Sevilen tatlardan balık, Türk mutfağında da önemli yere sahip. Yanında soğan, helva, roka ile severek tüketilen balığın kokusu ise bir o kadar sevilmiyor. Balığı evde pişirmek, istenmeyen kokuların kalıcı olmasına neden olabiliyor. Bu nedenle pek çok insan evde balık pişirmeye pek de sıcak bakmıyor. Balık kokusu nasıl gider, balık kokusu evden nasıl çıkar gibi soruların yanıtını araştıranlar için balık kokusunu evden çıkarabilmenin pratik yollarını derledik.
BALIK KOKUSU NASIL ÇIKAR?
Evden balık kokusunu çıkarmanın püf noktaları vardır. Bunlardan ilki son derece pratik... Balık pişirirken gerek mutfağın gerekse diğer odaların kapılarını kapatın. Aspiratörü çalıştırmayı da unutmayın. Böylece balığın sevilmeyen kokusunun evin diğer kısım ve odalarına yayılması engellenir.
Balık kokusuna karşı bir diğer yöntem de balığı kızartırken ayrı bir tencerede sirkeli su kaynatarak balık kokusunu önleyebilirsiniz. Buna ilave olarak balığı kızarttıktan sonra tencerenin içerisine su, limon, tarçın, karanfil, sirke, defne yaprağı ilave ederek ocakta kaynatın. Kaynatacağınız bu karışım aromatik etkisi ile balık kokusunu bastıracak ve kokunun evinize sinmesini engellemede etkili olacaktır.
Evden balık kokusunu çıkarmanın bir diğer yöntemi ise balık pişirme eyleminden sonra tencerede vanilyayı kaynatmak ve balık kokusunu engellemek. Bu yöntem ile mutfağınızı ve evinizi hoş vanilya kokuları saracak, balık kokusunu bastıracaktır.
Balığı kızartma esnasında kızartma tencerenizin içine birkaç damla maydanoz ekleyerek balığın kokusunu yok etmeyi deneyebilirsiniz.
Balık kokusunu önlemenin ve evden çıkarmanın bir diğer yolu da balık yaptığınız materyalleri zaman kaybetmeden yıkayıp temizlemektir. Aksi halde tavanız durdukça daha fazla koku yayacak ve bekleyen tavanın temizlenmesi çok daha uzun sürecektir.