Dünya büyük bir enerji krizinin eşiğinden geçiyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sonrası enerji kaynaklarının azaldığı ve bazı kısıtlamalara gidildiği belirtilmişti. Birçok ülke belirli saatlerde elektrik ve doğal gaz kullanımını yasaklamıştı. Yaşan kriz sonrasında ise birçok kişi Türkiye’nin bu durumdan nasıl etkileneceğini merak etmeye başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ise enerji krizine karşın yapılan çalışmalar hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.
Enerji krizi Türkiye’yi nasıl etkileyecek?
Süreci başından beri takip ettiklerini ve olası bir duruma karşı titizlikle çalıştıklarını dile getiren Dönmez, "Depolarımız dolmak üzere. Tuz Gölü dolu. Silivri de bu ayın sonuna kadar dolmuş olacak inşallah, onu da gün gün takip ediyoruz. İki depo zaten yaklaşık 6 milyar metreküp gazı depolamış olacak. Başta Avrupa olmak üzere birçok ülkede büyük sıkıntı var. Vatandaşlarına daha az gazın veya enerjinin tüketilmesi için birçok kararlar alıyorlar. Artık yaptırım noktasına gidiyor. Zaten fiyatlar anormal yükselmiş durumda. Bu sıkıntıyı yaklaşık 1 yıl öncesinden görmüş ve hem elektrik hem de doğal gaz piyasası için tedbirlerimizi o tarihlerde almaya başlamıştık” dedi.
Tedbirler alındı
Türkiye doğal gazın yüzde 80’nini, elektriğin ise yüzde 50 sini sübvanse ettiğini dile getiren Dönmez, herhangi bir durumla karşı karşıya kalmamak adına tedbirlerin alındığının altını çizerek, "Biz bu artışı en az yansıtan ülkelerden birisiyiz. 1 metreküp gazın bugün Ankara'da her şey dahil fiyatı yaklaşık 5,7 lira ama Berlin'de 43,3 lira, Amsterdam'da bu 66,6 lira. Avrupa Birliği maalesef bu enerji krizini iyi yönetemedi. Bir araya gelip karar alamıyorlar, geç kalıyorlar. Biz son 1 yıldır fiyatların bu şekilde seyredeceğini öngörerek hem elektrik piyasası tarafında hem de doğal gaz piyasası tarafında birtakım tedbirler almıştık” ifadelerini kullandı.