Başsağlığı Nasıl Yazılır?

Bağlaç ve edatlar, yabancı bir dilden alınan ya da okunuşu zor kelimelerin yazımı karıştırılabiliyor. ‘Başsağlığı’ da onlardan biri. Peki; başsağlığı mı baş sağlığı mı, bitişik mi ayrı mı, TDK doğru yazılışı ne, içinde ‘başsağlığı’ geçen cümleler ne?

08.04.2020-08:59 - (Son Güncelleme: 22.01.2022-11:17) Başsağlığı Nasıl Yazılır?

Günlük hayatta konuşurken ya da mesajlaşırken kullandığımız kelimelerin nasıl yazıldığını karıştırabiliyoruz. Türk Dil Kurumu'na göre yazımı en çok karıştırılan kelimelerden biri de "başsağlığı"

Türk Dil Kurumu (TDK) resmi internet sitesinde bulunan sözlükten arama yapıldığında kelimenin doğru yazımı "başsağlığı" olarak ortaya çıkıyor. Yani bitişik yazılıyor.

Bazı örneklerde görülen “baş sağlığı” yazımı bugünkü Türkçe ile imla hatasıdır. Kelime, iki ayrı kelimede oluştuğu için yazımı karıştırılıyor.

TDK SÖZLÜK ANLAMI

Türkçe’de çok geçen “başsağlığı” kelimesi, hem konuşma dilinde hem de yazı dilinde oldukça fazla kullanılıyor. Kelimenin TDK sözlüğünde anlamı şöyle:

“Ölen bir kimsenin yakınlarına ilgi ve yakınlık gösterme.”

TDK

ÖRNEK CÜMLELER

- Gelecek günlere başsağlığı dilerim. (Turgut Uyar)

- Gazetemiz, insanlığın yakınlarına başsağlığı ve sonsuz sabırlar diler. (Oğuz Atay)

- Başsağlığı dilemek/ Garibime gidiyor/ Ölen öldü, sen yaşa/ Küçültmeye benziyor. (Şükrü Erbaş)

- Savcı Yardımcısı bunun çok acı bir olay olduğunu belirtip Kaptan Sinico ve kızına başsağlığı diledi. (James Joyce)

- Gözümün önüne hep bir mezarlık sahnesi geliyor. Ölen birinin ardından başsağlığı dileklerini kabul edenler falan... (Adalet Ağaoğlu)

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal