Bakan Bolat'tan stokçu ve fırsatçılara gözdağı: Heveslerini kursaklarında bırakacağız

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye'nin ihracatının her geçen gün arttığını belirterek sözlerinde asgari ücretin artışının ardından çıkan stokçu ve fırsatçılara da geçit vermeyeceğini açıkladı. İşte detaylar...

10.01.2024-17:43 - (Son Güncelleme: 10.01.2024-17:43) Bakan Bolat'tan stokçu ve fırsatçılara gözdağı: Heveslerini kursaklarında bırakacağız

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, MÜSİAD 2023 Yılı Değerlendirme ve 2024 Yılı Beklentiler Toplantısı'nda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bolat, milli gelirin kat be kat arttığını ve ülke içerisinde bulunan stokçulara da asla izin vermeyeceklerinin altını çizdi. 

“Hedefimiz 1.1 trilyon dolar”

Bolat, hedeflerinin 1.1 trilyon Dolar olduğunu söyleyerek şu cümlelerle sözüne başladı "2023 yılının ilk 9 ayı itibarıyla 1 trilyon 75 milyar dolar milli gelire ulaştık. İnşallah seneyi 1,1 trilyon dolar milli gelirle kapatacağız. 2023 yılında, kişi başı milli geliri 12 bin 521 dolar, 140 bin ihracatçısı ve yaklaşık 256 milyar dolar ihracatı, 2 milyon 346 bin şirketi, 2 milyon 224 bin esnafı olan bir ülke olmayı başardık. Cumhurbaşkanımızın geçen hafta açıkladığı gibi, 2023 yılında Türkiye'nin toplam mal ihracatı 255,8 milyar dolar olmuş ve bu Cumhuriyet tarihinin rekoru olarak kaydedilmiştir. Ayrıca, 2024 yılı için malda 267 milyar dolar ve hizmetlerde de 110 milyar dolarlık ihracat hedefliyoruz" ifadelerine yer verdi.

“Türkiye’yi tercih ediyorlar”

Ömer Bolat, Türkiye'nin savunma sanayisinde son yıllarda ilerlediğini de belirterek “Savunma sanayi ihracatımız 2002'de yalnızca 248 milyon dolar iken, 2023 yılına geldiğimizde tam 21 kat artışla 5,5 milyar dolar düzeyine ulaşmıştır. Türkiye artık savunma sanayi ihracatında dünyanın 8. büyük ülkesi haline geldi. Öte yandan Türkiye'nin stratejik konumu, Tokyo'dan New York'a kadar 16 farklı saat dilimindeki pazarlara kolay ve aynı gün erişim olanağı sunmaktadır. Küresel şirketler üretim, ihracat ve yönetim merkezi için Türkiye'yi tercih ediyor. Türkiye, rekabet avantajına sahip olduğu farklı sektörlerde çok sayıda fırsat sunuyor" dedi.

“Desteklerimizi sürdürüyoruz”

Artık, kendi otomobilini üreten, savaş gemisini inşa eden bir Türkiye olduğunu dile getiren Bolat "Ticaret Bakanlığı olarak, iş dünyamıza ihtiyaç duydukları her türlü desteği veriyoruz. KOBİ'lerimizden başlamak üzere her seviyede ihracatçımıza, ihracata hazırlık aşamasından pazarlamaya, yurt dışı dağıtım kanalları oluşturmaktan küresel marka olmaya kadar ihracatın her aşamasına, adımına destek sağlıyoruz. Bu kapsamda, geçen yıl 17 milyar lira olan bakanlık bütçemiz vardı. Mal ihracatına yönelik olarak firmalarımıza 2023 yılında 11,7 milyar lira destek sağladık. 2024 yılında bakanlık bütçemiz 38 milyar lira olarak belirlendi. Bunun 22 milyar lirasını başlangıç itibarıyla ihracatçımıza hibe desteği vereceğiz. Bunun 6,5 milyar lirası hizmetler sektörü, geri kalan 15,5 milyar liralık kısmı mal ihracatçıları için olacak" cümlelerini kullandı.

“Bunların engellemeye çalışıyoruz”

Türkiye'de üretimin güçlenmesi ve gelişmesi için gayret ettiklerini ifade eden Bolat, "İçeride de bazen aşırı fiyat artışları gösteren sektörler olabiliyor. Tekelci ya da kartelci pozisyonundan istifade etmeye çalışanlara karşı, gerektiğinde ithalatı da yapabiliyoruz. Gıda ürünlerinde, içerideki fiyat artışlarını dizginleyebilmek adına Tarım Bakanlığımız ile ilgili verilere bakarak çok ciddi düzenlemeler yapıyoruz. Bu düzenlemelerle fiyatların aşırı ve keyfi bir şekilde artırılmasını engellemeye çalışıyoruz" diye konuştu

“Heveslerini kursaklarında bırakacağız”

Hiçbir tarım ürününde kıtlıkla karşılaşılmadığını dile getiren Bolat, stokçulara da şans tanınmayacağını açıkladı. Bolat  "O, 2 yıl önce gördüğümüz, ayçiçeğinde, şekerde ve bazı farklı ürünlerde gördüğümüz spekülatif fiyat artışları hiçbir üründe görülmedi. Zeytinyağında, ayçiçeğinde, domates salçasında, buğdayda, şekerde, soğanda, patateste 'öncelikle halkımızın ihtiyacı' diyerek, minimum 1,5 milyar dolarlık ihracat gelirinden feragat ettik, fedakarlık ettik. Yeter ki içerde fiyatlarda astronomik hareketler olmasın, stokçular, karaborsacılar kazanmasın, dedik. Tarım Bakanlığımız ile her gün iletişim halindeyiz. Gerekli önlemleri aldık, almaya devam edeceğiz. Soğan ve patateste önceki yıllarda yaşanan sıkıntılarla karşılaşmamak için çalışmalarımızı yaptık. Tarım Bakanlığımız, bu konuda gerekli ürün yeterliliğine sahip, yaz boyunca ürünleri Toprak Mahsulleri Ofisi vasıtasıyla gerekli şekilde depoladık. Stokçuların, karaborsacıların hevesini kursağında bırakacağız” dedi.

(AA)


YORUM YAZ..
Modal