KGF paketinin detayları dün düzenlen basın toplantısında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati tarafından açıklandı. Toplamda 14 farklı paket bulunan düzenlemede 250 milyar liralık kredi kapsamında emeklilikte yaşa takılanların (EYT) tazminatı için de işverenlere 25 milyar TL destek sağlanacak. Bu kredi 6 ay ödemesiz 36 ay vadeli olacak.
Kimler kullanacak
Bakan Nebati'nin toplantıda verdiği bilgiye tüm paketlerde krediler kullandırılırken firma seçimi yapılacak. Bu amaçla firmalar, finansal sağlamlıklarına, geçmiş borç ödeme davranışlarına göre 5 gruba ayrılacak. Kredibilitesi çok yüksek olan, teminat sorunu yaşamayan 1. grup firmalar ile kredibilitesi çok düşük olan 5. gruptaki firmalar krediden yararlanamayacak. Nebati "Kefalet imkânımızın yüzde 60'ını 3. grup, yüzde 30'unu 2. grup, yüzde 10'unu ise 4 grupta yer alanlar kullanacak. Destek paketlerimizde ödemesiz dönem imkanının yanı sıra, kefalet oranını asgari yüzde 70 olarak uygulayacağız" dedi. Nebati verilen kredilerin takip edileceğini de anlatarak "Kullandırılan kredilere ilişkin tüm harcamaların, Fatura Kayıt Sistemi ile entegre edilmesi sayesinde ödemelerin doğrudan satıcılara yapılmasını sağlayacağız. Fatura takipleri tamamen elektronik ortamda yapılacak, kredilerin amaç dışı kullanımı önemli düzeyde engellenecek" dedi.
Faiz düşük olacak
Bakan Nebati alınan krediyi amaç dışı kullananları kara listeye alacaklarını anlattı. Konuşmasının devamında şunları ekledi, EYT Paketi ile işverenlerimizin kıdem tazminatı yükünü hafi fl etiyoruz" diyen Nebati, KGF kredisinin şartlarını ise AA Editör Masası'da anlattı. Bakan Nebati "EYT'linin kıdem tazminatını biz karşılayacağız, hesabına biz yatıracağız. Vadesi 6 ay ödememiz 36 ay olacak" diye konuştu. Nebati, daha sonra banka temsilcileriyle görüştü. anlattı. Bakan Nebati "EYT'linin kıdem tazminatını biz karağız, hesabına biz yatıracağız. Vadesi 6 ay ödememiz 36 ay olacak" diye konuştu. Nebati, daha sonra banka temsilcileriyle görüştü.
250 milyarlık KGF pakette toplamda 14 alana destek
* İŞLETME GİDERLERİ İÇİN 35 MİLYAR: 35 milyar TL kefalet limitine sahip 'İşletme Giderleri Destek Paketi' ile işletmelerin maaş ve kira ödemeleri başta olmak üzere tüm sabit giderlerine yönelik finansman desteği sağlanacak.
* DÖVİZ KAZANDIRICI FAALİYETLERE DESTEK: 'Döviz Kazandırıcı Faaliyetleri Destek Paketi' 35 milyar TL kefalet limitine sahip olacak. Bu paketle döviz kazandıran KOBİ'ler olmak üzere tüm firmalar desteklenecek.
* YATIRIM PROJELERİNE 20 MİLYAR KAYNAK: 'Proje Finansmanı Destek Paketi' ile 20 milyar kredi sağlanarak her alanda yatırımlar desteklenecek.Yatırım teşvik belgesi almış olan firmalara daha yüksek tutarlarda kredi imkânı sağlanacak.
* İMALAT SANAYİİ İÇİN LİMİT 15 MİLYAR: 'İmalat Sanayii Destek Paketi ile imalat sanayiinde verimlilik, üretim, istihdam ve ihracat artışı sağlanacak. Paketin limiti 15 milyar TL.
* EYT İÇİN 6 AY ÖDEMESİZ KREDİ: 25 milyar TL kefalet olan 'EYT Destek Paketi' ile işverenlerin EYT sürecinde kıdem tazminatı yükü hafifletilecek. Kredi 6 ay ödemezi olacak.
* BÖLGESEL KOBİ'LERE 10 MİLYAR: 'Bölgesel Odaklı KOBİ Destek Paketi' ile imalat sanayii öncelikli olmak üzere işletmelerin yatırım, istihdam ve ihracat odaklı projelerine 10 milyar lira destek verilecek.
