Türkiye ‘yerinde karar’ dönemiyle 1 Mart’tan itibaren kontrollü normalleşme sürecine girecek. Kademeli normalleşmenin detaylarını anlatan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kentlerin dört ayrı kategoride değerlendirileceği kademeli normalleşme ile ilgili, ‘O dört kategori ile, kentlerin ne durumda olduğunu, neyin açılıp neyin kapanacağını bileceğiz. İl il açma/kapama uygulaması iki haftada bir değerlendirilecek. 1 Mart’tan sonra, herkes kendi ilinde kafe restoran açılmalı mı açılmamalı mı söyleyecek' ifadelerini kullandı.
KARAR İLLER BAZINDA VERİLECEK
Kentleri dört ayrı kategoride (düşük, orta, yüksek ve çok riskli) değerlendireceklerini belirten Koca, ‘O dört kategori ile, kentlerin ne durumda olduğunu, neyin açılıp neyin kapanacağını bileceğiz. İller bazında tedbirleri daha çok somutlaştırıp, açılım ya da kapamayı ona göre yapmayı düşünüyoruz.
HERKES KENDİ İLİNDE KAFE VE RESTORANLARI AÇABİLECEK
İl il açma/kapama uygulaması iki haftada bir değerlendirilecek. 1 Mart’tan sonra, herkes kendi ilinde kafe-restoran açılmalı mı açılmamalı mı söyleyecek, bize ihtiyaç kalmayacak. İllere göre harita olarak vaka ortalamasını da haftalık açıklamaya devam edeceğiz.
MUTASYONLU VİRÜS 37 ŞEHRE YAYILDI
En son 196 olarak açıklanan Türkiye’deki mutasyonlu virüsle ilgili Koca, ‘Hem il sayısı hem de oran olarak giderek artıyor. Şu an 37 ilde mutasyon var. Yayılımı fazla. Ancak hastalık etkisi artmış ya da azalmış değil’ dedi.
KARADENİZ BÖLGESİNDEKİ ARTIŞ MUTASYONLA İLGİLİ DEĞİL
‘Karadeniz kentlerindeki vaka sayılarında artış görülüyor. Sebebi nedir?’ sorusu üzerine Koca, ‘Mutasyonla ilgi değil. Tamamen o bölgedeki hareketlilik veya o bölgedeki il bazında denetim dahil olmak üzere birçok faktör etkili olabilir’ açıklamalarını yaptı.