Asker Öğretmenlik nedir, nasıl olur?

Asker öğretmen olarak kastedilen konu askerlik yükümlülüğünü MEB emrinde öğretmen olarak yerine getirmektir. Bu şekilde askerlik görevini gerçekleştirmek isteyenler başvuruların nasıl yapıldığını araştırmaya başladı. Peki asker öğretmenliğe nasıl başvurulur? İşte konuya ilişkin detaylar...

08.05.2022-21:16 - (Son Güncelleme: 08.05.2022-21:16) Asker Öğretmenlik nedir, nasıl olur?

Vatani görevlerini Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı ve onun emrinde yedek subay öğretmen olarak yapan kişiler asker öğretmenlik alanında değerlendirilmektedir. Peki asker öğretmenlik nedir? Asker öğretmenlik yönetmeliği nedir?

Asker öğretmenlik nedir? 

Askerlik görevini MEB'e bağlı, öğretmen olarak yapan kişiler asker öğretmen olarak değerlendirilir Asker öğretmenlik kapsamında yürürlükte yer alan kanun ve yönetmelikler vardır. Bu kanun ve yönetmelikler şunlardır:

1)Asker Alma Kanunu

- Öğretmenlerin Askerlik Hizmeti

2)Askerlik Yükümlülüğünü Milli Eğitim Bakanlığı Emrinde Öğretmen Olarak Yerine Getirecekler Hakkında Yönetmelik

Asker Alma Kanunu

Öğretmenlerin askerlik hizmeti

MADDE 10 – (1) Milli Eğitim Bakanlığının ihtiyaç göstermesi ve Bakanlığın uygun görmesi üzerine, yedek subay aday adayı olarak silahaltına alınacaklardan, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmenlik mesleğini fiilen icra edenler arasından bildirilenler, temel askerlik eğitimini takiben Milli Eğitim Bakanlığı emrine verilirler.

(2) Birinci fıkra uyarınca öğretmen olarak ayrılan ve göreve başlayan yükümlülere, 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununda asteğmenler için tespit edilen aylık, ödenek, yardım ve tazminatlar Milli Eğitim Bakanlığınca ödenir.

(3) Bu yükümlüler; öğretmenlik görevleri sırasında resmî elbise giyemezler, emsali yedek subaylar kadar hizmet yaparlar, hizmetleri askerlik şubelerinden sevk tarihinde başlar, görev yerleri Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenir, hizmetleri sonunda asteğmen olarak terhis edilirler, bu görevleri sırasında usulüne göre öğretmenlik mesleği ile ilişkileri kesilenler kalan hizmetlerini er olarak tamamlamak üzere kıtalara sevk edilirler ve Milli Eğitim Bakanlığı ile de ilişikleri kesilir.

(4) Milli Eğitim Bakanlığı emrine verilenler hakkında firar, hava değişimi/izin tecavüzü, yoklama kaçağı, bakaya ve geç iltihak suretiyle bakaya kalmak suçlarına ilişkin 1632 sayılı Kanun ile kısa süreli kaçma ve izin süresini geçirme disiplinsizliklerine ilişkin 31/1/2013 tarihli ve 6413 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu hükümleri uygulanır.

(5) Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık ile Milli Eğitim Bakanlığınca müştereken belirlenir.

(6) Seferberlik ve savaş hâlinde bu madde hükümleri uygulanmaz.

2)Askerlik Yükümlülüğünü Milli Eğitim Bakanlığı Emrinde Öğretmen Olarak Yerine Getirecekler Hakkında Yönetmelik

asker öğretmnelik

Millî Eğitim Bakanlığı emrine sevk ve katılışları

Madde 10 — 1111 ve 1076 sayılı Kanunlara tâbi yükümlülerden, temel askerlik eğitimlerini müteakip geri kalan hizmetlerini Millî Eğitim Bakanlığı emrinde öğretmen olarak tamamlayacak olanların görev yerlerine sevkleri ve katılışları aşağıdaki şekilde yapılır;

a) Temel askerlik eğitimini tamamlayanlara istekleri halinde, yol dahil on güne kadar izin verilir ve izinleri sonunda görevlendirildikleri İl Millî Eğitim Müdürlüğü emrine katılırlar. Bu yükümlülere, Millî Eğitim Bakanlığınca görevlendirildikleri yere kadar olan yol masrafları 1111 sayılı Kanuna tâbi erlerde olduğu gibi sınıf okulu ve eğitim merkezi komutanlıklarınca tahakkuk ettirilir. Ancak izinli bırakılanlara yol masrafı verilmez.

b) Temel askerlik eğitimlerini müteakip Millî Eğitim Bakanlığı emrinde öğretmen olarak görevlendirilen yükümlülerin şahsi dosyaları, eğitim merkez komutanlıkları veya sınıf okulu komutanlıklarınca görevlendirilmiş oldukları İl Millî Eğitim Müdürlüklerine gönderilir.

c) İl Millî Eğitim Müdürlüklerince görevlendirildikleri okullara katılış yapan öğretmenlerin katılış tarihleri, görevlendirildikleri okulların bağlı oldukları İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerince sevk pusulasının ilgili nüshasıyla yerli askerlik şubelerine bildirilir.

