Bakan Pekcan, 2. el araç satışına yapılan düzenlemeyle ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde haksız rekabetin ortadan kaldırılmasının ve suni fiyat yükselişinin önüne geçilmesini hedeflendiğini belirtti.
Ticaret Bakanı Pekcan, bakanlığı tarafından ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretiyle ilgili düzenleme yapıldığını ifade ederek, 'İkinci el taşıt ticareti yapan ve yetki belgesini bugüne kadar almayan işletmelerin 31 Ağustos 2020'ye kadar yetki belgesi almaları gerekiyor.' şeklinde konuştu.
Ticaret Bakanlığının, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişik Yapılmasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Pekcan, yazılı açıklamada, yönetmeliğin ikinci el araç ticaretinin adil rekabet şartları altında, kolay, hızlı ve güvenli bir alanda yapılmasını temin etmenin yanında sektörün sağlıklı bir işleyişe ulaştırılması amacıyla düzenlendiğini, bu kapsamda alakalı bütün tarafların fikir ve katkılarının alındığını söyledi.
Bakan Pekcan, halihazırda çalışma yapan işletmelerin yetki belgesi almaları için beklenen ve daha öncesinde iki kez uzatılan geçiş sürecinin bu kez uzatılmadığına dikkat çekerek, 'İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapan ve yetki belgesini bugüne kadar almayan işletmelerin 31 Ağustos 2020'ye kadar yetki belgesi almaları gerekmektedir. Bakanlıkça aksi tespit edilmedikçe, bir takvim yılı içinde 3'ten fazla taşıt satışı ticari faaliyet kabul edilecek ve kayıt dışı ticari faaliyetler takip edilerek yaptırım uygulanacak.' şeklinde konuştu.
Satışı gerçekleştirilen araç sayısı hesaplanırken Türkiye Noterler Birliğinden verilerin esas olacağını ifade eden Bakan Pekcan, aynı şahsın hem kendi adına hem de vekaleten yaptığı bütün satışların göz önünde bulundurulacağını söyledi.
Bakan Pekcan, iş yeri açma ve çalışma ruhsatının, yetki belgesi verilmesinde istenen koşullar arasına eklendiğinin altını çizerek şu ifadeleri kullandı:
'Artık ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin iş yeri açma ve çalışma ruhsatına sahip olmayan işletmelere yetki belgesi verilmeyecek. Ayrıca belediyelere getirilen yükümlülükler ile ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin ruhsat düzenlenen işletmeler de Bakanlığımızca takip edilecek ve yetki belgesi almadan faaliyette bulunan işletmeler belirlenebilecek. Mevzuata uygun faaliyet gösteren işletmelerin haklarını korumak adına büyük önem taşıyan ve bu işletmelerce de talep edilen söz konusu düzenlemelerle, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretinde haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını, suni fiyat artışlarının ve kayıt dışılığın önlenmesini amaçlıyoruz.'
BÜROKRASİ AZALTILDI
Düzenlemeyle yetki belgesi alınması ve yenilenmesinde bürokrasinin de azaltıldığına işaret eden Bakan Pekcan, 'Bugüne kadar hem belediyeler hem de ticaret il müdürlükleri tarafından 2 ayrı iş yeri kontrolü yapılmakta iken bundan böyle bu kontrol yalnızca belediyeler tarafından ruhsat düzenlenmeden önce yapılacak.' şeklinde konuştu.
Bakan Pekcan, daha öncesinde hazırlanan ve geçerlilik süresinin beş sene olduğu ifade edilen yetki belgeleri için yenileme müracaatı yapılması gerekmediğini, Bakanlık tarafından verilen yetki belgelerinin artık yönetmelik kararları kapsamında iptal edilinceye dek geçerli olacağını kaydetti.
