Gaziantep şehriyle özdeşleşmiş olan baklava, dünyada da büyük bir üne sahip. Bayramlarda ve özel günlerin en çok tercih edilen tatlısı olan baklavanın evde de kolaylıkla yapılabilir. Arife gününden yarın için hazırlıklara başlayanlar ise evde nasıl baklava yapılabileceğini araştırıyor. İşte evde baklava tarifinin malzemeleri ve yapılışı...
En güzel ve lezzetli ev baklavası nasıl yapılır?
Malzemeler
Yufkası İçin:
- 5 su bardağı un
- 3 tane yumurta
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı ayçiçek yağı
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı sirke
- Yarım çay kaşığı tuz
Yufkaları açmak ve ara katları için:
- 1,5 su bardağı mısır nişastası
- 250 gr eritilmiş tereyağı
- 3 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
Şerbeti için:
- 3.5 su bardağı toz şeker
- 3.5 su bardağı su
- Yarım tatlı kaşığı limon suyu
Yapılışı
- İlk olarak derin bir kaba 5 su bardağı unu alarak ortasını çukur olacak şekilde açıyoruz.
- Ardından içine süt, yumurta, ayçiçek yağı, sirke, tuz ve kabartma tozunu ekleyerek malzemeleri yavaşça karıştırıyoruz. Hemen ardından malzemelerle unu birbirine karıştırarak kulak memesi kıvamına gelinceye kadar yoğuruyoruz.
- Hamur kulak memesi kıvamını alınca üzerine hafif nemli bir bez örtüp 1 saat kadar oda sıcaklığında dinlendirmeye bırakıyoruz.
- Dinlendirilmiş olan hamuru alarak 20 eşit parçaya bölüyoruz. Ardından unlanılan tezgahın üzerinde beze haline getirilen hamurları bir tabak büyüklüğünde olacak şekilde açıyoruz.
- Daha sonra her hamurun arasına mısır nişastasını serpiştirerek açılan hamurları hamurları üst üste diziyoruz.
- Üst üste gelecek şekilde dizilen hamurları incecik olacak şekilde açıyoruz.
- Açılan yufkaların aralarına yağ sürmek için belirtilen miktarda ya da biraz daha fazla tereyağını bir tava veya tencerede yardımıyla kısık ateşte eritiyoruz.
- Baklavanın yerleştirileceği tepsinin tabanına erimiş tereyağını sürdükten sonra açılan yufkaların 10 tanesini aralarına yağ sürerek üst üste tepsiye diziyoruz.
- Daha sonra ince çekilmiş olan ceviz içlerini baklavanın her yerine eşit olacak şekilde dağıtıyoruz.
- Geri kalan 10 yufkayı aralarına yağ sürerek diğerlerinin üzerlerine diziyoruz.
- Yufkaların kalan kenar kısımlarını ise bir bıçak yardımı ile tepsinin alt kısmına doğru ittiriyoruz.
- Ardından hazır olan baklavayı dilediğimiz şekilde dilimledikten sonra geriye kalan tereyağını da üzerine sürüyoruz.
- Daha sonra önceden 180 dereceye ayarladığımız fırında yaklaşık olarak 50 dakika üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
- Baklavayı fırına sürdükten sonra şerbetini hazırlamaya geçiyoruz.
- Toz şekeri, derin bir tencereye alarak üzerine suyunu ekliyoruz. Şekeri, suda iyice eriterek yaklaşık 25 dakika kadar pişiriyoruz.
- Kaynayan şerbete limon suyunu da ekledikten sonra ocaktan alıyoruz.
- Ardından pişe baklavayı fırından çıkarıp şerbeti azar azar ekliyoruz ve dinlenmeye bırakıyoruz.
- Şerbetini çeken ve soğuyan tatlıyı dilediğiniz şekilde hazırlayıp servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun...