İç Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Tevfik Rıfkı Evrenkaya, bazı belirtilere bakarak bağışıklık sisteminin zayıfladığını anlayabileceğimizi söyledi. İşte bağışıklığın düştüğünü gösteren işaretler…
SIK TEKRAR EDEN AFTLAR
Yanık, kesik gibi yaralanmalardan sonra cilt hasarı kontrol eder. Vücut, cildin yenilenmesi için yaraya besin açısından zengin olan kanı göndererek onarmaya başlar. İyileşme süreci ise sağlıklı bağışıklık hücrelerine bağlıdır. Fakat bağışıklık sisteminde bir zayıflık varsa cildin iyileşmesi yavaşlar. Cilt enfeksiyonlarının çok sık görülmesi (apseler, uçuklar) bağışıklık sisteminin zayıfladığını gösterir.
KARIN BÖLGESİNDE ŞİŞKİNLİK
Bağışıklık sisteminin yaklaşık yüzde 70'i sindirim sistemimizde yer almaktadır. Aynı zamanda, burada yaşayan yararlı bakteri ve mikroorganizmalar (flora) bağırsağı enfeksiyonlara karşı korur ve bağışıklık sisteminin desteklenmesini sağlar. Flora yetersizliğinde virüsler, kronik inflamasyon ve otoimmün bozukluk riskinin artmasına sebep olur. Şişkinlik, gaz ya da kabızlık genel olarak bağırsağımızda bir şeylerin düzgün gitmediğine işaret eder.
YIL İÇİNDE ÇOK FAZLA HASTALANMAK
Yetişkin bireylerin her yıl 1-2 kez soğuk algınlığı olması gayet normal. Fakat sık tekrarlayan soğuk algınlığı ya da diğer virüs enfeksiyonlarına yakalanmak, 1 yıl içerisinde 4'ten fazla kulak enfeksiyonu, 2 kez zatürre olmak ya da 3'ten fazla bakteriyel sinüzit geçirmek. Yılda 2'den fazla antibiyotik kullanılan bir dönem olması vücuda giren mikroplarla mücadele etmek için olamayacağını gösteriyor olabilir.
GEÇMEYEN YORGUNLUK
Yeterince uyumuş olsanız da hala yorgunluk hissediyorsanız bağışıklık sisteminizde bir şeyler ters gidiyor demektir. Çünkü vücudumuz bağışıklık sistemini desteklemek için enerji tasarrufu yapar ve bu sayede mikroplarla savaşabilir. Eklem ağrıları, mide bulantısı ve iştah azalması gibi belirsiz semptomlar da bağışıklık sisteminin bir sorunu olduğunu gösterebilir. Özellikle otoimmün hastalıklarda, bağışıklık sistemi dış etkenlerle bırakarak kendi dokularını düşmanmış gibi görmeye başlar.