ASO Nedir, ASO Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

ASO nedir, ASO yüksekliği romatizma, ASO düşüklüğü, ASO belirtileri, ASO neden yükselir? konuları ile ilgili detaylar haberimizde...

14.05.2018-15:02 - (Son Güncelleme: 29.05.2021-17:44)

Özellikle mevsimler geçişlerde birçok kişide romatizma ağrıları meydana gelir. Yaşam kalitesini oldukça etkileyen romatizmaya dair en merak edilen konulardan biri ASO değeridir. Peki ASO nedir, ASO yüksekliği romatizma, ASO düşüklüğü, ASO belirtileri, ASO neden yükselir? Gibi merak edilen tüm soruları sizler için araştırdık. İşte detaylar…

ASO NEDİR? ASO YÜKSEKLİĞİ ROMATİZMA

ASO, 'Antistreptolizin O' tabirinin kısaltması olarak kullanılır. Streptolizin, 'Hemolitik Streptokok' bakterilerinin salgıladığı toksinin adıdır. ASO, romatizma gibi bazı enfeksiyonlarda yükselir bu nedenle hastalığı anlayabilmek için ASO değerleri incelenir.

ASO NORMAL DEĞERİ NE OLMALI?

Bakteriden enfekte olduğu düşünülen kişiye, 1 ile 3 hafta arasında uygulana testtir. Bunu amaca bakteri ile temas arasında biraz süre olmasıdır. Uzmanlar tarafından yapılan teste, ASO referans değeri çocuklarda <150 IU/mL, yetişkinlerde ise <200 IU/mL'dir. Bazı durumlarda bakteri teması ile bu değer artmaktadır bu yüzden birkaç hafta beklenilir. Vücuttaki enfeksiyonun düzelmesi sonrası değerlerin normale dönmesi yaklaşık bir 6 haftayı bulabilir. Hemolitik streptokok bakterisinin neden olduğu her enfeksiyonda ASO değeri aynı miktarda yükselmeyebilir. Bu yüzden antistreptolizin O testi, birkaç hafta sonra tekrarlanabilir.

ASO NEDEN YÜKSELİR?

Hemolitik bakterisinin vücuda girmesiyle toksik bir etki oluşur. Yani ASO yükselmesinin nedeni ASO yüksekliğinin sebebi, metabolizmada var olan hemolitik streptokok bakterisinin varlığıdır. 

Yapılan antistreptolizin O testi ile hemolitik streptokok bakterisinin metabolizmadaki varlığı, bakterinin kişi ile temasından yaklaşık 1 ile 3 hafta sonra kendini göstermeye başlar.

aso nedir

ASO YÜKSEKLİĞİ BELİRTİLERİ

Yapılan laboratuvar testinde sonucunda görülen belirtiler aşağıdaki gibidir;

-Hâlsizlik

-İştahta azalma

-Bulantı ve kusma

-Mide ağrısı

-Boyunda yer alan lenf bezlerinde şişlik

-Boğaz ağrısı

-Bademcik iltihabı

-Yutkunurken artış gösteren boğaz ağrısı

-Yüksek ateş

-Cilt yüzeyinde döküntü, kızarıklık, ısı artışı ya da şişlik

-Baş ağrısı

ASO DÜŞÜKLÜĞÜ

Yetişkin bireyde mikroplarla savaşması için üretilen antikorların değerkerinin azalması durumuna ASO düşüklüğü denir. ASO düşüklüğü kan testi ile anlaşılır. Bakteri oluşumunda ASO yükselmiyorsa tedavi edilmesi gerekir.

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal