Astım Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Astım hastalığı nefes almayı zorlaştıran, solunum yollarını tıkayan kronik bir rahatsızlıktır. Hava yolları hastalığı olarak bilinen astımın belirtileri çeşitlidir. Peki astım nedir, hastalığının belirtileri nelerdir?

29.12.2018-14:18 - (Son Güncelleme: 02.02.2022-16:39) Astım Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Akciğer hastalıklarından astım, kişinin yaşam kalitesini düşüren, nefes almasını zorlaştıran bir hastalıktır. Astımın belirtileri kişiden kişiye değişiklik gösterir. Peki astım hastalığının belirtileri neler? Astımın tedavisi var mı? 

Astıma neden olan faktörler kişiden kişiye farklılık gösterebilir. 

- Aile öyküsü astım riskini artırır.

- Hamilelik döneminde annenin yeterli beslenmemesi.

- Hava kirliliğine veya yoğun egzoz dumanına maruz kalmak.

- Doğarken düşük kilo ile dünyaya gelmek.

- Annenin hamilelik döneminde sigara içmesi.

- Bebeklik yıllarında annenin sigara tüketmesi.

- Kimyasal madde içeren ve toza maruz kalınan mesleklerde çalışmak.

Bireylerde astımını tetikleyen unsurlar değişkenlik gösterebilir. Sağlıklı kişilerde hiçbir belirtiye yol açmayan faktörler astım hastalarında balgam, öksürük, nefes darlığı gibi belirtilere yol açabilir. Stres, toz, bazı ilaçlar, egzoz gazı, hava kirliliği, polenler, hayvanların tüyleri, soğuk hava gibi faktörler astımı tetikler.

İLK SEMPTOM ÖKSÜRÜK...

- Astım hastalığının belirtileri arasında ilk sırada öksürük gelir. Kuru ve inatçı öksürük astımı olanlarda etkili olmaktadır. Bu öksürük çoğu zaman solunum ve nefes darlığına yol açar.

- Sık tekrarlayan öksürük, hırıltı ve nefes darlığı ile birliktedir. Şiddetli öksürük sonucu göğüs, karın kaslarında ağrılar, kaburgalarda çatlak ve kırıklar dahi görülebilir. 

- Öksürük nöbetleri sırasında bayılan hastalar da olabilir. Mevsim geçişlerinde artış gösterebilir, alerjik astımlarda polen alerjisi varsa ilkbaharda yakınmalar artabilir. 


- Astım hastalarında genellikle öksürük kuru diye tanımlanmakla birlikte çok az yapışkan bir balgam söz konusudur. Bu yapışkan az miktarda balgamı çıkarmak için hasta öksürür ve çıkarınca da rahatlar.

- Astımlı çocuklar balgam çıkaramaz. Ataklar sırasındaki öksürük nöbetlerinde kusarak yapışkan balgamlar çıkartırlar. Astım atağı sırasında göğüste hırıltı, hışıltı duyulabilir. Bu bronşların yaygın olarak daraldığının bir işaretidir. 

- Hasta nefes verilirken daha iyi duyulur. Nefes alırken de hırıltı duyulması astım krizinin daha ağır olduğunun bir işaretidir. Nefes darlığı astımın şiddetine göre değişen diğer bir bulgudur. 

- Bazı hastalarda efor sırasında bazen de istirahatte de nefes darlığı olabilir. Bu daha çok tedavisiz ve ağır astım hastalığı bulgusudur.

ASTIM HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI?

Astım hastalığı, akciğerlerde büyük hasarlara neden olmadan önce erken evrede tespit edilirse daha kolay bir şekilde kontrol altına alınabilir. Astım tamamen iyileşmese de astım krizlerinin daha az olmasına veya ortadan kaldırılmasına ilişkin tedaviler denenebilir. Bahsi geçen tedavi türleri bireyin kaç yaşında olduğuna, tedaviye verdiği cevaba ve astımın şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Astım hastalığının tedavisi için alanında uzman doktor hastayı bilgilendirir, ilaçlı olarak tedaviye başlanır.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal