Bakan Selçuk: Coronavirüs Sebebiyle Çalışmalarını Yavaşlatan/Durduran Bütün İşletmeler Kısa Çalışma Ödeneğine Başvurabilecek

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, coronavirüs sebebiyle çalışmalarını yavaşlatan/durduran bütün işletmelerin kısa çalışma ödeneğine başvurabileceğini belirtti.

30.03.2020-11:35 - (Son Güncelleme: 30.03.2020-14:49) Bakan Selçuk: Coronavirüs Sebebiyle Çalışmalarını Yavaşlatan/Durduran Bütün İşletmeler Kısa Çalışma Ödeneğine Başvurabilecek

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, coronavirüs sebebiyle çalışmalarını yavaşlatan/durduran bütün işletmelerin kısa çalışma ödeneğine başvurabileceğini belirtti.

Neredeyse 19 bin firmanın 420 bin sigortalı için kısa çalışma ödeneğine müracat ettiğini belirten Selçuk, kısa çalışma ödeneğine en çok müracatın imalat, konaklama ile yiyecek hizmetleri sektöründen yapıldığını belirtti.

Bakan Selçuk, ihtiyaç sahibi 2 milyon 111 bin eve 1000'er liralık yardım ödemelerine 1 Nisan'da başlanacağını belirtti.

Türkiye İş Kurumu aracılığıyla hazırlanan programların olduğunu, bunların aktif ve pasif iş gücü programları olarak ikiye ayrıldığını belirten Selçuk, bu hizmetlerle ilgili bilgi aktardı.

Pasif iş gücü programı kapsamında kısa çalışma uygulaması ve işsizlik ödeneğinin olduğunu ifade eden Bakan Selçuk, kısa çalışma ödeneğinin hangi nedenlerle uygulandığını açıkladı. Bakan Selçuk, iş yerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak üçte bir oranında azaltılmasının, çalışmanın kısmen veya tamamen durdurulmasının kısa çalışma ödeneğinde esas koşul olduğunu söyledi. Covid-19 de zorlayıcı nedenler içerisinde olduğunu ifade eden Selçuk, "Covid-19 sebebiyle etkilenen bütün işletmelerimiz kısa çalışma uygulamasına başvurabilirler İŞKUR üzerinden."şeklinde konuştu.

TÜM İŞLETMELERİMİZ BAŞVURSUNLAR

Bakan Selçuk, İşsizlik Sigortası Fonu'nun işverene ve personele verdiği fırsatlardan bahsetti.

Kısa çalışma ödeneğine tüm işletmelerin müracat edebileceğinin altını çizen Selçuk, "Başvurular sigortalılarımız tarafından değil, işverenlerimiz tarafından yapılıyor. Çağrıda bulunmak istiyorum, tüm işletmelerimiz başvursunlar." şeklinde konuştu.

Selçuk, herhangi bir personel sayısı limitinin olmadığının altını çizdi. Başvurunun nasıl yapılacağıyla ilgili bilgi aktaran Bakan Selçuk, başvuru sürecinde mümkün olduğunca kolaylaştırıcı olacaklarını ve hızlı dönüş yaptıklarını belirtti.

Kısa çalışma ödeneğine başvuruda belge sayısını azalttıklarını ve formu yalınlaştırdıklarını ifade eden Bakan Selçuk, işverenlerin personeli koruma odaklı yaklaşarak başvurmalarını talep etti.

Formda herhangi bir eksik olmaması durumunda başvuru sürecinin kısa bir süre içerisinde tamamlanacağını belirten Selçuk, "İşverenlerimiz de sigortalı çalışanlarımız da müsterih olsunlar biz onları desteklemeye devam edeceğiz." diye konuştu.

Kısa çalışma ödeneğine müracatta sektör ayrımı olup olmadığıyla ilgili Bakan Selçuk, bir sektör sınırlaması olmadığını, bütün sektörden işletmenin başvurabileceğini ifade etti.

Bakan Selçuk, çalışanların 450 prim günü ve 60 gün hizmet akdini tamamlama koşulunun olduğunu, "Faaliyetlerini yavaşlatan, durduran tüm işletmelerimiz küçük veya orta ölçekli olduğuna bakmaksızın kısa çalışma ödeneğine başvurabilirler." ifadeleriyle dile getirdi.

Selçuk, kısa çalışma ödeneğinin İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ödeneceğini belirtti.

Ödenek tutarının ne kadar olduğuyla ilgili de Bakan Selçuk, şu bilgileri aktardı:

"Ödenek bizim sigortalımızın son 12 aylık prime esas kazancı üzerinden hesaplanıyor ve bunun ortalaması alınıyor. Günlük ortalama brüt kazanç üzerinden yüzde 60'ı olarak hesaplanıyor. Bu yalnız brüt olduğu için özellikle asgari ücretlimiz şu anda net aldığı ücretin yaklaşık yüzde 75'ini almış olacak. Yani brüt yüzde 60 deyince kazancın yüzde 60'ı gibi algılanıyor. Net olarak alacağı yüzde 75 oranında olacak.

