Günlük hayatta özellikle de kış mevsiminde deneyimlenen ayak üşümesi hakkında önemli bilgiler veren Op. Dr. Elif Ceylan Uyanık ayak üşümesi ile ilgili kapsamlı bir bilgi aktarımında bulundu.
Ayak üşümesinin toplumda sık görülen bir tıbbi şikayet olduğunu dile getiren uzman isim, ''Normal ortam sıcaklığında ayaklarda üşüme, uyuşma, elektriklenme olarak hissedilen rahatsız edici hisler, toplumda sık görülen tıbbi şikayetlerden biridir. Ayaklardaki üşüme hissinin uzun süre devam etmesi halinde önemli sağlık problemlerine işaret ediyor olabilir. Bunun ayrımının yapılabilmesi için hastanın bir hekim tarafından muayene edilmesi ve gerekli görülen hallerde çeşitli testlerle araştırma yapılması gerekir'' diye belirtti.
AYAK ÜŞÜMESİ HANGİ HASTALIĞIN BELİRTİSİ?
Vücut sıcaklığını düşürecek herhangi bir sebep bulunmadığı halde, ayaklarda üşüme hissi olan kişilerde farklı hastalıkların mevcut olabileceğinin altını çizen Uyanık, hastalıklara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Dolaşım bozukluğuna dikkat çeken Uyanık, ''Bacaklarda kan dolaşımının bozulduğu hallerde ayaklarda ödem gelişmesini takiben, sinir hücreleri tarafından dokunma ve sıcaklık algılarında bozulmalar yaşanır. Bunun sonucunda ise ayaklarda üşüme hissedilebilir. Dolaşım bozukluğunun temelinde kalp yetmezliği olabildiği gibi bacağın toplardamarlarında kanın kalbe geri götürme mekanizmalarının bozulması ile izlenen varis hastalığı da söz konusu olabilir. Bunların yanında hareketsiz (sedanter) yaşam tarzının benimsenmesi, sigara alışkanlığının olması, yüksek tansiyon gibi durumlarda da dolaşım bozukluğu gelişerek ayaklarda üşüme ortaya çıkabilir'' diye belirtti.
Şeker hastalığı ile ayak üşümesi arasında bağlantı bulunduğuna vurgu yapan Uyanık, diyabet ile ayak üşümesi arasındaki ilişkine dair şunları söyledi: ''Kan şekerinin yüksek olduğu sinir hücrelerinin hasar görmesine bağlı ayaklarda dokunma ve sıcaklık hislerinde aksamalar yaşanır. Sonuçta hastanın ayakları soğuk olmadığı halde üşüyor olarak hissedilebilir veya ayağın dolaşımını sağlayan kan damarlarının sinirsel kontrolünde aksamalar yaşandığından ayakların dolaşımı ikincil olarak bozulabilir. Düzenli tedavi almayan diyabet hastalarında sinir dokularında bozukluklar sık görülür. Bunun sonucunda ayaklarda ve ellerde his kaybı gelişen hastalarda, ayağın çeşitli nedenlerle fiziksel travmaya maruz kalmasına rağmen ayakta ağrı hissi gelişmediğinden ciddi kronik yaralanmalar ortaya çıkabilir. Bu duruma diyabetik ayak adı verilir ve tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit edebilecek düzeyde sağlık problemleri yaratabilir. Diyabetik hastalarda yapılan ampütasyon ameliyatların en sık sebebi diyabetik ayak yaralanmalarıdır.''
Hipotiroidinin semptomlarından birinin üşüme olduğunu aktaran uzman isim, ''Hipotiroidi durumunda dokuların metabolizması yavaşlar ve vücut genelinde doku ödemi gelişebilir. Bunun sonucunda ayaklarda sinir hücrelerinin algı yetenekleri bozulabilir ve ayaklarda üşüme gelişebilir. Hipotiroidi klinik semptom olarak da vücutta üşüme şikayetine yol açabilir'' diye açıkladı.
Ayak üşümesi ile bağlantılı hastalıklarından biri olan anemiye dikkat çeken Uyanık, ''Kansızlık olarak da bilinen anemi durumunda kanda oksijen taşınmasından sorumlu kan hücrelerinin üretimi çeşitli nedenlerle aksar ve sayıları hızla azalır. Bunun sonucunda dokulara yeterli miktarda oksijen desteği yapılamadığından dokulardaki metabolik aktiviteler sekteye uğrar. Ayaktaki sinir hücreleri de fonksiyonlarını yerine getiremediği için üşüme hissi meydana gelebilir'' diyerek kansızlık ve üşüme arasındaki ilişkiye değindi.
Op. Dr. Elif Ceylan Uyanık, karaciğer ve böbrek yetmezlikleri, periferik damar hastalıkları ve nörolojik sorunlarında ayak üşümesine yol açtığını belirterek, ''Ayak üşümesi şikayetinin giderilmesinde önemli olan nokta altta yatan hastalığın doğru tespit edilmesidir. Altta yatan nedene uygun tedavi planlanır. Aşağıdaki tedaviler, ayak üşümesinin giderilmesinde uygulanabilir'' dedi.