Yönetmelik kararlarına uygunsuz hareket eden işletmelere Ticaret Bakanlığı tarafından hem idari para cezası verileceğini hem de yapılan uyarıya rağmen aykırılığı ortadan kaldırmayan ya da yineleyen işletmelerin yetki belgelerinin iptal edileceğinin altını çizen Bakan Pekcan, böylelikle hizmet kalitesinin artırılmasına ve tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesine katkı sağlanacağını ve sektörün mevzuata uygun çalışma yapmayan işletmelerden arındırılacağını söyledi.
İLANLARDA YANILTICI BİLGİ OLMAYACAK
Ticaret Bakanı Pekcan, 2. el motorlu kara taşıtı ticareti ile ilgili ilan yapan işletmelerin, bütün ilanlarında yetki belgesi numarasına yer vermek ve yetki belgesindeki işletme ismi ya da unvanını kullanmaya mecbur olacağına işaret ederek şu açıklamalarda bulundu:
'İlanlarda tüketicileri yanıltıcı bilgi ve belgelere yer verilemeyecek. Bu yükümlülüklere uymayan işletmelere Ticaret Bakanlığınca idari para cezası uygulanacak ve işletmenin yetki belgesi iptal edilebilecek. Diğer taraftan, işletmelerin taşıt satış ilanlarının yayımlandığı ilan siteleri yetki belgesine sahip olmayan işletmeleri üye yapamayacak, ilanlara ilişkin talep ve şikayetleri etkin şekilde sonuçlandıracak ve ilanlara ilişkin bilgileri Bakanlığa iletecek. Vatandaşlarımızın, ticari faaliyet kapsamında olmayan ikinci el taşıt ilanlarına ise herhangi bir kısıtlama getirilmiyor, bu ilanlar eskiden olduğu gibi verilmeye devam edilecek. İlan siteleri için getirilen bu kurallar 1 Ocak 2021'de yürürlüğe girecek. Yapılan düzenlemeler sayesinde yetkisiz verilen ve aldatıcı niteliği bulunan ilanların sebep olduğu haksız rekabet ve tüketici mağduriyetleri önlenirken, yetki belgesiz ticari faaliyetler de Bakanlıkça takip edilerek cezalandırılabilecek.'
Ekspertiz raporunun satışından önceki üç gün içinde alınması gerekeceğini belirten Bakan Pekcan, raporun bu zaman zarfında alınmaması halinde, 'rapor alınmamış gibi' işlem göreceğinin altını çizdi.
Bakan Pekcan, ikinci el taşıt alım satımındaki nakit ödemelerde 'Güvenli Ödeme Sistemi'nin tercih edilmesinin zorunlu olacağını ifade ederek, 'Güvenli Ödeme Sistemi sayesinde taşıt alım satımında yaşanan dolandırıcılık ve sahtecilik faaliyetleri ile çalınma riskleri bertaraf edilecek, para transferlerinin hızlı ve kolay biçimde yapılması ve kayıt altına alınması sağlanacak. Ayrıca, tüm taraflar açısından modern, güvenli ve teknolojik bir altyapıyla zaman, iş gücü ve maliyet avantajı yaratılacak, aynı zamanda işlemlerin kayıt altına alınması ve kamu otoritelerine güvenilir verilerin sağlanması suretiyle kayıt dışılığın azaltılmasına da katkı sağlanacak.' açıklamasında bulundu.
Daha önce yetki belgesi verilen işletmelere 30 Haziran 2021 tarihine kadar zaman verildiğinin altını çizen Bakan Pekcan, şu ifadeleri kullandı:
'Daha önce Bakanlığımızca yetki belgesi verilen işletmelerin, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretine ilişkin iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarını ve İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik'teki ilgili iş yeri şartlarına haiz olduklarını gösteren belgeyi 30 Haziran 2021'e kadar İkinci El Motorlu Kara Taşıtları Bilgi Sistemi'ne aktarmaları gerekiyor. Yükümlülüğün bu tarihe kadar yerine getirilmemesi halinde bu işletmelerin yetki belgeleri iptal edilecek.'