Ekonomik Dönüşüm ve Yeni Paradigmalar Zirvesi'nde ekonomik gündeme dahil önemli açıklamalara yer veren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, ‘’Türkiye modeli örnek olacak’’ ifadelerine yer verdi. Bakan Nebati ayrıca, "Türkiye bir işler başarıyor. Bir şeyleri gerçekleştiriyor ve sizler bugün değerli teorisyenler olarak inşallah sözlerinizle de bunları destekleyecek ve okuyacak insanlar olacaksınız.’’ dedi.
Zirveye Türkiye’nin ekonomi alanında attığı adımlardan bahsederek başlayan Bakan Nebati’nin açıklamaları şu şekilde:
Fayda sağlayacağına inanıyorum
‘’Etraflıca burada konuşulacağını düşündüğüm ekonomi politikalarını siz çok değerli akademisyenlerin katkısıyla uluslararası ekonomi tartışmalarına fayda sağlayacağına inanıyorum.
Ekonomik ve sosyal politikaların hem konjonktürel gelişmelerden etkilendiği hem beşeri bilimlerdeki paradigmalardan şekillendiğini buradaki herkes katılacaktır.’’
Koronavirüs küresel sorunlara yol açtı
‘’Dünya ekonomisinin gündeminde ABD, Çin gerilimi ve ticaret savaşları varken başlayan Covid-19 pandemisi paradigmada, uygulamada köklü değişimlerin kapısını aralayan tarihi dönüm noktası olarak ortaya çıkmıştır. Pandeminin son 20 yıldır üretim ve ticaret bakımından öne çıkan ve özellikle batı dünyasının en önemli tedarik merkezi Çin’de ortaya çıkması küresel tedarik zincirinde ciddi soruna yol açmıştır.
Batı ekonomileri tedarik anlamında giderek tek merkeze bağımlı olmanın yol açtığı problemlerle yüzleşmek zorunda kalmıştır.
Pandemi sürecinde gelişmiş ülkeler başta olmak üzere neredeyse tüm ülkeler genişletici para politikaları, faiz indirimleri ve kamusal teşviklerle sorunu azaltmaya çalışmıştır.
Batılı ülkeler için alternatif tedarik merkezleri bulma arayışı gündeme gelmiştir. Tedarik sıkıntısı nedeniyle birçok sektörde yatırım kararlarında yerele dönüş gerçekleşmiştir.
Son 3 yıla damgasını vuran negatif konjonktürün ülkemiz etkilerini sınırlamaya, politika stratejilerimizden bahsetmek istiyorum.’’
Yeni Türkiye modeli örnek olacak
‘’En önemli sorunumuz enflasyon. Yeni Türkiye ekonomi modeli ile üst dengeye kısa sürede ulaşacağız.
ABD, İngiltere, İtalya ve Almanya başta olmak üzere dünyada geniş bir heterodoks politika literatürü olduğunu biliyoruz.
Bugün,“Modern Para Teorisi”; “Halk Ekonomisi”; “Girişimci Devlet” anlayışı; “Kalkınmacı Merkez Bankacılığı” ve daha birçok yaklaşım, bildiğiniz üzere son derece popüler olan Heterodoks ekonomi yaklaşımlarına bazı örneklerdir.
Türkiye birilerinin dayattığı anlayışla hareket etmek zorunda değildir. Türkiye modeli bir örnek olacaktır.
Tüm küresel sarsıntılara rağmen ülkemiz birçok alanda olumlu gelişmeler kaydederken, çeşitli çevrelerce ekonomi modelimizin insafsızca ve adeta ideolojik bir saplantıya varırcasına eleştirilmesini şaşkınlıkla karşıladığımızı belirtmek isterim."
İnsanımızın taleplerini karşılamaya çalışıyoruz, özellikle KOBİ'lerimizin kredi imkanlarına daha kolay ulaşmasını sağlayacak çalışmalarımız hızlı bir şekilde sürüyor.
Ülkemiz için son derece stratejik birçok adımı atmaktaki kararlılığımız, tamamen ülkemizin ve insanımızın spesifik ihtiyaçları doğrultusundadır.
Dünyanın, özellikle gelişmekte olan ülkelerin, yeni şeyler duymaya ihtiyacı var. Yeni ekonomi modelini uygulamaya almasaydık, enflasyonla beraber durgunluk ve birçok sorunla yüz yüze kalınacaktı. Bakanlığımız bünyesinde Hazine ve Maliye Akademisi Başkanlığını kuruyoruz."