Geçen hafta denizin karanlık sularına gömülen, basında geniş yer bulan Rusya-Ukrayna savaşının simgelerinden biri olan Rusya'nın tarihi kruvazör gemisi Moskova'nın vurulup vurulmadığı ise halen gizemini koruyor. Ukrayna tarafı olayla ilişkin ortaya yeni bir iddia attı. Rusya'nın amiral gemisi battıktan sonra 7 geminin katılımıyla 2 hafta süren bir kurtarma operasyonu gerçekleştiğini dile getirdi.
Operasyonla kruvazörü tamamen temizlediler
Ukrayna Savunma Bakanlığı Ana İstihbarat Müdürlüğü Sözcüsü Vadym Skibitskyi, olayla ilişkin açıklamalarında, "Operasyonla kruvazörü tamamen temizlediler. Gemideki ceset ve askeri teçhizatların tamamı üçüncü ülkelerin eline geçmesin diye toplandı. Cesetlere daha sonra ne yapıldığı ise belli değil" ifadelerine yer verdi.
Ölüme terk edildiler
Gemide hayatını kaybeden askerlerden birinin babası, iddiaları yalanlarken, "Olaydan sonra askerlerin kurtarılması için hiçbir çalışma yapılmadı. Subay ve askerler fareler gibi gemiden kaçışmaya çalıştı ve ölüme terk edildiler" ifadelerini kullandı.
Neler yaşanmıştı?
Ukrayna, ilk olarak 1979 yılında denize indirilen ve Kırım ilhakında da aktif rol oynayan Moskova krüvazör gemisini vurduklarını iddia etmişti. Yapılan açıklamada geminin Neptün füzesiyle vurulduğu söylenmişti. Rusya ise iddiaları reddetmişti. Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya'ya ait Moskova kruvazör gemisinde çıkan yangın sonucu mühimmatın infilak ettiğini ve ağır hasar meydana geldiğini bildirmişti. Saldırının ardından eski kruvzör ilk olarak Kırım'a çekilmişti. Tarihi gemi Kırım'da karanlık sulara gömülmüştü.