B12 vitamini almak doğal ürünlerden almak ilaç kullanımından daha faydalı olacaktır. İlaçlar zaman içerisinde vücuda zarar verirken doğal besinlerin hiçbir kötü etkisi bulunmamaktadır. Bu yazımızda B12 vitamini hakkında bütün merak edilenleri açıkladık. Gelin hep birlikte sorularımızın yanıtını bulalım…
B12 vitamini nedir?
B12 vitamini, kobalamin olarak da bilinmektedir.Vücut fonksiyonları için ihtiyaç duyulan bir vitamin olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu vitamin midede emilmekte ve kan yoluyla hücrelere taşınmaktadır. Bu vitamin su yoluyla çözünür. B12 vitamini vücutta doğal olarak üretilmez dışarıdan alınan bir vitamindir. B12 vitamini genellikle hayvanlar ürünlerde bulunmaktadır.
B12 vitamini neden sizin için iyidir?
B12 vitamininin faydaları da sık sık araştırılan konulardan bir tanesidir. Birçok önemli rolü bulunan B12 vitaminin faydaları şu şekildedir:
Sağlıklı kırmızı kan hücreleri ve DNA oluşturur: Kan hücreleri ile oksijen taşıma işlevi gerçekleştirilirken vücudun sağlıklı çalışması da sağlanır ve bunlar enerjiye dönüşür. B12 vitamininin yeterli alınmaması kırmızı kan hücrelerinin genişlemesine be damarlarda dolaşmasının yavaşlamasında neden olacaktır. Bu da sonunda bir anemiye yol açar. Ayrıca hücrelerin yapıtaşını oluşturan B12 vitamini, DNA'yı oluşturmaya yardımcı olmaktadır.
Beyin fonksiyonları için son derede önemlidir:Yaş ilerledikçe B12 vitamini ihtiyacı da artmaktadır. Yeteri kadar alınmayan B12 vitamini, hafıza kayıplarına ve bilişsel sorunlara yol açmaktadır.
Enerji seviyelerini artırır:B12 vitamini tam olan kişilerin bir takviye almasına gerek yoktur. Ancak B12 vitamini eksikliği bulunan kişiler kendilerini zayıf ve yorgun hisseder.
Makula dejenerasyonu riskini azaltabilir: Yapılan araştırmalar sonucunda B12 vitamini eksik olan 50 yaş üstündeki kişiler kademeli bir görme kaybı türü olan yaşa bağlı makula dejenerasyonu riski ile karşı karşıya kalacaktır. Kırmızı et tüketmeniz bu sorunun önüne geçmektedir.
B12 vitamini eksikliğim olup olmadığını nasıl anlarım?
B12 vitamini pek çok gıdanın içerisinde yer almaktadır. Fakat önemli olan nokta vitaminin emilimidir. Bunun içinde vücutta “intrinsik faktör” adı verilen bir proteinin bulunması gerekmektedir. Bu konu hakkında uzmanlar tedavi edilmediğinde kansızlığa, sinir hasarına ve daha fazla hastalığa neden olduğunu söylemektedir. B12 vitamini eksikliğinin görüldüğü kişiler:
65 yaş ve üstü kişilerde yaş faktörüne başlı olarak B12 vitamini eksikliği %43 oranında görülmektedir.
Vegan kişilerde görülür.
Hamile kişilerde görülür.
Bağırsak çıkarma ameliyatı geçiren kişilerde görülür.
Şeker hastalığı için ilaç kullanan kişilerde görülür.
Mide ilacı kullanan kişilerde görülür.
B12 vitamini eksikliği belirtileri şu şekildedir:
Normalden daha solgun veya sarı bir cilt
Sürekli yorgun/zayıf hissetmek
İştah kaybı
Kalp çarpıntısı
Ağız veya dil ağrısı
El ve ayaklarda iğne batma hissi
Nefes darlığı veya baş dönmesi
Görüş bulanıklığı
Ruh hali değişimleri veya kişilik değişimleri
Bu sorunları kendisinde gören kişilerde B12 vitamini eksikliği olabilmektedir.
B12 vitamini içeren besinler nelerdir?
