Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, başkanlık sistemine ilişkin olarak, "İki tür yol takip edilebilir. Biri çok kapsamlı bir anayasa değişilik teklifidir. Bu hazırlığımız tamamlanmıştır. Bir de daha dar kapsamlı anayasa paketi hazırdır. Anayasa deyince bizim tek başına gücümüz yetmiyor. Diğer partilerin tavırlarını görmemiz lazım.
Sayın Bahçeli'nin beyanları açıktır. Burada MHP'nin nasıl tavır takınacağı, CHP'nin nasıl tavır takınacağı bizim için önemlidir. Tek başına halledemezsek topa girmeyiz. Konsensus gerekirse onu ararız. Buna göre takvimi işletmeye başlarız. Müzakere süreci işletilmelidir, diğer partilerin görüşlerini değerlendirmeliyiz. 330'u aşacak irade görürsek gündeme getiririz" dedi.
Bakanlar Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde yapıldı. Toplantının ardından Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş açıklama yaptı.
Kurtulmuş'un açıklamalarının satırbaşları şöyle:
"Terör örgütleriyle mücadelede ilgili birimlerimizin koordineli çalışmaları devam ettikçe terör örgütlerinin köşeye sıkıştığını görüyoruz. Koordineli çalışmalar sonucu 296 çok önemli olayın bu yıl içinde engellenmiş olması fevkalade değerlidir.
FIRAT KALKANI OPERASYONU
Suriye'de, Türkiye sınırlarını etkileyecek adımların atılmasıyla ilgili Fırat Kalkanı operasyonunu düzenliyoruz. Planlandığı şekilde seyretmektedir ve Türkiye hedeflerini gerçekleştirerek, güvenli bölgenin oluşması için adımlarını atmaktadır. İlgili bütün ülkelerle diplomasi yürütülmelidir. ÖSO lojistik olarak destekleniyor. İstenmedik bazı hadiselerin karşımıza çıkmaması için ilgili kesimlerle müzakereler yapılıyor. Ya Münbiç PYD'den tamamen temizlenecek söz verildiği gibi, ya da Münbiç'in temizlenmesi için ÖSO'ya gerekli destek verilecektir.
MUSUL OPERASYONU
Musul operasyonu planlandığı şekilde devam ediyor. Türkiye'nin hassasiyetleri ortadadır. Musul'un dengelerinin değiştirilmesi büyük istikrarsızlığa yol açacağını düşünmektedir. Musul halkının bu işin esası olması uluslararası camianın ana hedefi olmalı. Nenova Muhafızları, Peşmergeler operasyonunun içindedir. Haşdi Şabi operasyon içinde değildir. Telafer, Musul'un emniyetini sağlayan şehirlerdendir. Telafer'in temizlenmesi sağlanması Türkiye'nin esas üzerinde durduğu noktadır. Telafer'e yapılacak saldırıya Türkiye'nin seyirci kalmayacağını ifade etmek isterim.
RAKKA OPERASYONU
Türkiye'nin Rakka operasyonuna ilişkin fikri açıktır. Rakka'nın da Rakka halkından oluşturulacak birimlerle yapılmasının doğru olduğu kanaatindeyiz. Musul ve Fırat Kalkanı operasyonunun bittikten sonra yapılmasının daha doğru olacağı yönündedir.
BOZDAĞ'IN ABD ZİYARETİ
Türkiye'ye karşı operasyonları yöneten ve 15 Temmuz'un arkasındaki bir numaralı bu kişi operasyonları yönlendirebilecek imkanlara sahiptir. Bu imkanların alınması dostluk gereğidir. Görüşmeler ümit verici geçmiştir. Sürecin hızlandığını ifade etmek isterim. Aradaki ilişkileri daha net hale getirdiği ve FETÖ'nün iadesi veya geçici tutuklanması sürecinin hızlandığını ifade etmek isterim. Gerekli adımların atılması ricasında bulunulmuştur. ABD hükümeti veya devletine karşı herhangi bir terörist eylemde bulunsaydı, Türkiye'de Ankara'da bu teröristi senelerce saklasaydı, siz ne hissederseniz biz de onu hissediyoruz şeklinde anlatıldı. İnşallah Türkiye'ye bu büyük kabusu yaşatan örgüt liderinin Türkiye'ye iadesi kısa sürede mümkün olur veya geçici tutuklanması mümkün olur.