* GENÇ GİRİŞİMCİ DESTEK PAKETİ: 'Girişimci Destek Paketi ile 4 milyar kaynak sağlanarak girişimcilik ekosistemi geliştirilecek. Genç ve tekno girişimcilerin finansmana erişimleri kolaylaştırılacak.
* İŞ KURAN KADINA KREDİ: 4 milyar TL limitli 'Kadın Girişimci Destek Paketi' ile yeni bir işyeri açmak isteyen ya da bir iş fikrine dayalı olarak faaliyet gösteren gerçek kişi/tüzel kişi işletme sahibi kadın girişimciler ve kadın kooperatifleri desteklenecek.
* ENERJİ VERİMLİLİĞİNE TEŞVİK: 7 milyar TL kefalet limitini haiz 'Yeşil Dönüşüm ve Enerji Verimliliği Destek Paketi'nin büylüklüğü 1 milyar olacak. İklim değişikliğinin yol açacağı sorunların ülke ekonomisi için getirdiği riskleri bertaraf edecek ve yeşil dönüşümü amaçlayan projeler için KOBİ ölçekli firmalar desteklenecek.
* TEKNOLOJİ DESTEK PAKETİ: 4 milyar TL kefalet limitini haiz 'Teknoloji Destek Paketi' ile teknoloji alanında yazılım, blockzinciri, yapay zeka, akıllı şehir, giyilebilir teknolojiler, felaket kurtarma merkezleri ve bulut bilişim hizmetleri gibi belirli alanlarla sınırlı olmak üzere teknoloji firmaları desteklenecek. Bu paketini büyüklüğü de 4 milyar lira olacak.
* DİJİTAL DÖNÜŞÜME DE KREDİ: 'Dijital Dönüşüm Destek Paketi' adını taşıyan 1 milyar TL'lik kredi paketi ile KOBİ'lerin dijital dönüşüm süreçlerini tamamlaması sağlanacak.
* ÖZEL OKULLARA 10 MİLYAR: 'Eğitim Destek Paketi' ile personel giderlerini ödemekte güçlük çeken özel okullara 10 milyar lira finansman desteği sağlanacak.
* YENİ EVİM'E DE KAYNAK: 'Yeni Evim Programı İnşaat Destek Paketi' ile orta gelir grubuna dönük konut üreticilerine 20 milyar lira finansman imkânı sağlanacak.
* İNŞAAT TAMAMLAMA KREDİSİ: 10 milyar TL kefalet limitli 'Konut İnşaatı Destek Paketi' ile inşaat sektöründe arz/talep uyumsuzluğunu ortadan kaldırılması amacıyla tamamlanmamış projesi olan küçük ve orta ölçekli inşaat firmaları desteklenecek.
Konuta yeni yenlikler yolda
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, konut kampanyasında ikinci el de dahil yeni adımların yolda olduğunun sinyalini verdi. "Konut kampanyasında başvurulara bakacağız, gerekirse şartları yumuşatırız. Bu kampanyalar dışında da konut edinimini kolaylaştıracak adımlar atacağız" dedi.
* İKİNCİ EL İÇİN ÇALIŞMA: Nebati ikinci el konutta kampanya düzenlenmesi için talep olduğunu belirterek, "Bankalarımızla çalışma yapılıyor. Bankalarımız kendi belirledikleri faiz oranlarıyla ikinci el konut konusuna girebilir" dedi.
* KREDİ MİKTARI ARTABİLİR: Orta gelirliye konut kampanyasıyla ilgili soru üzerine Nebati "Önümüzdeki pazartesi günü taleplere, ulaşıma bakacağız; ihtiyaç durumunda kredi miktarını artıracağız" diye konuştu.
* ARSAN VARSA, PARAYI AL YAP: Nebati, sadece proje üreticilerini değil, mahalle arasındaki müteahhidi de proje üreticisi olarak kabul ettiklerini anlattı. Nebati, "Üreticiye diyoruz ki 'Arsan var, paran yok. Al şu parayı, konutu inşa et ve Türkiye'nin konut ihtiyacını karşıla'" diye konuştu.
* RAYİÇ BEDELE NEŞTER: Nebati, konutlarda rayiç bedel gerçek fiyat arasındaki marjın açılmasına yönelik yapılan çalışmalara da değinerek "Biz bu konuda kapalı kapılar ardında çalışmalarımızı yürütüyoruz. Yetiştirebilirsek ilan edeceğiz, yoksa seçimden sonra" dedi.
* HAZIR GİYİME ÇAĞRI: Nebati "Herkes elini taşın altına koymalı. Giyim ve ayakkabı sektörü de indirimleri ocak ayına çekerek bize katkı sağlasın" dedi.