Hijyen için poşetli ürün olarak hazırlanan karabiber gibi ürünlerin içerisinde tam olarak ne olduğu bilinmiyor. Hileli ürün satan firmaları bulmak için denetimleri sıklaştıran Tarım ve Orman Bakanlığı, bu husustaki denetimlerde taklit ve tağşiş ürün yapan firmaların listesini açıklıyor.
İÇİNDE METAL OLABİLİR
Diyetisyen Derya Zünbülcan, Kovid-19 salgını yaşanan bu dönemde baharatların insan sağlığı ve güçlü bağışıklık sistemi için önemine değinirken, kapalı baharatlarda yapılan hilelerin oldukça zararlı olabileceğini ifade ediyor. Kapalı baharatların içindekilerin ne olacağını tam olarak bilemeyeveğimizi söyleyen Zünbülcan, ‘Ne yazık ki sumak, karabiber ve çeşitli baharatlar, nohut tozu, demir tozu, çeşitli ot ve çöplerle tağşiş yapılabiliyor. Bu tarz hileler maliyeti düşürsün diye yapılsa da halk sağlığıyla oynayan ciddi hamlelerdir. Vatandaşlar mutlaka tükettiği baharatlara dikkat etmeli. Satın aldığı baharatları uzun süredir tanıdıkları yerlerden temin etmeliler’ ifadelerine yer verdi.
Metal tağşiş edilen baharatların özellikle büyük risk oluşturduğunu belirten Zünbülcan, demir tozu eklenmiş karabiberin daha ağır çektiğini fakat oldukça zararlı olduğunu açıkladı.
Diyetisyen Zünbülcan, ‘Karabiber güçlü bir baharattır. İçinde piperin bulunur. Kalp ve cilt sağlığına iyi gelir. Kanserden korur, vücuttaki iltihabı azaltır. Hileli karabiberler faydasını almak bir yana, vatandaşları kanserojen etkilerle karşı karşıya bırakabilir. Daha ağır çekmesi ve maliyeti düşürmesi açısından demir tozu eklenmiş bir karabiber tüketirseniz bu durum kansere yol açabilir, sindirim ve sinir sistemi rahatsızlıklarını tetikler, uzun vadede öldürücü olabilir’ diyerek oldukça tehlikeli olabileceğini belirtti.
PAKETLERİN ÜZERİNDE İMALATÇI FİRMANIN ÜRETİM BİLGİLERİ BULUNMALI
İzmir Kurukahveciler Kuruyemişçiler ve Baharatçılar Odası Başkanı İlyas Gönen, kapalı olarak satılan baharatların üzerinde imalatçı firma bilgilerine yer verilmesi gerektiğini belirterek, vatandaşlara dikkatli olmaları konusunda uyarı yaptı. Gönen, ‘Kapalı bir baharatın içindeki zehir midir nedir, halk bunu bilmiyor. İmalatçı firma paketin üzerine içerik, üretim izni ve son kullanma tarihiyle ilgili bilgileri yazmak zorundadır. Bilgileri yazmayan kimyon, karabiber ya da tuzu tüketmeyin’ açıklamasını yaptı. Ayrıca karabiberin içine kişniş karıştırıldığı ile ilgili de duyumlar geldiğini aktaran Gönen, güvenilir aktarlardan alışveriş yapılması gerektiğinin altını çizerek, ‘Pazaryerlerinde baharatlar açıkta satılıyor. Aynı baharatın kilosu bir yerde 30 lira, bir yerde 60 lira olur mu? Ucuzdur vardır bir illeti, pahalıdır vardır bir hikmeti. Ama bunun orta yolu var. Vatandaşlar gerekirse ceplerinde hijyen için kolonya taşırken kendi baharatını tuzunu da taşısın. Çünkü inanılmaz bir haksız rekabet var. Bilinçli tüketici olalım. Cezalar caydırıcı ama esnafa caydırıcı. Diğerlerini tespit etmek zor’ cümlelerine yer verdi.
HİLELİYİ AYIRT ETMEK ZOR
İzmir’in tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda baharat satışı gerçekleştiren Celal Bayson, baharatın alındığı yerin oldukça önemli olduğuna vurgu yaparak aradaki fiyat farkının altını çizdi. Düşük fiyat verebilmek için baharatların içine ikinci, üçüncü kaliteli malzemeler eklendiğini aktaran Bayson, ‘Biz müşterilerimiz devamlı tüketsin diye özen gösteriyoruz. Özel makinelerle taze çektiriyoruz, gözümüzün önünde hazırlanıyor. Bende karabiber 60 lira. Başka yerde daha düşük fiyatla da görürsünüz. Ama has karabiberin özel çekilmiş iri taneleri olur. Hileli karabiberi vatandaşların ayırt etmesi biraz zor. Bunun için güvenilir yerlerden alsınlar. Biz gıda çarşısında toptancıyız. Sağlıkçılar bizi her ay kontrole geliyor. Hijyen belgelerimiz mevcuttur’ açıklaması yaptı.
Esnaftan Erhan Turan ise kırmızı ve pul bibere tuğla tozu karıştırıldığını bildiğini belirterek, pazar yerlerinde açık şekilde satılan ürünler sağlıksız olur diyerek ‘Vatandaşlar baharatı bilinen aktarlardan alsınlar’ önerisinde bulundu.