Dünya Ukrayna'dan tahıl ihracatı sorununun kıtlığa ve gıda krizine yol açacağından endişe duyarken Bakan Çavuşoğlu, Lavrov ile ortak basın toplantısında krizin çözümüne yönelik değerlendirmelerini aktardı. "Gemilerin denetlenmesi dahil BM, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında oluşturulabilecek bir mekanizma ve işbirliğini içeren bir plandan bahsediyoruz" diyen Çavuşoğlu, planı makul ve uygulanabilir bulduklarını dile getirdi. Lavrov da "Ukrayna limanlarından çıkan gemilerin güvenliğini sağlamak için her türlü çalışmaya hazırız" dedi ve " Bunu Türk mevkidaşlarımızla el ele yapmaya hazırız" şeklinde ifade etti.
''Rusya’nın ihracatın önündeki engellerinin kaldırılmasını haklı buluyoruz''
Bakan Çavuşoğlu'nun basın toplantısındaki açıklamalarında öne çıkanlar ise şu şekilde:
‘’Ukrayna tahılının uluslararası piyasaya ihraç edilebilmesi için çeşitli fikirler ortaya çıktı. Gemilerin denetlenmesi dahil BM, Rusya, Ukrayna ve Türkiye arasında oluşturulabilecek bir mekanizma ve işbirliğini içeren bir plandan bahsediyoruz. Türkiye olarak bu planı makul ve uygulanabilir buluyoruz. Bunun detaylarını görüşmek üzere İstanbul'da bir toplantıya ev sahipliği yapabileceğimizi söyledik.
Ukrayna tahıl ürünlerinin, ayçiçek ve ayçiçek yağının uluslararası piyasalara ulaştırılması karşısında Rusya'nın ihracatının önündeki engellerinin kaldırılmasını da son derece haklı bir talep olarak görüyoruz.’’ diye söyledi.
''Bize yönelik saldırılara müsamaha gösteremeyiz''
Çavuşoğlu açıklamalarında, ‘’Bugün sadece bunları konuşmadık. Suriye bu konulardan bir tanesi, Libya'da bunlardan birisi. Rusya ile farklı görüşlerimiz olsa da birlikte çalıştığımız bir ülke. Suriye'nin kuzeyinde bize yönelik artan tehdit var. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz. Diğer taraftan Libya'daki durumu ele aldık. Libya'da istikrarın tam olarak tesis edilmesi için herkesin katkı sağlaması gerekiyor. Terör oluşumuna asla izin verilmemeli.
Görüşmelere devam edeceğiz. Karşılıklı ziyaretlerle tüm bu konuları ele almaya devam edeceğiz. En büyük arzumuz Ukrayna'da kalıcı barışın tesis edilmesi.
Hem Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehdit eden hem bize yönelik tehditlerini artıran terör örgütlerinin bu ülkeden temizlenmesi gerekiyor. Suriyeli Kürtler ile PKK/YPG'yi bir tutmamak lazım. Maalesef bu örgütler destekleniyor. Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üyeliğine karşı çıkmamızın sebebi de bu. Bize yönelik saldırılara müsamaha göstermemiz mümkün değil.’’ dedi.
''ABD, Suriye’de gayri meşru şekilde örgütleri besliyor''
Rus bakan Sergey Lavrov'un konuşmasından öne çıkanlar ise şöyle:
Lavrov konuya yönelik, ‘’Ukrayna tahıl ürünlerinin piyasadaki payı sadece yüzde 1'dir. Gıda krizi buradan gelmez. Bunun gıda krizine yol açacağını söyleyemeyiz. Biz Türk dostlarımızın çabalarına büyük önem atfetmekteyiz. Onlar hem tahıl ürünlerinin hem yabancı gemilerini Ukrayna limanlarından tahliyesini sağlamaya çalıştılar. Deniz kuvvetlerimiz, Karadeniz filomuz orada devamlı olarak beşeri koridorlar açıyor. Ukrayna'nın sularından boğazlara kadar açılan bir koridordan bahsediyoruz. Bu güzergahtan gitmek isteyen tüm gemiler buradan yük taşıyabilir, istedikleri şekilde hareket edebilirler.
Ukrayna tarafı mayınsızlaştırma faaliyetlerine hazırsa biz de hazırız. Ukrayna limanlarından çıkan gemilerin güvenliğini sağlamak için her türlü çalışmaya hazırız. Bunu Türk mevkidaşlarımızla el ele yapmaya hazırız. ABD, Suriye'de gayri meşru şekilde birtakım örgütleri besliyor.’’ diye açıklamada bulundu.