Ayva, Türkiye'nin her bölgesinde yetişen sert iklim koşullarına dayanıklı olan bir kış meyvesidir. Meyve olarak tüketilmesinin yanında ayva pekmezi olarak da çok sık tercih edilmektedir. Peki, ayva pekmezinin faydaları nelerdir? Evde ayva pekmezi nasıl yapılır?
AYVA PEKMEZİNİN FAYDALARI NELERDİR?
- Ayva pekmezi, soğuk algınlığına karşı bağışıklığı güçlendirici bir etki sunmaktadır.
- Ayva pekmezi, mide yanması, hazımsızlık gibi sorunların doğal bir çözümüdür.
- Ayva pekmezinin vereme karşı etkili olduğu söylenmektedir.
- Ayva pekmezi, tansiyon hastalığına ve kalp çarpıntısına karşı iyi gelir.
- Demir ve potasyumdan dolayı çocukların kemik gelişimi için faydalıdır.
- Ayva pekmezi, cildi güzelleştirerek parlaklık sağlar.
- Ayva pekmezinin cinsel gücü artırıcı bir katkısı vardır.
- Ayva pekmezi, düzenli kullanıldığında regl ağrılarını azaltır.
- Ayva pekmezi, kötü kolestrolü düşürücü bir etki sunmaktadır.
- Ağız yaralarına ve ağız kokusuna karşı doğal bir ilaçtır.
EVDE AYVA PEKMEZİ NASIL YAPILIR?
Ayvayı yıkayıp doğrayın. Ayvayı çekirdeklerinden iyice arındırmanız gerekmektedir. Ayvanıza istediğiniz kıvama uygun olarak su ekleyerek pişirmeye başlayın. Ayvalarınız yumuşadığında bez bir torbaya alarak iyice ezip suyunu çıkarın. Şıraya bir avuç pekmez toprağı ilave edip kazanda bir taşım kaynatarak pekmez toprağı dibe çökene kadar soğumaya bırakın. Dibindeki toprağı almamaya dikkat edip ayva şırasını tekrar bir tülbent ile süzün.
Son olarak pekmez toprağından arındırılan ayva şırasını kazanda kaynatıp koyu bir kıvam almasını sağlayın. Kaynarken üzerinde oluşan köpükleri alın. Sıcakken cam kavanozlara alarak kapağı sıkıca kapatıp soğumaya bırakın.