Çalışanlar kıdem tazminatı alabilmesi için en azından aynı işverene bağlı olarak 1 sene çalışmalıdır. İşçinin nedeni önemsiz olarak eğer kendi isteği ile işten ayrılırsa hiç bir şekilde ihbar tazminatı alma ya da isteme hakkı yoktur. Bu duruma askerlik gerekçesi de dahildir. Ayrıca işçi kendi isteği ile iş yerinden ayrılacaksa (askerlik veya değil) mutlaka işverene gerekli süreler içerisinde bildirmelidir. 1 yıla kadar çalışanlar 2 hafta öncesinden, 1-3 yıl arası 4 hafta öncesinden 3 yıl ve üstü ise 8 hafta öncesinden iş verene bilgi vermelidir.
Askerlik Kıdem Tazminatı Neye Göre Hesaplanır?
Askerlik tazminatı uygulanırken kıdem tazminatının şartlarının uyması durumunda çalışanın tam 30 günlük ücreti üzerinden hesaplama yapılır. Bir yıldan itibaren devam eden sürelerde ise oranlama yöntemi ile hesaplama yapılır. Hesaplama sırasında çalışanların yol, yemek, düzenli olmak koşulu ile varsa ikramiye ödemeleri de tazminat hesaplaması içerisine dahil edilir. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır. Konu ile ilgili daha fazla bilgi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ilgili kanun sayfasına bakılabilir. Kaynak :https://www.csgb.gov.tr/home/contents/FAQ/IsKanunu
Bedelli Askerlikte Askerlik Tazminat Hakkı Var Mı?
Askerlik ile ilgili tazminat alabilmek için işten ayrılırken "muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla" işten ayrılmış olunması gerekir. Bedelli sırasında ise böyle bir ayrılma söz konusu olmadığı tazminat alma hakkı doğmaz.
Yasaya Göre Tazminat Hakkı
İş kanununda askerlik tazminatı kıdem tazminatı içerisinde geçmektedir. 1475 sayılı iş kanununa göre kıdem tazminatı alma şartları arasında "muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla" şartı bulunmaktadır. Bu madde sayesinde çalışan askerlik görevi için ayrılırken tazminat hakkı kazanmış olur.