Aspendos tiyatrosunun inşaatı Romalılar tarafından gerçekleşmiştir. Küçük ve büyük iki tepe üzerine kurulmuştur. Tiyatronun yaklaşık 20.000 kişiyi altına ve üslü iki şekilde sıralardan oluşması ile yapılan kültürel etkinliklerde misafir etmesini sağlamaktadır. Bu tarihi ve oldukça kültürel bir yapıyı mimarı olan Romalılar, ülkemiz adına Antalya iline fazlasıyla değer katan bir yapı bırakarak, Aspendos antik kentinin fazlasıyla ziyaretçi almasına olanak sağlamıştır. Hikâyesini bilerek gidildiği zaman daha etkileyici bir ziyaret olacaktır. Aspendos antik kenti, Aspendos tiyatrosunda ayrıca konserlerinde yer almasıyla oldukça güzel bir sesle yakalanmış olmaktadır. Yapı fazlasıyla korunarak Antik tiyatrolar içinde en önemli açık hava tiyatrosudur.
Aspendos Antik Kenti| Aspendos Tiyatrosu Mimari Özellikleri
Antalya'da bulunan Aspendos antik kenti içerisinde yer alan, Aspendos tiyatrosu mimari açıdan Roma mimarisinin özelliklerini fazlasıyla taşıyan bir yapıttır. Roma döneminde düz kemerler üzerine, yamaca yaslanmış olan küçük bir bölüm inşa edilmesi, dönemin mimari özelliklerini göstermektedir. Tiyatronun bakımsız kalmış bölümleri, onarma işlemi görmüş ve daha düzgün duruma getirilmiştir. Oturma yerlerinde kullanılan mermer halen tarihi yapının şimdiye kadar sağlam bir biçimde gelmesini sağlamıştır. Dar ve uzun olacak şekilde sahne binası ile birlikte yükseklik bozulmamıştır ayrıca sahne yapısı çok katlı ve yatay bir şekilde olarak uzanması planlanarak inşası gerçekleşmiştir. Aynı zamanda Aspendos tiyatrosunda küçük küçük birçok kapı ile birlikte 5 ana kapıya sahiptir.
Aspendos Tiyatrosunu Hikâyesi
Ziyaretçilerini oldukça etkileyen Aspendos antik kent tiyatrosunun hikâyesi de fazlasıyla etkileyicidir. Zamanında Aspendos isimli kral evlenmesi için kızını dönemin halkından en yararlı en kabul görecek işini yapan kişi ile evlendirmek istemiştir. Bunun için çok zorda kalmamak adına bir duyuru yapar ve kızını en faydalı iş içerisinde olan kişiyle evlendirileceğini halka duyurulur. Bu duyuru ile birlikte halk arasında 2 kişi yaptığı işler ile kralın karşısına çıkarılır ardından bir tanesinin söylediği çok uzak bölgelerden getirilmesi gereken su kemerleridir bunun üzerine diğer kişi ise Aspendos tiyatrosunu söylemiştir. Ancak yalnızca bir tiyatro değil tiyatro içerisindeki sesi oldukça en uzağa gidebilecek şekilde ses yansıtan bir yapıda olmasıdır. Kral tiyatroyu önerisini çok beğenmeyip bu su kemerleri getiren kişi ile kızını evlendirmek ister. Fakat kralın kızı bu ilginç tiyatroyu görmek için babasına ısrar eder. Kral kızını kırmayıp tiyatroyu görmek için gittiğin de orada bulunan orkestrada şarkı söyleyen Zenon’un yapı içerisindeki yansımayla sesi hoşuna gider ve kızını bu orkestranın kurulmasını sağlayan kişiyle evlendirir.