Balık yağı ne işe yarar konusu birçok kişinin kafasında soru
işareti bırakıyor. Çocuklarda büyüme ve gelişmenin sağlıklı bir şekilde
sürdürülmesinin yanı sıra kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma da sağlayan
balık yağının önemli etkilerini Dr. Öğr. Üyesi Tuba Kayan Tapan açıkladı.
KALP VE DAMAR
HASTALIKLARINA KARŞI KORUR
Balık yağında bulunan Omega-3, kan kolesterol seviyelerinin
dengelenmesine ve damar yapısının korunmasına yardımcıdır. Bu etkisi ile balık
yağı takviyesi, ateroskleroz (damar sertliği), yüksek kolesterol, kalp krizi ve
felç gibi hastalıklardan korunmaya katkıda bulunur. Ayrıca kalpte ritm
bozukluğu (aritmi), hipertansiyon, aterom plaklarının oluşumu ve
hipertrigliseridemi gibi sorunlara karşı da koruyucudur.
BİLİŞSEL
FONKSİYONLARI GÜÇLENDİRİR
İnsanlarda yaşın ilerlemesi ile birlikte zihinsel işlevler
yavaşlayarak demans (unutkanlık) sorunu görülmeye başlar ve Alzheimer gibi
nörodejeneratif hastalıkların gelişme olasılığı artar. Bununla birlikte düzenli
olarak balık tüketen veya balık yağı takviyesi kullanan kişilerde yaşlılık
döneminde bilişsel fonksiyonların daha yavaş azaldığını gösteren çalışmalar
mevcuttur. Bu nedenle hafızanın geliştirilmesinde de etkili olan balık yağı,
özellikle yaşlılık döneminde hekim kontrolünde kullanılabilir.
KEMİK SAĞLIĞINI
DESTEKLER
Yaşlanma ile birlikte kalsiyum ve D vitamini yetersizliği,
kolajen üretiminin azalması ile birlikte insanlarda kemik kaybı gelişir.
Belirtilen vitamin ve minerallerin yeterli miktarda alınmasının yanı sıra balık
yağı takviyesinin de kemik sağlığının desteklenmesi üzerinde etkileri olduğu
bilinmektedir.
KARACİĞER
YAĞLANMASINI ÖNLEMEYE YARDIMCIDIR
Yüksek oranda yağ tüketimine dayalı beslenme alışkanlıkları
veya obezite nedeniyle karaciğer yağlanması hastalığı gelişebilir. Evresi ilerleyen
karaciğer yağlanması karaciğerin işlevini bozarak siroza kadar ilerleyebilen
ciddi durumlara yol açabilir. Özellikle alkole bağlı olmayan karaciğer
yağlanması durumunda, Omega-3 yağ asitlerinin en iyi kaynağı olan balık yağının
kullanımı hastalığın iyileştirilmesine ve karaciğer işlevinin desteklenmesine
yardımcı olur.