Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde bulunan AKINCI Uçuş ve Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirilen test uçuşunda Bayraktar TB3’ün uçuş süresinin 27 saat olduğu ve 4 bin 600 kilometre boyunca havada kaldığı belirtildi. Dünkü uçuş, Bayraktar TB3'ün tekerlerinin piste temas ettiği bugünkü saat 12.59'a kadar devam etti ve oldukça başarılı bir şekilde tamamlandı. Bayraktar TB3, ASELFLIR-500 Elektro-Optik Sistem gibi üstün teknolojilere sahip olmasıyla dikkat çekiyor ve orta irtifadaki sistem ve dayanıklılık performansını ölçen testleri başarıyla geçti. 27 saatlik uçuş süresince, toplamda 4 bin 600 kilometrelik bir mesafe kat edildi.
Bayraktar TB3 SİHA, bugüne kadar gerçekleştirilen test uçuşlarında toplamda 224 saat havada kalmış durumda. Milli SİHA, TEI tarafından yerli olarak geliştirilen PD-170 motoruyla donatılmış durumda ve oldukça etkileyici bir performans sergiliyor. 20 Aralık 2023'te gerçekleştirilen uzun uçuş testinde ise 32 saat boyunca havada kalmayı başaran Bayraktar TB3, gökyüzünde 5 bin 700 kilometrelik bir mesafe kat ederek başarılı bir performans sergilemişti.
İlk kez onunla uçtu
AA’da yer alan habere göre; Bayraktar TB3 SİHA, ASELSAN tarafından milli olarak geliştirilen ASELFLIR-500 Elektro-Optik Keşif, Gözetleme ve Hedefleme Sistemi ile ilk kez 26 Mart 2024'te uçuş gerçekleştirdi. Bu önemli test, dünya standartlarının üzerinde bir performans sergileyen ASELFLIR-500'ün SİHA'ya entegrasyonunun başarılı bir şekilde tamamlandığını gösterdi.
AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde gerçekleştirilen bu uçuşta, Bayraktar TB3 SİHA'nın ikinci prototipi olan PT-2, geçtiğimiz hafta başarılı bir şekilde ilk uçuş testini tamamlayarak gökyüzüyle buluştu.
TCG Anadolu ile ilk uçuşunu bu yıl yapacak
Bayraktar TB3 SİHA, TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş yapabilen dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı olma özelliğine sahip. Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, 2024 yılı içinde TCG Anadolu gemisinde Bayraktar TB3 için testlere başlanacağını açıkladı. Bayraktar TB3'ün sahip olduğu yetenekler, bu alandaki insansız hava araçları için önemli bir ilerleme niteliği taşıyor. Görüş hattı ötesi iletişim kabiliyetine sahip olan yerli SİHA, uzun mesafelerden kumanda edilebilecek ve deniz aşırı hedeflere karşı keşif, istihbarat toplama ve saldırı görevlerini yerine getirebilecek.
Baykar, tüm projelerini kendi kaynaklarıyla gerçekleştiren bir şirket olarak dikkat çekiyor. 2003 yılından bu yana İHA AR-GE sürecine başlayan Baykar, elde ettiği gelirlerin yüzde 83'ünü ihracattan sağladı. 2021 ve 2022 yıllarında Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre savunma ve havacılık sektöründe ihracat lideri olan Baykar, aynı başarıyı 2023 yılında da tekrarladı. Geçtiğimiz yıl 1,8 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştiren Baykar, son yıllarda gelirlerinin yüzde 90'ından fazlasını ihracattan elde etti. Baykar'ın Bayraktar TB2 SİHA için 33 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise bugüne kadar 9 ülke ile toplamda 34 ülkeyle ihracat anlaşması imzalamış olması dikkat çekiyor.