Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu, Türkiye’de bilinçsiz ekmek tüketimine ilişkin açıklamalarda bulundu. Dr. Eylem Ezgi Fadıloğlu yalnızca Türkiye'de her gün yaklaşık 5 milyon ekmeğin israf edildiğini, günlük 5 milyon lira, yıllık ise 1.8 milyar lirayı bulan bir servetin çöpe atıldığına değinildi.
BAYATLAMIŞ EKMEKLERİNİZİ DEĞERLENDİRİN
Bayat ekmeklerde yapılan israfa dahil olmak yerine çöpe atacağınız bayatlamış ekmekleri değerlendirebileceğiniz birçok alternatifiniz bulunmaktadır. Bu tariflerden ve yöntemlerden bazılarını kullanarak bayat ekmekleri verimli olarak kullanabilirsiniz.
GALETA UNU
Bayat ekmeklerinizi dilimleyip fırında kurutun, daha sonra mutfak robotundan geçirin. Galeta ununuzu köftelerinizde ve böreklerinizde buzdolabından çıkararak istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.
BAYAT EKMEK KÖFTESİ
Ekmekleri ıslatarak ezin. Eğer ekmekleriniz kurumuş ise biraz daha fazla ıslatın ve suyunu sıkıp geniş bir kaba koyun. Hazırladığınız ekmekleri malzemelerle harmanlayarak köftenizi hazırlayabilirsiniz.
CAN DOSTLARIMIZ İÇİN
Ekmeklerinizi ufalayıp bir kap suyla birlikte can dostlarımız için camınızın önüne bırakabilirsiniz.
KITIR EKMEK
Bayat ekmekleri küp küp kesin ve ardından kestiğiniz bu ekmekleri fırınlayın. İyice kıtırlaştıktan sonra sıcak sıcak fırınınızdan çıkarın ve çorbanızı bu kıtır ekmekler ile birlikte tüketin.
BAYAT EKMEKLER İLE YAPACAĞINIZ MİNİ SİGARA BÖREĞİ
MALZEMELER
- 2 kase un
- 1 bayat ekmek
- 1 bardak su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
İÇİNE
1 kase kaşar peyniri rendesi
YAPILIŞI
Önce ekmeği ıslatıp suyunu sıkın. Unu, tuzu ve yağı ekleyip karıştırın. Suyu azar azar ekleyip sert bir hamur yapın. Yumruk kadar alıp oklava yardımıyla incecik yufkalar şekline getirip 8’e bölün. Kaşarı güzelce rendeleyip koyun. İçini sigara böreği gibi ekleyip sarın. Kızgın yağda orta ateşte çıtır olana kadar kızartın. Afiyet olsun.