Bağırsak (kıl) kurdu nedir, belirtileri neler?

Kıl kurdu, diğer adıyla bağırsak kurdu, bağırsaklara yerleşen ve tedavi edildiğinde giderilebilecek parazitsel bir durumdur. Genel olarak hijyenik olmayan durumlardan kaynaklanan bağırsak kurdu nedir, neden oluşur? Bağırsak kurdu nasıl düşürülür?

13.06.2018-14:59 - (Son Güncelleme: 10.05.2022-12:09)

Rahatsız edici sağlık sorunlarına yol açan bağırsak kurdu, diğer adıyla kıl kurdu, hayati risk oluşturabiliyor. Temiz ve hijyenik olmayan durumlar sonucunda meydana gelen bağırsak kurtları, yaşam kalitemizi düşürüyor. Peki bağırsak kurdu neden olur? Bağırsak kurdu nasıl düşürülür?

İşlenmiş hayvansal yiyeceklerden, sulamaları pis sularla yapılan meyve sebzelerden, hayvan dışkılarından, kişi ve topraktan bulaşabilen parazitler bağırsak kurdu olarak bilinir. Gerek kişisel hijyenimizin yeterli olmaması gerekse tükettiğimiz besinlerin temiz olmaması bağırsak kurtlarına neden olabiliyor. Hijyenik olmayan her şey parazitlerin meydana gelmesinde en önemli etkendir.

Bağırsak kurdu belirtileri genellikle karın ağrıları ile başlar. Bazen azalsa da parazitler kaybolmadıkça ağrılar tam anlamı ile dinmeyecektir. Uyurken ağızdan akan salyalar da bağırsak paraziti belirtilerinden olup bu durum ağız kokusuna da yol açmaktadır.

Tenya cinsi olarak bilinen bağırsak kurtları ise anüs ve çevresinde görülebildikleri için yoğun kaşıntıya neden olabilir. Ancak bağırsak parazitleri gözle görülmez. Bu nedenle şüphe edilen durumda test ve tetkikler yapılarak uzman doktora danışılmalıdır.

Bağırsak kurdunun başlıca belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkün:

- Halsizlik, yorgunluk hali

- Kansızlık, vitamin eksikliği

- Uyurken ağızdan salya akması

- Huzursuzluk

- Tarifi olmayan karın ağrıları

- Mide bulantısı

Sürekli devam eden ishal veya kabızlık hali gibi belirtilerin birkaçının olması durumunda doktora görünmekte fayda var. Aksi halde yediğiniz her yemeğe parazitleri de ortak edersiniz. Bunun sonucunda da bitkin ve yorgun hissedersiniz. Bedeninizdeki kan ve vitaminlerde azalma görülür. Kansızlık, ishal ya da kabızlık yaşarsınız. Öte yandan parazitler, karaciğere de zarar vermektedir. 

Bağırsak kurdunun tedavisi nedir?


Bağırsak kurdunun tedavi aşamasında hekim kontrolünde alınan şuruplar tedavi sürecinde destek olabilir. Bağırsak kurdunun tedavisinde ilk aşama olarak bağırsaklara yer eden parazitlerinin türünün belirlenmesi gerekir. Bunu en iyi şekilde saptamak için ultrason, MR, dışkı testi gibi uygulamalardan geçilmelidir. Parazitin türü ve çeşidi belirlenince kişiye uygun olan ilaç tedavisine başlanır. Ancak ilerleyen vakalarda ilaçlar yetersiz kalabilir. Böyle durumlarda ise ameliyat söz konusu olabilmektedir. 

Öte yandan parazitler, iç çamaşırdan ya da tırnak diplerinden bulaşabilir. Bu nedenle bedenimizin ve çevremizin temizliğine dikkat etmeliyiz. Uygulanan tedaviye ek olarak kullanılan çarşaf, kıyafet gibi kişisel eşyaların kaynar suda yıkanması gerekir. Tükettiğimiz sebze, meyve gibi besinlerin iyi temizlenmesi, iyi pişmemiş ya da çiğ etlerin tüketilmemesi, ortam hijyeni de dikkat edilmesi gereken diğer konulardandır.

YORUM YAZ..
Modal