Devlet yönetiminde üst mevkilerde yer alan bakanların görevleri ve bakan olma şartları son zamanların en çok araştırılan konuları arasında yer alıyor. Peki, bakan nedir, nasıl bakan olunur? Cevabı haberimizin devamında...
Bakan ne demektir?
Bakan, devletin bakanlığında hükümet organizasyonunun başında yer alan, siyasi yükümlülüğü olan üst düzey yöneticidir. Bakanların faaliyetleri, devlet lideri olarak başbakan veya hükümet başkanının adına yapılmaktadır. Bakanlar, meclisteki milletvekilleri içinden seçilip cumhurbaşkanının onayıyla görevlerine başlarlar. Devletin yönetiminde üst mevkilerde görev yapan bakanlar, o organizasyondaki en üst rütbeye sahip kişilerdir. Devletin program ile siyasetine mütenasip görevlerin yerine getirilmesi konusunda takip ile yoklama işlerinin yapılması bakanların en önemli görevleridir. Gerek duyulduğunda yasaları, yönetmelikleri ve tüzükleri de sağlayabilmektedirler.
Bakanlar hakkında mecliste inceleme başlatılabilmektedir. Yapılan soruşturma bakanın zararına sonuçlandığında Anayasa Duruşmasında yargılanır ve hizmeti kesilerek görevine son verilir. Çeşitli nedenlerden dolayı görevini sonlandırmak zorunda kalan her bir bakan yerine başka bir bakanın vekalet yapma hakkı vardır. Fakat tüm bakanların yalnızca bir vekalet atama hakkı vardır ve vekalet süresi maksimum 2 haftadır. Başbakan, istifa eden veya çeşitli sebeplerden dolayı görevi sonlanan bakanın yerine yeni bir bakan seçerek bunu Cumhurbaşkanı'na onaylatır. Ülkemizde; eğitim, siyaset, ekonomi, iç-dış işler olacak şekilde 21 ayrı bakan görev yapmaktadır.
Bakanların görevleri nedir?
Bakan, yönetime bağlı olarak hizmetlerini yerine getirmeli. Görevi ise, TBMM tarafından iç yönetmeliği uygun olarak kendilerinin sorumlu olduğu bölgelerde faaliyetlerini sürdürerek memleketin zenginleşmesi ile rahatlamasını sağlayacak doğrultuda çalışmalarını yürütmesidir.
Bakan, yenilikler ve yaptığı işlerle alakalı TBMM bakanlıklarına bilgi vermek zorundadır. Sunulan bu bilgiler istişareler sonucunda kabul edilebildiği gibi gerekli durumlarda yeni kararlar da alınabilir.
Bakan olmak için aranan şartlar neler?
Bakan olmak için aranan şartlar şunlardır:
- T.C vatandaşı olmak.
- Bakan olma şartları milletvekili olma şartlarıyla aynıdır.
- 25 yaşını doldurmuş olunmalı.
- Herhangi bir şekilde kısıtlı olunmaması.
- Minimum lise mezunu olunmalı.
- Erkekler için askerlik hizmetini tamamlamış veya muaf olunması.
- Devletin görevlerinden yasaklı olunmaması.
- Taksirli suç dışında bir yıl veya daha çok süre hapishaneye girmemiş veya ağır hapis cezası alınmamış olunmalı.
Nasıl bakan olunuyor?
Bakan olabilmek için bakanlıkta aranan özelliklere uygun olmak gerekiyor. Söz konusu özelliklerin ön önemlisi bulunulan bakanlık hususuyla alakalı uzmanlık ya da iş tecrübesine sahip olmaktır. Aynı zamanda bakan olacakların lider ruhlu ve geniş kitleleri kolaylıkla kontrol edebilecek yönetme özelliğine sahip olmaları gerekiyor.
Bakanlar, ülkelerini yurt dışında da temsil ettikleri için minimum bir dil bilmeleri, temsil etme özelliğine sahip olmaları ve halkla iç içe olmaları gerekmektedir.
Bakan olunması için milletvekilleri arasında bulunmak ve Cumhurbaşkanı onayını almak gerekmektedir. Cumhurbaşkanı onayı alınmadan bakanlık görevine kimse gelememektedir.