Bacak damar hastalıkları
Bacak atardamarlarının daralması ve tıkanması şeklinde görülebilir ve en sık görülen damar sertliğidir. Eğer hastanın yürüme mesafesi 50 metrenin altına düşmüş ise, periferik atardamarlarda ciddi damar sertliği vardır ve periferik by-pass adı verilen cerrahi girişim uygulanması önerilir.
Bacaktaki damar hastalığının belirtileri nelerdir?
En sık görülenler; yürürken, merdiven çıkarken ve koşarken baldırda, uyluk ve kalçada kramp tarzında ağrı şeklinde ortaya çıkar. Bu ağrı bir müddet dinlenmekle geçmektedir. Zamanla yürüme mesafesi kısalmaya başlar ve bir müddet sonra dinlenirken bile ağrı başlar. Bunun bir sonraki aşamasında ise ayak parmaklarında iyileşmeyen yaralar ve kangren ortaya çıkacaktır. Eğer bu durum tedavi edilmezse ilgili ayağın veya bacağın çeşitli seviyelerde kaybedilmesi (amputasyon) ile sonuçlanacaktır.
Bacak damar hastalığının teşhis yöntemi nedir?
Böyle hastaların öncelikle şikayetlerinin iyice dinlenilmesi gerekir. Sonrasında bacaktaki atardamarların nabızları muayene edilmelidir. Gereken hastalarda görüntüleme yöntemlerine başvurulur.
Renkli Doppler ultrasonografi, MR ya da BT anjiografi veya klasik konvansiyonel anjiyografi kullanılabilir.
Damar hastalıklarının tanısında çoğunlukla anjiografi hala ilk sırada kabul edilse de günümüz modern MR ve Tomografi cihazları ile mükemmele yakın sonuçlar alınabilmektedir. Bu yöntemlerde hastanın 15-20 dakikalık kısa bir süre için MR ya da tomografi cihazının içine girmesi yeterlidir. Klasik anjiyografideki gibi kasıktan iğne ile girilmesine gerek yoktur, görüntüleyici ilaç kol damarından verilir ve tüm vücuda yayılır.
İstenilen bölgenin bilgisayar ortamında elde edilen görüntüleri anjiyografi şekline çevrilmektedir. Bu görüntüleme yöntemi ile de tedavi şekline karar verilir.
Bacak damar hastalığının tedavisi Nasıldır?
Hastaya göre medikal tedavi, endovasküler yöntem ya da açık cerrahi uygulanabilir.
Hastalığın ilaçla tedavisi
Hastaların bir bölümü medikal tedavi (ilaç tedavisi) altında belirli aralıklarla takip edilebilir. Bu hasta grubunda risk faktörleri ortadan kaldırılmalıdır.
Sigara bırakılmalı,
Kolesterol değerleri yüksekse diyet ve ilaçlarla (statinler) kolesterol değerleri normal seviyelere çekilmelidir,
Kilolu hastalara kilo verdirmeli,
Diyabetiklerde de kan şekeri düzeni ayarlanmalıdır.
Hastalar ilaç tedavisi altında düzenli egzersize yöneltilirler.
Hastalığın endovasküler yöntem ile tedavisi
Bacak atardamarlarında darlıklar ya da kısa bir bölgedeki tıkanıklar endovasküler yöntemle (damarın içinden yöneltilen balon veya stentlerle) tedavi edilebilirler.
Bu yöntemde kasıktan bir iğne ile atardamarın içine girilir. Genel anestezi gerekmez, sadece iğnenin girdiği bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Anjiyografi çekilip darlık ya da tıkanıklığın yeri ve uzunluğu belirlenir. Daha sonra uygun hastalarda darlık ya da tıkanıklık özel balon veya stentlerle (damarın içine yerleştirilen metal borucuklar) açılır.
Bu yöntem bacak atardamarlarının yanı sıra kol damarları, iç organ damarları (böbrekler ve karın içi organları besleyen) ve karotis (şah damar) darlık ve tıkanıklıklarının tedavisinde de uygulanabilir.
Hastanın bir gün hastanede yatması yeterlidir. Taburcu olduktan 2-3 gün sonrasında hasta işine geri dönebilir.
Hastalığın by-pass (köprüleme) ile tedavisi
Bu ameliyatlar spinal veya epidural anestezi (belden aşağısının uyuşturulması) ile yapılabilir. Dolayısı ile ciddi kalp ve akciğer rahatsızlıkları olan hastalar genel anestezi riski ile karşılaşmadan rahatlıkla ameliyat olabilirler. Bu ameliyatlarda hastaya göre suni damar ya da hastanın kendi toplardamarı by-pass için kullanılır. Amaç yeni bir kan akış yolu oluşturarak tıkanıklığın ilerisindeki dokulara yeterli kan akımını götürmektir. Bu ameliyatlardan sonra da hastanın 3-5 gün hastanede yatması gerekmektedir. Taburcu olduktan 10-15 gün sonra hasta işine dönebilir.
Son Dakika Sağlık Haberleri için sayfayı aşağı kaydırın.