2 Ağustos 2024'te Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından Instagram'a erişim sınırlandırılması getirilmişti. BTK, bu kararı Instagram'ın katalog suçlara uymadığı gerekçesiyle aldığını duyurdu. Instagram'ın yanı sıra TikTok ve YouTube gibi diğer popüler sosyal medya platformlarının da kapatılacağı iddiaları gündeme gelmişti.
Bu süreçte, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya platformlarına ilişkin çalışmalar hakkında net bir açıklama yaptı. Uraloğlu, başka bir sosyal medya platformunun yasaklanmasıyla ilgili aktif bir çalışma yürütmediklerini belirtti.
"Asla Yasakçı Bir Zihniyet İçerisinde Değiliz"
Bakan Uraloğlu, konuşmasında yasakçı bir zihniyetten uzak olduklarını belirterek, sosyal medya platformlarının kullanıcılarına karşı adil bir yaklaşım sergilemesi gerektiğini ifade etti. Uraloğlu, "Bizim ülke olarak gösterdiğimiz demokratik yaklaşımı, bu platformlar ne yazık ki göstermiyor. Asla yasakçı bir zihniyet içerisinde değiliz" dedi. Uraloğlu ayrıca, Instagram gibi platformların hiçbir bildirim yapmadan hesapları bloke edebilmesinin, bazı paylaşımları engellemesinin ve bu süreçte kullanıcıları mağdur etmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.
"Gerçekten Çözüm İstiyoruz"
Bakan Uraloğlu, Instagram ve diğer sosyal medya platformlarıyla sürekli iletişim halinde olduklarını ve bu durumu çözmek istediklerini belirtti. Uraloğlu, sosyal medya platformlarının faaliyetlerini sürdürmelerinden yana olduklarını ve asıl hedeflerinin, bu platformların demokratik ve adil bir şekilde çalışmasını sağlamak olduğunu söyledi.
Uraloğlu, son olarak şunları kaydetti:
“Bizim katalog suçları dediğimiz toplumumuzun ülkemizin hassasiyetleri dediğimiz konular var. Sürekli bildiriyoruz ve dün tekrar arkadaşlarda değerlendirdik. Biz gerçekten bir an önce çözelim istiyoruz, yeni bir sosyal medya yasaklanmasıyla ilgili bizim aktif olarak sürdürdüğümüz bir çalışma yok. Ama her halükârda takip ediyoruz her halükârda denetliyoruz. Bir çocuk oyun portalinin engellenmesiyle ilgili Adana’daki Altıncı Sulh Ceza Mahkemesinin aldığı karar gereğini biz yapmak noktasındaydık BTK olarak, onu da yaptık. Böyle bir platform olduğu ve bu kadar takipçisi olduğu benim gündemime gelmemişti; ama mahkemenin yasaklama gerekçelerine baktığımız zaman gerçekten çocuklarımızın da nelerle muhatap olduğuna hep beraber bakmamız lazım, bunlar bizim çocuklarımız. Mahkeme kararında sadece uygulama noktasındayız.”
Bu açıklamalar, hükümetin sosyal medya platformlarına karşı daha yapıcı bir tutum benimsediğini gösteriyor. Bakan Uraloğlu'nun açıklamaları, sosyal medya platformlarının kullanıcılarına yönelik tutumlarının daha adil ve şeffaf olmasını sağlamaya yönelik bir çağrı niteliğinde.