Ankara’da "2. Avrasya Kojenerasyon Konferansı"na video konferans yöntemiyle katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Rusya Ukrayna savaşının ortaya çıkardığı enerji krizi hakkında bir açıklama yaptı. Avrupa’da yaşanan enerji sorununun Türkiye’de daha az etkili olacağını söyleyen Bakan Dönmez, ‘’Elektrik üretiminin büyük bölümü yerli kaynaklardan sağlanıyor’’ diye konuştu.
Doğalgaz depolarımız dolmak üzere
Doğalgaz ticareti konusunda daha önce hiç temasa geçilmeyen ülkelerle görüşmeler yapmaya başladıklarını söyleyen Bakan Dönmez, ‘’Doğalgaz depolarımız neredeyse dolmak üzere. Bu kışı sorun yaşamadan atlatmayı planlıyoruz." dedi.
Büyük kısmı yerli kaynaklardan sağlanıyor
Enerji üretiminin büyük bir kısmının yerli kaynaklardan sağlandığını vurgulayan Bakan Fatih Dönmez, ‘’Bugün kurulu gücümüzün yüzde 65,4'ü yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklı. Elektrik üretimimizin de yaklaşık yüzde 60'ını yerli kaynaklardan sağlayabiliyoruz." sözlerine yer verdi.
Enerji üretimi sorunumuz yok
Enerji üretimi konusunda bir sorunlarının olmadığını söyleyen Bakan Dönmez, ‘’YEKA yarışmalarımızla bugüne kadar 5 bin 850 MW’lık bir kurulu gücü sisteme ekledik. Bu yıl yapacağımız yarışmalarla inşallah yıl sonuna kadar 7 bin 50 MW’a ulaşacağız. Enerjinin üretimi ile ilgili bir sıkıntımız söz konusu değil. Enerji verimliliği bugün dünyada artık birincil enerji kaynakları arasında değerlendiriliyor. Enerji verimliliği alanında uygulanabilecek en önemli teknolojilerden biri kojenerasyon sistemleri. Bu sistem sayesinde dağıtım ve iletim kayıplarımızı en aza indiriyoruz. Enerji Verimliliği Eylem Planımızda kojenerasyon sistemlerini neredeyse bütün sektörlerimize yaygınlaştırmak için çeşitli eylemler belirledik. Bu eylemleri 2024-2030 yılları arasındaki hedeflerimiz arasına koyduk.’’ ifadelerini kullandı.
Yıllık 1 milyar dolar tasarruf yapabiliriz
Türkiye’deki enerji tesisleri sayesinde yıllık 1 milyar dolar tasarruf yapma potansiyeline sahip olduklarını söyleyen Bakan Dönmez, ‘’Bugüne kadar toplam 210 tesisimiz verim belgesi almaya hak kazandı. Kojenerasyon Tesisi Verim Belgesi düzenlediğimiz tesislerin devreye alınmasıyla yıllık 3 milyon megavatsaatlik birincil enerji tasarrufu elde etmeyi planlıyoruz.
Kojenerasyon sistemlerinin doğalgaz tarafında kullanılmasıyla oluşacak tasarruf değerine baktığımızda yıllık 1 milyar dolarlık bir tasarruf potansiyelimiz olduğunu tespit ettik. Bunun için de toplamda 3,5 milyar dolarlık bir yatırım öngörüyoruz." şeklinde konuştu.