünde sıvı yağ
Cevizli Baklava Nasıl Yapılır?
- İlk etapta baklavanız için şerbet hazırlığına başlayalım. Uygun bir tencere içeresine şeker ve su ekleyelim. Karıştırdıktan sonra şerbetimizi kaynamak için bir köşeye bırakalım.
- Kaynamaya başladıktan sonra limon suyu da ilave ederek birkaç dakika daha kaynatalım. Ocaktan alarak soğumaya bırakalım.
- Baklava hamurunuz için yoğurma kabının içerisine sıvı yağ, yumurta, sirke, süt ve tuzu alarak güzelce karıştıralım.
- Yavaş yavaş un ilavesi yaparak ele yapışmayacak bir kıvamı alana kadar hamurumuzu yoğurmaya devam edelim.
- Yoğurduğumuz hamurun üzerini streçleyerek, bir köşeye bırakalım. 30 dakika kadar dinlendirelim. Böylelikle hamuru açmak daha basit olacaktır.
- 30 dakika sonra hamurumuzu tezgahın üzerine alalım ve birkaç defa daha yoğurarak güzelce toparlayalım.
- Yoğurduğumuz hamuru ilk etapta 3 eşit parçayı bölüp daha sonra her parçayı da 9 eşit şekilde ayıralım.
- Bölmüş olduğunuz parçaları dıştan içe doğru yoğurarak elimizin içerisinde güzelce yuvarlayıp beze haline getirelim.
- İşlem sonunda toplamda 27 tane bezemiz olacak.
- Beze haline getirmiş olduğumuz hamurlarımızı streç film yardımıyla kapatmayalım.
- Bezeleri streç yardımıyla kaplamamız sayesinde hamur açma işlememiz tamamlanana kadar diğer bezelerin kurumasının önüne geçebileceğiz.
- Bezelerimizin içinden bir tanesini daha önceden nişasta serpiştirmiş olduğumuz tezgahın üzerine alalım.
- Merdane yardımı ile tatlı tabağı boyutuna gelene kadar açalım.
- İlk etapta 9 bezeyi bu şekilde tekrar açıp üzerlerine nişasta serpiştirerek üst üste koyalım.
- Hazırlamış olduğumuz 9 kat hamuru tepsi boyutundan biraz daha büyük olacak şekilde ters düz ederek açmaya başlayalım.
- Hamurlarımızı dikkatli şekilde katlarına ayıralım.
- Elde ettiğimiz hamurumuzu tepsinin içerisine yerleştirelim.
- İlk 9 katı tepsimize yerleştirdikten sonra üzerine kırdığımız ceviz parçacıklarını ekleyelim.
- Bu etapta dilerseniz Antep fıstığı kullanarak baklavanızı fıstıklı da yapabilirsiniz.
- Diğer 9 bezemizi de aynı şekilde açarak yaptığımız işlemleri tekrarlayalım ve tepsi boyutunda yerleştirelim.
- Baklavamızı ilk etapta 4 parçaya bölelim.
- Peşine 4 parçaya bölmüş olduğumuz baklavamızdan küçük üçgenlere ayırma işlemi uygulayalım.
- En son olarak ise sıvı yağ ve tereyağı karışımını elektrikten sonra baklavamızın üzerinde gezdirerek 170 derecelik fırının içerisinde 1 saat kadar pişirmeye bırakalım.
- Sıcacık baklavanın üzerine soğuk şerbetimizi dökerek dinlenmesi için bekletelim. Şimdiden herkese afiyet olsun.