Kolorektal kanser olarak da bilinen bağırsak kanseri ülkemizde en çok görülen 3.Kanser türdür. Bu kanserin oluşmasının belli başları sebepleri vardır. Bunlardan en önemlisi de beslenme faktörü olduğunu söyleyebiliriz.
BAĞIRSAK KANSERİ KİMLERDE GÖRÜLÜR?
Kolon yani kalın bağırsak, ince bağırsaktan başlayarak anüs ile birleşen ve 15 cm’dir. Bu kanser türü genellikle 50 yaşından sonra görülür. Eğer 1. derece yakınınızda kanser olan kişiler varsa bu risk artırmaktadır. Düzensiz beslenmeye bağlı olarak gelişen obezite hastalığına sahip olan kişilerde kanserin görülme oranı yüzde 30 oranında artış göstermektedir.
Aynı zamanda haftada 2 kere alkol tüketen insanlarda kanserin görülme olasılığı oldukça yüksektir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki sürekli sigara içenlerin hiç sigara içmeyenlere göre bağırsak kanserine yakalanma oranları yüzde 18 ‘den daha fazla olduğu belirlenmiş.
BAĞIRSAK KANSERİNİNİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Eğer bağırsakta kanser oluşumu görülmüşse ilk yapılacak uygulama cerrahidir. Yapılacak olan ameliyatta kanserli bölgenin tamamının alınması mümkündür. Bu tarz operasyonlar onkoloji bölümü tarafından yapılmalıdır.
Bunula beraber ikini olarak kanser hastalarına kemoterapi, akıllı ilaç ve immünoterapi uygulamaları da yapılabilir. Radyoterapi tedavisiyle tümörün tamamen ortadan kalkması mümkün olabilir.
Dolayısıyla bu tedaviler sırasında beslenmeye çok dikkat etmeliyiz. Vücudu dinç tutacak vitamin ve mineraller açısından faydalı besinleri tüketmek önemlidir. Eğer kilo oranınız fazlaysa düzenli yapılacak spor ile verilebilir. Ayrıca günde 2.5 litre su tüketimi çok önemlidir.