Başkan Erdoğan duyurmuştu: NTE rezervi Türkiye'ye milyon dolarlar kazandıracak

Başkan Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın sonrasında Türkiye'nin nadir element sahalarından Eskişehir Beylikova'nın dünyanın Çin'den sonraki ikinci büyük rezerv alanı olduğunu söyleyerek, burada ilk etapta yıllık 1200 ton cevher işleyecek üretim tesisi kuracaklarını duyurmuştu. Eskişehir'de 694 milyon ton toprak elementi (NTE) keşfedildiği ortaya çıkarken, bu elementler işlendiğinde ülke ekonomisine milyarlarca dolar katkıda bulunacak.

04.07.2022-08:56 - (Son Güncelleme: 04.07.2022-10:01) Başkan Erdoğan duyurmuştu: NTE rezervi Türkiye'ye milyon dolarlar kazandıracak

Dünyada bilinen 17 'Nadir Toprak Elementi'nden (NTE) 10 tanesinin içerisinde bulunduğu Eskişehir Beylikova'da önemli bir keşifte bulunuldu. Dünyada en büyük NTE rezervi 800 milyon tonla Çin'de yer alırken , Eskişehir'deki Eti Maden İşletmelerine bağlı Beylikova Maden Sahasında bulunan rezerv 694 milyon tonla ikinci sırada yerini buldu.

İlk aşamada 1200 ton cevher işlenecek

Beylikova'nın dünyada tenör kalitesi olarak da bilinen en iyi maden sahası olduğunu gösteren İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Üyesi Metin Çekiç, ilk etapta kurulan pilot tesiste yılda 1.200 ton cevher işleneceğini dile getirdi. Pilot tesisin ilk çalışmalarının akabinde 570 bin ton cevher işleme kapasitesine ulaşacağını dile getiren Metin Çekiç, yılda 10 bin ton NTE, 72 bin ton barit, 70 bin ton florit ve 250 bin ton toryum işleneceğini söyledi.

Kullanım alanı yaygın

Türkiye'nin NTE rezervinin, dünyanın 1.000 yıllık ihtiyacına yanıtta bulunabilecek vaziyette olduğunu belirten Metin Çekiç, 'Elde edilecek barit; katkı malzemesi olarak sanayi ürünlerinde, petrol veya doğalgaz sondaj kuyularında, boya ve kâğıt yapımında kullanılacak.' dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti, 'Florit ise çelik metalürjisinde, hidroklorik asit üretiminde, yüksek oktanlı benzin üretiminde ve haşere ilaçları üretiminde kullanılmasının yanı sıra; gıda, çimento, renkli cam, optik, plastik endüstrisi ve seramik yapımı gibi birçok sektörün ana malzemesi konumunda' açıklamasında bulundu. 


Birçok önemli sektöre ham madde olarak katkı sunacak

Metin Çekiç, sözlerini şu şekilde sürdürdü: En son aşamasında ise uç ürün olarak mıknatıs ve toryum oksit elde edilecek. Mıknatıslar göz cerrahisinde, yüksek güçlü kızılötesi yeşil lazerlerin üretiminde, mesafe ölçme cihazlarında, cam ve kaynak üretim gözlükleri gibi ürünlerde kullanılacak.' dedi ve sözlerine birçok değerli ürünlerde kullanılacağını belirterek, 'Toryum oksit ise hibrit otomobil motorlarında, cam ve seramik ürünlerde, fiber optik kablolarda, televizyon ekranları ve enerji tasarruflu camlar olmak üzere çok değerli ürünlerde uç ürün olarak kullanılacak.' açıklamasında bulundu.

Cari açığımızı azaltacak

İnsanımıza ciddi anlamda istihdam sağlayacağını belirten Metin Çekiç, 'Türkiye'nin sahip olduğu NTE işlendiğinde, hem ekonomimize milyarlarca dolar katkı yapıp ülke refahımızın gelişmesini sağlayacak hem de yöre insanına ve gençlerimize ciddi istihdam oluşturacak. Madenlerimizin yeryüzüne çıkarılması cari açığımızı azaltacak, ülkemizin dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer almasını sağlayacak' şeklinde konuştu.

Erdoğan kabine sonrası duyurmuştu

Başkan Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın sonrasında Türkiye'nin nadir element sahalarından Eskişehir Beylikova'nın dünyanın Çin'den sonraki en büyük ikinci büyük rezerv alanı olduğunu dile getirerek, burada ilk etapta yıllık 1200 ton cevher işleyecek üretim tesisi kuracaklarını duyurmuştu.

YORUM YAZ..
Modal