İçinde yoğun bir şekilde B12 vitamini bulunan besinler ile sorunlarınızı kolayca çözebilirsiniz. İçerisinde B12 vitamini bulunan besinler şu şekildedir:
Süt
Süt ve süte ürünleri B12 vitamini açısından oldukça zengindir. Ancak bu ürüne alerjiniz veya intoleransınız varsa bu ürünü kullanmamanızda fayda olacaktır.
Kuvvetlendirilmiş tahıllar
Özellikle vegan ve vejeteryanlar bu sorunu sık sık yaşmaktadır. Tahıl ürünlerinde yer alan B12 vitamini veganlar ve vejeteryanlar için son derece önemli olacaktır. Bunlar için içinde şeker yer almayan lif ve kepekli tahıllar tüketilmelidir.
Yumurtalar
Yumurtalarınızın sarısında beyazından daha çok B12 vitamini yer almaktadır. B12 vitamini almak için günlük bir yumurtayı bütün olarak tüketebilirsiniz. Kolesterol sorunu olanlar mutlaka doktora danışmalıdır.
Yoğurt
Tam yağlı bir yoğurt B12 vitamini açısından oldukça zengindir. Yoğurt tüketmenin B12 vitamini eksiliğini giderildiği kanıtlanmış bir gerçektir. Kalori açısından daha az olması için bir seçenek arıyorsanız Yunan yoğurdunu deneyebilirsiniz. Bu yoğurdun içerisinde bulunan B12 vitamini yağlı yoğurttan daha fazladır.
Somon
B12 vitamini denildiğinde akla ilk gelen ürün tabi ki de somondur. Özellikle diyetlerde tercih edilen somon balığının içerisinde omega-3 yağ asidi ve protein yer alırken B vitaminleri açısından da oldukça etkilidir. Bir somon balığı filetosunun yarısının içerisinde %200'ünden fazla B12 vitamini değeri bulunur.
Ton Balığı
Bunu ister konserve olarak isterseniz de taze olarak tüketebilirsiniz. İçinde B12 vitamini dışında birçok madde de yer almaktadır. Konserve tüketecekler ise suda olanlardan almaya dikkat etmelidir. Taze tüketecekler ise deri altındaki kısmı tüketmeye özen göstermelidir.
Biftek
Haftada bir ya da iki kez kırmızı et tüketimi oldukça önemlidir. Bunun için daha az yağlı etleri tercih etmeniz gerekmektedir. Ve etinizi yağsız olarak pişirmeniz önerilir.
Karaciğer ve böbrekler
Sakat içerisinde B12 vitamini fazlasıyla yer almaktadır. Fakat içerisinde yüksek oranda kolesterol bulunmaktadır. Bu ürünün tüketimini ölçülü olarak yapmak gerekir. Fazlasından kaçınmalısınız.
İstiridye
Yağsız bir protein, demir ve antioksidan kaynağı olan 3.5 onsluk bebek istiridye porsiyonu, önerilen günlük B12 vitamini değerinin %4,000'inden fazlasını sağlar.
Günlük B12 vitamini ne kadar olmalıdır?
Kişiler besinlerde takviye yaparken günlük olarak ne kadar B12 vitamini tüketilmesi gerektiği de merak edilmektedir. B12 vitamini alımı (mikrogram veya mcg cinsinden) şu şekildedir:
Yaş -Önerilen Günlük Değer
Doğumdan 6 aya kadar 0,4 mikrogram
7-12 ay 0,5 mikrogram
1-3 yıl 0,9 mikrogram
4-8 yıl 1.2 mikrogram
9-13 yıl 1.8 mikrogram
14+ yıl 2.4 mikrogram
14+ yaş ve hamile 2,6 mikrogram
14+ yıl ve emziren 2,8 mikrogram
B12 vitamini takviyesi almam gerekir mi?
Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre vücudunuzda B12 vitamini eksikliği görülmemesi durumunda ek bir gıda takviyesi alınmasının doğru olmadığını söyledi. Bunun yerine tüketim alışkanlıklarınız içerisine B12 vitamini açısından zengin olan besinleri eklemelisiniz.
Vücudunuzun B12 vitaminine ihtiyacı olmaması durumunda B12 vitamini takviyesi aldığınız ishal, mide bulantısı, kusma ve baş ağrısı sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Ancak falza alım idrar ile çabuk dışarı atılmaktadır ve fazla takviye yan etkileri ile çok sık karşılaşmazsınız. B12 vitamini takviyesini doktorunuza danışarak almalısınız.