TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığın 2023 bütçesi konusundaki görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, SGK anlaşmalarındaki istismar iddialarına değindi. Bakan Bilgin, açıklamasında, “Özel hastanelerle ilgili sıkı bir denetim yapıyoruz, bu denetimi hem elektronik ortam üzerinden hem müfettişler yoluyla gerçekleştiriyoruz, çünkü özel hastanelerde ciddi istismarlar var” dedi.
23 hastaneyle sözleşme feshedildi
Bazı özel hastanelerin SGK’yla anlaşması olduğunu anımsatan Bilgin, “23 hastaneyle sözleşmeleri bitirdim çünkü sözleşmeyi istismar ediyorlardı” dedi. Sistemin nasıl istismar edildiğini anlatan Bilgin, “Bir kalp hastası gidiyor, diyorlar ki, ‘senin kalbin dışında da başka hastalıkların var, onların parasını senin ödemen gerekir’. Ondan sonra da kalp tedavisinin parasını bizden alıyor, diğerlerini vatandaştan alıyor. Bu hastanelerle sözleşmeleri iptal ettim. ‘Ya bizimle her alanda sözleşme yaparsınız ya da bir anlamda vatandaşı istismar edecek bir araç olarak SGK’yla yaptığınız sözleşmeyi kullanamazsınız’ dedim. Tabii mahkemeye, yargıya gidiyorlar, bu konuda mücadelemiz sürüyor” ifadelerini kullandı.
Yolsuzluk soruşturmaları devam ediyor
SGK’daki yolsuzluk soruşturmasına işaret eden Bilgin, “Savcılıkta şu anda onun devamı olan başka bir soruşturma devam ediyor. Oradaki rakam 1 milyar civarında. Onun sorumluları yargıya hesap verecekler, bazı sorumlu görevlileri de ben işten attım, görevlerine son verdim” diye konuştu.
Sistem değişiyor
Sağlık hizmetlerinde fiyatlandırma yapılan Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) değişikliğe gidileceğini anlatan Bilgin, şunları söyledi: “Bir apandisit ameliyatı diyelim ki 18 lira, yüzde 100 artırsanız ne olacak, değil mi? Oysa bu ameliyatları, yapılan işlemleri ve kullanılan malzemeleri tek tek değerlendirmek ve fiyatlarını tek tek belirlemek gerekir. Bir yıl önce çalışma başlattım, bitmek üzere. Bu aralık ayı içerisinde yeni SUT fiyatlarının belirlenmesini bu reel tabloya göre yapacağız. Yani yüzde/götürü bazlı bir artış yapmayacağız. O da sağlık sistemindeki ödemeleri hakkaniyetli hale getirecek.”
İşsizlik fonunda 120 milyar lira
Bilgin, İşsizlik Sigortası ve İŞKUR’un parasının, politika faizi üzerinden değerlendirilerek kayba uğratıldığı iddialarına da yanıt verdi. Bilgin, “İŞKUR, bütün İşsizlik Sigortası Fonu, piyasada en yüksek faizi veren bankalarda, piyasada en yüksek getiri sağlayan fonlarda değerlendirilmektedir ve bunun için de pandemideki o büyük harcamaya rağmen, 120 milyar TL civarında bir varlığa sahiptir. Oradan en fazla istifade eden de emekçiler olmuştur, iş yerleri kapanmasın diye işletmelere verildiyse o işçiler için verilmiştir o para” diye konuştu.