Kısmen cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılan kına, içerdiği besinler yardımıyla cildin kalınlaşmasını sağlar. İnce ciltlerde meydana gelen dökülmelerin önlenmesinde kına faydalıdır. Bunun yanında kına cilt hücrelerinin sağlığının korunmasında dolaylı olarak katkıda bulunur.
Tırnak tedavisinde kına yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle çatlama eğilimi olan tırnakları tedavi edici özelliği vardır. Kına lapa halinde tırnaklara uygulandığında kırılma eğilimi olan tırnak yapısının ortadan kalkmasını sağlayabilir. Hakiki yağ ve kına tozu karışımı kullanıldığında maksimum verim alınabilir.
Genelde hayvanlarla çok fazla temas olduğunda ortaya çıkan bir cilt hastalığı olan uyuz hastalığına karşı kına faydalıdır. Uyuz hastalığından etkilenen bölüme lapa halinde uygulanması sorunun ortadan kalkmasını sağlayabilir.
- Sağlık açısından son derece sağlıklı bir bitki olan kına bitkisinin kabuğu karaciğer için faydalıdır.
- Kına bitkisi kabuğu aynı zamanda sarılık hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır.
- Kınanın kendine has kokusu merkezi sinir sistemi için faydalıdır. Kına kokusu sinirler üzerinde olumlu etkiler yaparak sinirlerin gevşemesini ve rahatlamasını sağlar.
- Baş ağrısına daha çok kırmızı ve pembe renklerdeki kına çiçekleri iyi gelmektedir. Kına çiçekleri sirke ile karıştırılarak uygulandığında baş ağrısını kısa sürede ortadan kaldırabilir. Bunun dışında baş ağrısını kesmek için kınanın macun şeklinde uygulanması mümkündür.
- Kına yaygın olarak sivilce ve akne tedavisinde kullanılmaktadır. Bunun dışında cildin veya derinin farklı bölgelerinde meydana gelen deri hastalıklarına karşı kına tedavi amaçlı olarak kullanılır.
- Kına ayaklara uygulandığında ayaklarda meydana gelen mantar vakalarını ortadan kaldırabilir. Bunun yanında kafa derisine uygulandığında kafa derisi çıbanının oluşmasına engel olabilir.
AYAK MANTARI İÇİN DOĞAL BİR İLAÇ
Mantardan korunmak için ayağın temiz ve kuru tutulmasına, giyilecek çorabın teri emebilecek nitelikte olmasına dikkat edilmeli. Özellikle bu hastalık sizde var ise size ait eşyalarında hiç kimse tarafından kullanılmasına müsaade etmemelisiniz. Doktorunuzun size verdiği ilaç tedavisine mutlaka devam etmelisiniz.
Bunun yanı sıra ek bir tedavi yolu olarak da kına ile tedaviyi deneyebilirsiniz. Kınanın faydaları binlerce yıl öncesinden bilinmektedir. Kınanın kurutucu ve serinletici etkisi vardır. Kınanın içerisine, sağlıklı hayvansal yağlar katılarak, merhem haline getirilip yaraların, yanıkların üzerine sürüldüğünde iyileştirici etkiye sahip olabiliyor ve aynı macunun uyuz hastalığına da iyi geldiği söylenmekte. Kınanın sinirlere ve ağrılara iyi geldiği de bilinen faydaları arasında. Kınanın faydaları arasında dolama (tırnak dibi iltihabı)ağrılarını hafifletir ve iyileşmesine yardımcı olur. Egzama ve uyuz hastalıklarına iyi gelmektedir. Ayak terlemesini engelleyerek ayak mantarının üremesini engeller ve ayak kokusunu engeller.
AYAK MANTARI İÇİN KINA KÜRÜ
1 litre suya 5 çorba kaşığı kına ilave edip 20 ila 25 dakika kaynatın. Soğuduktan sonra ayaklarınızı kına ile yıkayın bir ay boyunca devam edin. Ayaklarınızı bu süre zarfında da temiz ve kuru tutun. Bu uygulama sonunda mantar sorununu rafa kaldırabilirsiniz.