Hayatımızın birçok döneminde finansman ihtiyaçlarımızı karşılayabilmek için bankaların kredi kampanyalarına başvuru yapabiliriz. Bu süreçte kendimiz için en uygun fırsatla nakit ihtiyaç sağlayacağımız bankayı bulduk, kampanya koşullarını öğrendik hatta ödeme yapacağımız tarih aralığını bile belirttik. Her ne kadar bazı şartların kalıcı olacağını düşünsek de hayatımızda meydana gelebilecek bazı değişiklikler ödeme takviminde de değişikliğe gitmemize neden olabilir.
22 Mayıs 2015’te yürürlüğe giren kanun gereğince bankaların müşterilerine sağladığı taşıt, konut ve ihtiyaç kredilerinin süreçlerinde önemli değişiklikler yaşandı. Söz konusu değişiklikler kapsamında kurumlardaki bazı uygulama farklılıkları giderildi ve kredi işlemleri çok daha düzenli hale geldi.
Kredilerde ara ödeme yapılması
Ara ödemeler, tüketicilerin ödeme planındaki taksit tutarından az olmamak kaydıyla tutarın vade öncesinde ödenmesi anlamına geliyor. Bu durum erken ödeme olarak belirtilmez çünkü erken ödeme kredi borcunun tamamının kapatılması halinde kullanılmakta olan bir ifadedir. Ara ödeme halinde taksit sayısı ve ödeme tarihleri değişmeksizin yeni taksit tutarı ile yeni ödeme planı oluşturulmalıdır. Tüketicinin talep etmesi durumunda taksit sayısı değişmeyecek şekilde erken ödeme yapıldığında taksit sayılarına bağlı olarak ödemesiz dönem olarak da geçebilir.
Mevcut ödeme planındaki vade ile ödeme takvimi belirlenmesi konusu ise banka ile müşteri arasındaki mutabakata dayanıyor. Buna göre; tüketicinin taksit sayısı ya da ödeme takviminde revizyona gitme talebine kurum tarafından onay verilmesi gerekir. Kurumun onay verme noktasında çeşitli ek şartlar sunabilmesi gibi bir madde de bulunmaktadır.
Kredi taksiti geç ödenince ne olur?
Yüksek faiz ve masraflar nedeniyle tüketiciler kredi ödemekte ciddi manada zorlanmaktaydı. Müşterilerin mağduriyet yaşamasına neden olan bu konunun önüne geçebilmek için ilgili mevzuatlarda kredilerin geç ödenmesi konusu düzenlendi. Bu çerçevede kredinin birbirini izleyen en az iki taksitin ödenmemesi halinde kurum, tüketiciden borcun tamamını kapatmasını talep edebilir. Bankanın tanıdığı süre zarfında ödemenin gerçekleşmemesi halindeyse banka yasal haklarını başlatma hakkını saklı tutmaktadır.