Bu ödeneğin bir üst limiti var. Bu da aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'sini geçemiyor yani 1,5 katını geçemiyor. Dolayısıyla aldığı brüt ücret miktarına göre herhangi bir sigortalımız 1752 lira ila 4 bin 381 lira arasında değişen bir kısa çalışma ödeneğine hak kazanacak. Bu da günlük 58 lira ila 146 lira arasındaki bir banda tekabül ediyor. Asgari ücretlimiz için bu oran brütten hesaplandığı için net olarak yüzde 75 gibi bir ödenek."

Bakan, bu ödeneğin en fazla 3 ay boyunca alınabileceğinin altını çizdi.

Müracatlara değinen Bakan Selçuk, "19 bin firmamız başvurmuş durumda. Bu da yaklaşık 420 bini aşkın sigortalımıza tekabül ediyor. Sektörel dağılımlara baktığımız zaman imalat yüzde 52, ikinci olarak konaklama ve yiyecek hizmetleri faaliyetleri, üçüncü olarak başvuran sektörümüz toptan ve perakende ticaret. Özellikle imalat ve konaklamayı toplarsak yaklaşık yüzde 63'ü o iki sektörden geliyor." diye konuştu.

Bakan Zehra Zümrüt Selçuk, telafi çalışma düzenlemesinin hem çalışan hem işveren açısından getirileriyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Geçici bir süreyle iş yerlerimiz faaliyetlerini azalttı veya durdurdu. Özellikle azalttığı durumlarda çalışma saatlerini azaltmış durumdalar. Biz burada ne yapıyoruz? Hem iş yerimiz iş gücü kaybına uğramasın hem de çalışanlarımız gelir desteğine mahrum kalmasın diye, diyoruz ki 'siz 2 ay boyunca daha az yaptığınız eksik çalışmaları bir sonraki dönemdeki 4 ay boyunca telafi edebilirsiniz.' Böylelikle ne işçimizin ücret kaybı oluyor ne de işverenimizin iş gücü kaybı oluyor. Öncesinde telafi süremiz 2 aydı, bu süreyi biz 2 aydan 4 aya çıkarttık."

Bakan, ihtiyaç sahibi vatandaşlara yapılacak yardımlar hususunda da açıklamalar yaptı.

Bakanlık olarak her ay Türkiye genelindeki 1003 sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına düzenli fonlar gönderdiklerini belirten Bakan Selçuk, bu paylar kanalıyla şehir ve ilçedeki bütün ihtiyaç sahiplerine ulaşmaya gayret ettiklerini belirtti.

Geçtiğimiz aya kadar vakıflara 135 milyon gönderdiklerine dikkat çeken Bakan Selçuk, bu ay Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tensipleriyle bu miktarı 180 milyona çıkardıklarını, önümüzdeki dönemde vali ve kaymakamların koordinasyonunda daha fazla haneye ulaşacaklarını ve takip eden zamanlarda bu payı da artırabileceklerini dile getirdi. Selçuk, ifadelerini şu sözlerle sürdürdü:

"Hazine ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak ile beraber bir sosyal destek paketimiz var. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum inşallah diğer fazları da gelecek. Bunun birinci fazında biz, 2 milyon 111 bin haneye 1000'er lira destek sağladık. İlk ödemeleri de 1 Nisan'da yapılmaya başlanacak. Koronavirüs etkilerini de düşündüğümüz için kesinlikle fiziki bir başvuru almadık. Bunları, bütün hanelerimizin T.C. numalarına PTT kanalıyla göndereceğiz. 2 milyon hane olduğu için ortalama haneyi yaklaşık 4 kişiden hesaplarsak, 8 milyon vatandaşımıza da bu desteği ulaştırmış olacağız inşallah."

Düzenli ve süreli yardımlar olarak 43 programları olduğunu ifade eden Bakan, ilk aşamada düzenli yardım alanların bir bölümünü kapsama dahil ettiklerini, öteki fazlarda ihtiyaç sahibi tüm hanelere ulaşmayı amaçladıklarını belirtti.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Selçuk, emekli ikramiyelerinin de 7-11 Nisan'da PTT vasıtasıyla vatandaşların evlerine gönderileceğini ifade ederek bu süreçte vatandaşların evlerinden çıkmamalarını istedi.
Vatandaşlara çağrıda bulunan Selçuk, şunları kaydetti:

"Bizim yıllardır üzerinde çalıştığımız bir e-devlet kapımız, burada bizim 5 bini aşkın kamu hizmetlerini sunduğumuz uygulama var. Bakanlık olarak da özellikle SGK ve İŞKUR kanalıyla 227 hizmetimiz var. Dolayısıyla vatandaşlarımız, hiç evlerinden çıkmadan, çoğu kamu hizmetine e-devlet aracılığıyla online ulaşabiliyorlar. Muhakkak önce baksınlar, bu hizmetlerin çoğu mutlaka e-devlet kapısında var. Önce dijital ortamda başvursunlar. Evde kalmak çok mühim."

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal