Beta-karoten (A Vitamini) açısından vitamin deposu olan balkabağı birçok kanser çeşidini engellemeye yardımcı olan, şifalı besinler arasında yer alıyor. Özellikle çerez olarak sıkça tercih edile kabak çekirdeğine dair en çok merak edilen; Bal kabağının içinde bulunan vitaminler ve mineraller neler? Kabak çekirdeğinin faydaları nelerdir? Kabak çekirdeğinin kalorisi ne kadar? Soruların detaylarını sizin için araştırdık.
BAL KABAĞININ FAYDALARI
Tadıyla gönüllerde taht kuran bal kabağının faydaları da saymakla bitmiyor. Peki nedir bu faydalar gelin beraber bakalım.
Kansere Karşı Koruyor
İçindeki ‘lutein’ isimli karoten cinsi vücudu kansere karşı kuvvetlendiriyor. Sigara içen kişilerin akciğer kanserine yakalanma riskini azaltabiliyor. Lifi fazla bir sebze. Bağırsak tembelliğine de iyi geliyor. Kan şekerini düşüren özelliği olduğundan şeker hastaları da yiyebilir.
Yüksek miktarda potasyum barındırıyor ve kalp hastalığı riskini azaltan antioksidanları barındırıyor. Felce götüren damar setleşmesini engelleiyor. Enfeksiyonlarla savaşmayı sağlıyor. Çiğ şekilde salatalara konulan balkabağı, vücudu temizliyor, sinirleri yatıştırıyor.
KABAK ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI
Yukarıda bal kabağının faydalarından detaylı olarak bahsettik. Ancak bu besin öyle mucizelerle dolu ki, içerisinde bulunan ve sıkça tüketilen kuru yemişlerden olan kabak çekirdeğinin sağlık için birçok faydası bulunuyor. Nedir bu kabak çekirdeğinin yararları? Sizler için sıraladık.
Kan şekerini düzenleyerek, diyabet kontrolünde önemli tol oynar. İçerisindeki hipoglisemik özellik, şeker hastalarının kan şekeri seviyelerini daha iyi yönetmelerine yardımcıdır.
-Kemik hastalıkları tedavisinde kullanılır.
-Her gün belli miktarda tüketildiğinde kalp sağlığını korumada etkilidir.
-Kabak çekirdeğinin içinde omega-3 ve omega-6 bulunur. Lif kaynağı ve karaciğer dostudur.
-Kanda bulunan kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.
-Kilo kontrolünü destekler.
-Antioksidan açısından destekleyicidir ve bağışıklığı kuvvetlendirir.
-Vücuttaki iltihapla baş eder.
-Doğru tüketildiği durumlarda mide, göğüs, akciğer, prostat ve kolon kanseri riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.
-Uyu düzeni kurmanıza yardımcı olur.
KABAK ÇEKİRDEĞİ NEYE İYİ GELİR?
Kabak çekirdeğini damak zevkinize göre kavrulmuş ya da çiğ olarak tüketebilirsiniz. Peki çiğ tüketildiğinde ne gibi yararları var?
-Mideyi yormaz.
-Tokluk hissi verir.
-Sperm kalitesinde artış sağladığı kanıtlanmıştır.
-Cilt ve göz sağlığı için yararlıdır.
-Cinsel sağlığınıza olumlu katkıları olur.
-İçerisindeki C vitamini ise saçların sağlıklı uzamasına yardım eder. Dökülmelerin de kısa süre içerisinde durmasına katkı sağlar.
Kabak Çekirdeğinin İçerisindeki Vitamin ve Mineraller Nelerdir?
Vücut için gerekli olan birçok mineral kabak çekirdeğinin içinde bulunur. E vitamini açısından oldukça zengindir. Ayrıca Magnezyum ve potasyum açısından da zengindir. Kabak çekirdeği, beta-karotene benzer bir antioksidan bileşik olan bir besindir. Bu nedenle göz sağlığına da katkı sunar.