SORU-CEVAP
YAKALANAN PKK'LI TERÖRİST
Bu kişinin adını açıklamamız mümkün değil. PKK operasyonları bakımından önemli bir kişi. Sorgulanmasında çok sayıda bilgi ortaya çıktı. Bu bakımdan güvenlik birimlerimiz önlemlerini alacaktır. Kilit bilgilere sahip. Sorgulanmasıyla, Sayın Kışanak'ın yargılanması hakkında bağlantı yoktur.
DİYARBAKIR BELEDİYESİ'NE KAYYUM ATANACAK MI?
Kışanak ile devam eden süreç var. Dosyaya göre gerekli işlemler yapılır.
ÖZEL HAREKAT VE KORUCU ALIMI
Bu süreç başlatılıyor. En kısa zamanda ihtiyacın karşılanması için düğmeye basılacak.
CUMHURİYET GAZETESİNE OPERASYON
Cumhuriyet gazetesinin yazar kadrosuna yönelik operasyon değil, Cumhuriyet Gazetesi Vakfına ilişkin, Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma var. Ağustos ayının 18'inde başlatılan bir soruşturmadır. Dün itibariyle arama, el koyma ve gözaltı kararları verilmiş, ilgili kişilerle ilgili bu uygulama başlatılmıştır. Devam eden hukuki süreç var, hep beraber bu süreci izleyeceğiz. En kısa zamanda sürecin sonucunu göreceğiz.
İDAM TARTIŞMASI
İdam tartışması Sayın Cumhurbaşkanımız söyledi diye gündeme gelmiş değildir. 15 Temmuz akşamından sonra bizler siyasetçiyiz, nereye gidersek gidelim, milletimizin büyük çoğunluğu idamdan bahsediyor. Demokratik bir siyaset, kamuoyunun tercihlerini yok sayarak yol alamaz. AK Parti olarak bütün bunları kendi aramızda değerlendiriyoruz. Anayasa değişikliği yapacak güce sahip değiliz. Diğer partilerin üzerinde tartışacağı bir konudur. Parlamento gündemine taşır ve idam kararı istikametinde bir sonuç çıkarsa adım atılır. Toplumsal talep var, henüz siyasetin değerlendirmesine şu anda girmiş değildir.
İSTİHBARATIN YAPILANDIRILMASI
Çalışmalar mevcut zamanı geldiğinde TBMM gündemine gelir. İstihbaratın yeniden yapılandırılmasına yönelik ihtiyaç mevcuttur.
KHK ELEŞTİRİLERİ
AK Parti hükümeti olarak Meclis'te çoğunluk problemimiz var mı? Hangi yasayı getirsek tartışılır, Türkiye gündemini meşgul eder zamanla çıkar. AK Parti çoğunluğu ile bir yasayı çıkarmaya sahip olan iktidar partisi değildir. KHK'lerdeki bizim temel amacımız etkin, süratli ve sonuç alıcı işler yapmaktır. Bu konular, normal şartlarda bir düzen içinde yapılamayacak işlerdir. Buradaki amaç parlamentoyu bypass etmek değil; etkin, süratli sonuçlar alabilmektir.
YENİ ANAYASA ve BAŞKANLIK SİSTEMİ
İki tür yol takip edilebilir. Biri çok kapsamlı bir anayasa değişilik teklifidir. Bu hazırlığımız tamamlanmıştır. Bir de daha dar kapsamlı anayasa paketi hazırdır. Anayasa deyince bizim tek başına gücümüz yetmiyor. Diğer partilerin tavırlarını görmemiz lazım. Sayın Bahçeli'nin beyanları açıktır. Burada MHP'nin nasıl tavır takınacağı, CHP'nin nasıl tavır takınacağı bizim için önemlidir. Tek başına halledemezsek topa girmeyiz. Konsensus gerekirse onu ararız. Buna göre takvimi işletmeye başlarız. Müzakere süreci işletilmelidir, diğer partilerin görüşlerini değerlendirmeliyiz. 330'u aşacak irade görürsek gündeme getiririz.
Kaynak: Habertürk