Sonbahar aylarının gelmesiyle birlikte birçok kişi koronavirüse yakalanma endişesi taşıyor taşırken hem virüsten hem de grip olmamaktan endişe ettikleri için çeşitli korunma yöntemleri araştırıyor. Koronavirüs ile grip hastalığının benzer özellikler göstermesinden dolayı endişeler her geçen gün artıyor. Birçok kişi de ‘Aynı anda koronavirüs ve gribe yakalanırsa ne olur?’ diye merak ediyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer İnan Ayata, konuya ilişkin merak edilenleri açıkladı. İşte detaylar…
‘MUTLAKA GRİP AŞISI OLUNMALI’
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ömer İnan Ayata aşının sağlayacağı avantajlara değinerek şöyle konuştu:
‘Grip aşısı mutlaka olunmalı çünkü ateş, boğaz ağrısı, vücut ağrısı, ishal, kırıklık, kusma gibi şikayetler hem koronavirüs hem de grip nedeniyle oluşabiliyor. Dolayısıyla başlangıç aşamasında bu ikisini birbirinden ayırmak zor. Koronavirüs testlerinin bazen yüzde 100 doğru sonuç vermediği düşünüldüğünde, kişinin hangi hastalığa yakalandığını ayırabilmek için grip aşısı çok önemli bir veri olacak. Yani grip aşısı olmuş bir hasta geldiğinde bu belirtiler varsa koronavirüs olduğunu anlayacağız.’
NEDEN ZATÜRRE AŞISI OLMALIYIZ?
Özellikle bu dönemde zatürre aşısının çok daha önemli bir aşı olduğunu vurgulayan Dr. Ömer İnan Ayata, ‘Zatürre aşısı zatürre mikroplarına karşı koruyor. Aşı olan kişilerde olası bir bulaş durumunda yaşanan zatürrenin koronavirüsten kaynaklandığını anlıyoruz. Bununla birlikte zatürre aşısının kalkınmakta olan ülkelerde vefat oranını düşürdüğünü biliyoruz’ diye konuştu.
AYNI ANDA GRİP VE KORONAVİRÜSE YAKALANMAK ÇOK TEHLİKELİ
Aynı anda hem gribe hem de koronavirüse yakalanmanın çok tehlikeli ve ağır sonuçları olabileceğini belirten Dr. Ayata sözlerine şu şekilde devam etti:
‘Grip ve koronavirüse aynı anda yakalanılırsa çok daha ağır bir tablo seyredecek. Grip aşısı olmak bu ihtimali de çok büyük ölçüde ortadan kaldıracak. Aynı anda hem koronavirüse hem gribe yakalanılması durumunda ise durum biraz daha güç olacak. Zatürre için de aynı şey geçerli. Bu ihtimali ortadan kaldırmak için zatürre aşısının da olunması gerektiğini düşünüyoruz.’
FARKINDA OLMADAN KORONAVİRÜS GEÇİRİRKEN AŞI OLMAK ZARARLI MI?
Dr. Ömer İnan Ayata, bu iki aşıyı da öncelikli olarak 65 yaş üstü kişiler, KOAH, diyabet gibi kronik hastalığı olan ve bağışıklık sistemi düşük olan kişilerin yaptırması gerektiğini belirtti. Ancak herkesin grip aşısını yaptırmasının faydalı olduğunu vurguladı.
Grip veya zatürre aşısı olan kişilerin koronavirüse yakalanmasının durumu kötüleştirmediğini ve bu inancın yanlış olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayata, ‘Farkında olmadan corona virüs geçirmekteyseniz ve bu esnada bu aşılardan birini olursanız 'Daha kötü olurum' gibi bir inanış doğru değil. Bunu söyleyenler kesinlikle bilimsel gerçeklere dayanmadan söylüyor’ dedi.