Avrupa son 500 en kurak yazını geçirdi. Yaz mevsiminde yaşanan kuraklığın ardından kış mevsiminde de beklenen yağışların yaşanmaması endişelere sebep oldu. Bilim insanları azalan yağmurların ve topraktaki nemin düşüşünün çok ciddi bir seviyeye ulaştığına dikkat çekti.
İlk kez yaşanan tehlike
Avusturya’daki Graz Teknoloji Üniversitesi’nin ocak ayında yayımladığı bir araştırma da, Avrupa’nın 1918 yılından bu yana kuraklık içinde bulunduğunu gözler önüne serdi.
İstikrarsız bir durum
Araştırmada yeraltı su rezervlerini analiz etmek için uydu verilerini kullanan bilim insanları, kıtada su durumunun artık “çok istikrarsız” düzeye geldiği sonucuna vardı. Raporda, araştırmacıların elde ettikleri sonuçlardan dolayı oldukça şaşırdıkları görülürken, bu araştırmacılardan Torsten Mayer-Gürr, “Burada, Avrupa’da özellikle Almanya veya Avusturya’da suyun bir sorun olacağını asla düşünmezdim. Ama artık su teminiyle ilgili sorunlar yaşıyoruz ve riski düşünmek zorundayız” dedi.
Su kısıtlaması için yasal düzenleme
Son yıllardaki araştırmaların hemen hepsinde kuraklık ve su kıtlığının insan kaynaklı iklim değişikliği sebebiyle olduğu vurgulanıyor. Almanya, Avusturya, Fransa, İtalya ve İspanya gibi ülkelerde kuraklık etkileri kuruyan göller ve yeraltı sularında azalmaya neden olurken, Fransa’da 1959’dan beri ilk kez 32 gün boyunca yağış görülmedi. Yetkililer, Fransa’nın önümüzdeki yıllarda yüzde 40 daha az suyla yaşamak zorunda kalacağı uyarısında bulunurken, ülkenin “alarm durumunda” olduğunu söyledi. İspanya’nın tamamı Ocak 2022’den beri kuraklık içinde olduğu için İspanyol yetkililer Katalonya’da su kullanımını kısıtlama yasaları çıkardı.