Virüsün ilk çıktığı günden bu aya tüm dünyanın gündeminde olan koronavirüs hakkında artık daha fazla bilgiye sahip olunduğunu belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Genel olarak yaşantımız ise dünya ölçeğinde etkili bu salgından giderek daha az zarar görüyor' dedi.
Dünyayı kasıp kavuran bu salgında gerekli hijyen kurallarına uyulması, maske ve mesafenin ayarlanmasıyla vaka sayılarının gerilediğini, ancak bu tedbirlere uyulmaması durumunda ise tırmanışa geçtiğinin hem Türkiye'de hem de dünya genelinde görüldüğünü belirten Koca, 'Maskenin koruyuculuk özelliği konusunda yeni veriler ortaya çıkmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü iki gün önce, 12 Ekim'de grip güncelleme raporunu yayımladı. Bu raporda grip mevsimini yaşamış olan güney yarım kürede Avustralya, Yeni Zelanda, Orta ve Güney Amerika gibi yerlerde bu yıl bu enfeksiyonun çok seyrek görüldüğü bildirilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü, grip vakalarının azalması sonucunu maske, sosyal mesafe ve el hijyenine bağlamaktadır. Yapılan bazı araştırmalar koronavirüs tedbirlerinin grip ve benzeri bazı enfeksiyonları yüzde 35 civarında, diğer bazı araştırmalarsa en az yarı yarıya azalttığını ortaya koymakta' ifadelerini kullandı.
‘ŞU ANDA 4 FARKLI AŞI ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR’
Türkiye'nin salgında katettiği yolu, virüsün ilk görüldüğü günlerde oluşturulan Bilim Kurulu'nun rehberliğinde aldığını vurgulayan Koca, ‘Hayatlarını bilime ve kendilerini insanlığı ileriye götürecek bilgiyi üretmeye adamış kişilerden oluşan bu kurul, bizim en büyük gücümüzdür. Hocalarımıza her toplantımızda sizler adına tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Onlar ve tüm bilim insanları ulusumuzun gururudur’ dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kamuoyunun önünde çalışmalarını sürdürmeyen, sadece aşıya odaklanmış olan bir kurulun daha varlığından bahsederek, şu bilgileri paylaştı:
‘Temmuz ayında oluşmaya başlayan Yerli Aşı Ortak Çalışma Grubu hakkında biraz daha yol alınmasını bekleyerek size detaylı bilgi vermedim. Bugün bu aşamaya geldiğimize inanıyorum. Aşı Ortak Çalışma Grubu'nda, diğer bilim insanımızın yanı sıra aşı çalışmalarını doğrudan yürüten uzmanlar da bulunmaktadır. Türkiye'nin aşı çalışmaları bu bilim insanlarına bağlı 600 kişilik bir ekip tarafından sürdürülmektedir. Ortak çalışma grubumuz şu anda 4 farklı aşı üzerinde çalışmaktadır. Bunun dışında şu anki sonuca aynı derecede yaklaşmamış olsa da başka çalışmalar da vardır. Aşı çalışmalarını yürüten ekiplerimiz sonuca en kısa zamanda ulaşmak için rekabet içinde, birbirinin başarısı içinse dayanışma içindedirler. Şu an aşılardan 2'si insan deneyleri aşamasına yakındır. Kovid-19 aşı çalışmaları, Sağlık Bakanlığımızın himayesi altındadır. Bakanlığımız bağlı TÜSEB ile bilimsel ve teknolojik araştırmalarda ülkece gurur duyduğumuz TÜBİTAK, bu çalışmaların öne çıkan aktörleri arasındadır.’