Milli jetimizle ilgili kutlu haberi Başkan Recep Tayyip Erdoğan paylaştı. Erdoğan, TUSAŞ'ın Kahramankazan Tesisleri'nde düzenlenen Milli Teknolojiler ve Yeni Yatırımlar Toplu Açılış ve Tanıtım Töreni'ne katıldı ve yapmış olduğu konuşmada Milli Muharip Uçak için dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
SAVUNMA SANAYİİ PROJELERİ 5.5 MİLYAR DOLARDAN 75 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ
'Ülkemizde 20 yıl önce sadece 62 olan savunma projesi sayısı bugün 752'yi geçerken bu alanda faaliyet gösteren firmalarımızın sayısı 56'dan 1500'e çıkmıştır.' ifadelerini kullanan Başkan Erdoğan açıklamalarına şu şekilde devam etti; 'Savunma sanayii projelerinin bütçesi 5.5 milyar dolardan 75 milyar dolara, yıllık ciro 1 milyar dolardan 10 milyar dolara, ihracatımız 248 milyon dolardan 3 milyar 224 milyon dolara yükselmiştir.'
İHA, SİHA VE TİHA ÜRETİMİNDE DÜNYANIN İLK 3 ÜLKESİ İÇERİSİNDEYİZ
'İnsansız hava aracı istedik, vermediler. Biz de Bayraktar'ı, Anka'yı, Akıncı'yı yaptık.' ifadesini kullanan Erdoğan milli savunma ile ilgili açıklamalarının devamında şu sözleri kullandı; 'Şimdi İHA, SİHA ve TİHA üretiminde dünyanın ilk 3 ülkesi içindeyiz. Mühimmat istedik, vermediler. Biz de MAM'ı, SOM'u yaptık. Füze istedik, vermediler.'
SIRA MİLLİ MUHARİP UÇAĞINDA
'Şimdi sıra ülkemizin en önemli savunma sanayii projelerinden biri olan Milli Muharip Uçağımızda.' diyen Başkan Erdoğan, projeyle ilgili detayları da paylaştı; 'Milli Muharip Uçak Mühendislik Merkezi, Milli Muharip Uçak projemizin kalbi olacaktır. Projede görev alacak 2 bin 300 mühendisimiz çalışmalarını son teknolojik sistemlerle donatılan bu merkezde yürütecek. Milli Muharip Uçağımızı 2023 yılında hangardan çıkarıp, bütün dünyaya göstereceğiz.'
İlk uçuşun ne zaman olacağı yönünde de açıklamalarda bulunan Erdoğan '2025'te ilk uçuşu gerçekleştirilecek olan Milli Muharip Uçağımız test ve kalifikasyon süreçlerinin ardından Hava Kuvvetleri'mizin vurucu gücü olarak 2029'da göklerdeki yerini alacaktır.' dedi.
'Bin kişinin görev alacağı kompozit imalat tesisimizi de bugün ülkemize kazandırıyoruz.' diyen Erdoğan, 'Bu merkez, küresel hava yapıları kompozit pazarının yüzde 2'sini karşılayacak kapasiteye sahiptir.' dedi.
Son dönemler içerisinde Türkiye'yi zora sokma çalışmalarının artmasına yönelik, 'Türkiye zorluklara, ambargolara, sabotajlara rağmen bu seviyeye geldi. Son olarak bir iftirayla milli savunma sanayii şirketimizin küresel ülkelere satıldığı yalanını dolaşıma soktular. Buradan tüm yalancılara, sahtekârlara sesleniyorum' diyerek şu açıklamalarda bulundu:
'Biz ülkemize ve milletimize hizmet etmekten asla yorulmayacağız ama siz bir gün mutlaka yalanlarınızda boğulacaksınız. Savunma sanayiinde daha planlı, sistematik, orta, uzun vadeli hareket edeceğimiz bir döneme giriyoruz'
MİLLİ SAVUNMA SANAYİİYLE GÖKLERE TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE İMZASI
Başkan Erdoğan'ın dün açılışını gerçekleştirmiş olduğu, Milli Muharip Uçak Mühendislik Merkezi ile Kompozit Üretim Binası'nın da aralarında yer aldığı tesislerle Türkiye uzay çağının önde gelen isimleri arasında bulunacak. İşte o tesislere dair detaylar:
MİLLİ MUHARİP UÇAK MÜHENDİSLİK MERKEZİ
'Türkiye'nin beka projelerinden biri' olarak nitelendirilen Milli Muharip Uçak Mühendislik Merkezi 2 bin 300 kişinin istihdam edileceği bulunacak. Mühendislerin dışarıya bağlı olmadan tüm aktivitelerini bina içerisinde gerçekleştirebilecekleri donanımlar olacak.
KOMPOZİT ÜRETİM BİNASI
412 milyon lira maliyetle yapılan bina Türkiye'nin en büyük, dünyanın da 4'üncü en büyük kompozit tesisi konumunda yer alıyor. Dünyadaki hava yapısalları kompozit pazarının yüzde 2'sini karşılayacak bir kapasiteye sahip olan tesiste, 150 mühendis, 850 teknisyen çalışacak.
HAVA ARAÇLARINA MİLLİ ÇÖZÜM
Yüzde 100 millilik esasına dayanan savunma sanayii hedefiyle inşa edilen Fabrika Seviyesi Komponent Bakım Onarım Kontrol Merkezi'ne 53 milyon lira yatırım gerçekleşti. Merkezin içindeyse 510 kişi görev alacak. Hava araçlarının işletilmesinde kullanılacak olan her türlü araç ve donanımın yüzde 100 millilik esasıyla tasarım ve üretim süreçleri buradan yürütülecek.
UZAY SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİK MERKEZİ
390 gün içerisinde tamamlanan ve 31 milyon liralık bir yatırımla yapılan Uzay Sistemleri Mühendislik Merkezi'nde de laboratuvar, konferans salonu, 'class 10 bin', 'class 100 bin temiz' odaları yer alıyor. Bina içerisinde 718 kişi çalışacak.
HAB OSB'DE 16 FABRİKA
Açılış kapmasında Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayii Bölgesi içerisinde (HAB OSB) yapımı sonlanan tesisler de hizmete açıldı. HAB OSB'de 16 fabrika ve yönetim binasının açılışı yapıldı. HAB'da sanayiciler tarafından yatırımı olup tamamlanmış 18, yatırımı devam etmekte olan 57 tesis yer alıyor. Tamamı sona erdiğinde 150'si sanayi kuruluşu olmakla birlikte 300 işletmeye ev sahipliği yapacak olan HAB 15 bin kişiye de çalışma fırsatı yaratacak.
MMU F-16 UÇAKLARINDAN DAHA ÜSTÜN
MİLLİ Muharip Uçak (MMU), Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterinden 2030'lu tarihlerden itibaren kademeli bir şekilde devreden çıkartılması beklenen F-16 uçaklarından çok daha üstün. Türkiye MMU ile dünyada ABD, Rusya, Çin gibi 5'inci nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip sınırlı ülkeler arasında yer alacak. MMU, yüksek/ süpersonik hızı, yeni silahlar ile artırılmış havadan havaya muharebe menzili, yapay zekâ ve nöral ağ desteği ile de artırılmış muharebe gücü sayesinde dikkatleri üzerinde toplayacak.