Sağlık Bakanı Koca, Van, Muş, Hakkari ve Bitlis'ten sağlık kuruluşlarının yetkilileriyle il değerlendirme toplantısı sonrası basın toplantısında açıklamalarda bulunuyor.
Sağlık Bakanı Koca'nın açıklamasından öne çıkanlar:
''Pandeminin başladığı ilk zamanlarda alınan sıkı kararlar ile vaka sayısı düşürmüştük. Bizde de bir tebir dönemi başlatıldı.
Orta Doğu Anadolu Bölgesi'nde vaka sayısı yüksek seyretmeye başladı. Bazı illlerimizde hızlı vaka artışından bazı sıkıntılar gördük. Artışta etkili olan nedenleri hep gözden geçirdik.
'Türkiye genelinde baktığımızda yatak doluluk oranımız yüzde 52, yoğun bakım yüzde 67'
75 YATAKLI BAŞKALE DEVLET HASTANESİ PROJESİNİN İNŞAATINA BU SENE BAŞLAYACAĞIZ
75 yataklı Başkale Devlet Hastanesi projeleri bu yıl içinde tamamlanarak inşaatına başlanmış olacak. Hasköy Devlet Hastanemizin ilavesini yaptık. Muş merkezde 500 yataklı eğitim araştırma hastanemizi yatırım programına aldık. Hakkari'de Derecik İlçe Hastanemizi bu yıl hizmete alacağız. Yüksekova'da ağız diş sağlığı merkezini yatırım programımıza aldık. Hakkari'de 100 yataklı ek bina için hasta tashih süreci tamamlandı. Bitlis'te 50 yataklı Anafem tesisimizi açmış olacağız.
Salgının başından beri en fazla maruz kalanlar sağlık personelimiz. Sağlıkçılarımız fedakardır, bu fedakarlıkların dikkatsizliklerine, sorumsuzluklara feda edilmesini onlardan bekleyemeyiz. Vatandaşlarımızın tedbirlere uymadaki ihmalleri bizleri çok üzüyor. Lütfen çok dikkatli olalım.
Asıl görev vatandaşlarımıza düşmektedir. Temizlik, maske, mesafe tedbirlerine uyduğumuz ölçüde virüs etkisiz kalacak, tehdit olmaktan çıkacaktır. Hepinize teşekkür ediyorum.
Özellikle u yıl dünyada grip aşısına eğilim ve talebin daha fazla olduğunu görüyoruz. Üretim yapan firmaların sayısı belli. Bu kapasite toplamda yüzde 20 oranında bu yıl artıyor. Talep bundan çok öte. Ülkemizde ise bu anlamda geçen yıl talep ettiğimiz aşıdan daha fazlasını tedarik etmek üzere yoğun bir çaba içindeyiz. Geçen yılların iki, üç hatta dört katı oranında bu tedariği sağlama noktasında bir sonuç elde etmiş olacağız. Ama önemli olan herkesin grup aşısı yapmasının zorunlu olmadığını bilebilir olmamız. Bilim Kurulu bir çalışma yapıyor kimlerin yaptıracağına karşı. Önümüzdeki günlerde açıklamış oluruz. Bölge içinde yaşlı nüfusun çok yüksek olmadığını yüzde 4.8 olduğunu biliyoruz. Bu anlamda riskli hastalarımıza grip aşısını eriştirme noktasında sorun yaşamayacağımızı rahatlıkla söyleyebilirim.
Geçen hafta 6 ille ilgili yapılan değerlendirme sonrası yüzde 30 ile 70 arası değişen oranda hasta sayısının azaldığını söylemiştim. Bu hafta yine bütün illerimizde azalışın kısmen de olsa devam ettiğini, kimisinde stabil kaldığını ama yükselen bir ilimizin olmadığını söyleyebilirim, altı il için söylüyorum.
Senatoryumla ilgili, Heybeliada'daki hastaneyle ilgili 2005 yılına kadar hastane olarak kullanıldı. Bu yıldan sonra hastane olarak kullanımı, biliyorsunuz tüberküloz hastalarının oraya gönderilmesiyle ilgili ihtiyaç ortadan kalkmıştı. 2005 yılından bu yana bu binalar kullanılmıyor. Dolayısıyla kullanılabilir durumda da değil. Bu dönemde pandemi hastanesi için gündeme geldi. İstanbul'da 2 tane pandemi 1008 yataktan oluşan iki tane hastaneyi açmış olduk. İstanbul'da şu an ilave pandemi hastanesine ihtiyacımızın olmadığını söyleyebilirim. Bu arsanın mülkiyeti bize ait değil, milli emlağa ait. 2 yıldan fazla zaman önce milli emlak tarafından Diyanet İşleri Başkanlığımıza tahsis edildiğini biliyoruz. Bizim şu dönemde pandemi hastanesine ihtiyacımız yok. Diyanet'in orada herhangi bir yatırım yapmadığını, inşaat faaliyetinin olmadığını görüyoruz. Bu süreçte tahsis edilen amaç doğrultusunda Diyanet'in değerlendirmeme noktasında irade beyanında bulunursa, sağlık amaçlı değerlendirmeyi gündemimize alabileceğimizi söylemek istiyorum.