1076 sayılı Kanuna tâbi öğretmen yükümlülerin hizmet süresi ve ilişiklerinin kesilmesi

Madde 12 — Temel askerlik eğitimlerini müteakip Millî Eğitim Bakanlığı emrinde öğretmen olarak görevlendirilen 1076 sayılı Kanuna tâbi yükümlülerin hizmet süreleri, emsali yedek subayların hizmet süresi kadar olup, bu süre askerlik şubelerinden sevk tarihinden itibaren başlar.

Bunlardan görevleri sırasında usulüne göre öğretmenlik mesleği ile ilişikleri kesilenlerin hizmet süresi, 1111 sayılı Askerlik Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen hizmet süresi kadar olup, kalan hizmetlerini er olarak tamamlamak üzere kıt’alara sevk edilir ve bunlara ödenmekte olan aylık, ödenek, yardım ve tazminatlar kesilir.

Asker Öğretmen özlük hakları

Madde 14 — Millî Eğitim Bakanlığı emrinde öğretmen olarak görev alacak 1111 ve 1076 sayılı Kanunlara tâbi yükümlülerin özlük hakları aşağıda belirtilmiştir:

a) 1076 sayılı Kanuna tâbi yükümlülerden, Millî Eğitim Bakanlığı emrinde öğretmen olarak görev yapmak üzere ayrılanlara, fiilen öğretmenlik görevine başladıkları tarihten itibaren 27/7/1967 tarihli ve 926 sayılı Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununda asteğmenler için tespit edilen aylık, ödenek, yardım ve tazminatlar Millî Eğitim Bakanlığınca ödenir ve bu yükümlülerin aylıklarından Ordu Yardımlaşma Kurumu aidatı kesilir. Bunlara öğretmenlikten dolayı ayrıca bir ücret ödenmez.

b) 1111 sayılı Kanuna tâbi yükümlülerden;

1) Askerlik hizmetine başlamadan önce Bakanlık kadrolarında öğretmen olanlar ile Devlet memuru olarak çalışanların önceki memuriyetleri itibariyle hak kazandıkları maaşları, fiilen öğretmenliğe başladıkları tarihten itibaren Millî Eğitim Bakanlığınca ödenir.

2) Daha önce memuriyet görevinde bulunmayanların, fiilen öğretmenliğe başladıkları tarihten itibaren 657 sayılı Kanun hükümlerine göre intibakları yapılır ve maaşları Millî Eğitim Bakanlığınca ödenir.

c) Bu Yönetmelik hükümlerine göre öğretmen olarak görev alanlar hakkında sicil raporu düzenlenmez.

Sözleşmeli öğretmen asker öğretmen olabiliyor mu?

Askerlik görevi yapması gereken ve öğretmenliğini icra eden kişiler devlet kurumunda atanmış öğretmen ya da özel kurumda sözleşmeli öğretmen olmaları fark etmeksizin Milli Eğiitm Bakanlığı'na bağlı olarak asker öğretmenlik yapabilir.

Asker öğretmen ne kadar maaş almaktadır?

Asker öğretmen olarak görev yapan kişiler, asteğmen yani yedek subayların aldığı maaş ile aynı maaşı almaktadır. Bunun yanı sıra konuyla alakalı kanunda şunlar belirtilmiştir:

“Türk Silâhlı Kuvvetleri Personel Kanununda asteğmenler için tespit edilen aylık, ödenek, yardım ve tazminatlar Milli Eğitim Bakanlığınca ödenir.”

Bu kapsamda asteğmenlere verilen bütün mali haklar asker öğretmenlere de verilmektedir. Asteğmen naaşları 2020 yılı itibari ile 6 ila 7 bin TL arasında değişmektedir. Bunun yanı sıra görev yeri değiştikçe maaş da değişmektedir.

Asker öğretmen ek ders alır mı?

Asker öğretmen olarak görev yapan kişilere asteğmenlere verilen aylık, ödenek, yardım ve tazminatlar verilmektedir. Yani iki grupta aynı haklara sahiptir Bunların yanı sıra diğer öğretmenlere verilen ek ders ücreti gibi ücretlerden yararlanamazlar.

Asker öğretmen eğitime hazırlık ödeneği alır mı?

Asker öğretmen grubuna girenler kamuda yer alan ‘Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı’na dahil olmazlar. Dolayısıyla eğitim, öğretim yılı ile alakalı hazırlık ödeneği almazlar. Bahsedilen bu ödenek ‘Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı’na dahil olan unvanlı kadrolarda bulunan kişilere verilir.

Asker öğretmen destekleme ve yetiştirme kursu açabilir mi? Asker öğretmen DYK ek ders ücretini alabilir mi?

Asker öğretmen olarak görev yapan kişiler yukarıda da bahsedildiği gibi ve kanunla da desteklendiği gibi asteğmenlerin sahip olduğu mali haklara sahiptir. Bunun yanı sıra öğretmenlikle alakalı alınan ücretlerde hakları yoktur. Yani asker öğretmenlerin haftalık maaş karşılığı ders görevi, zorunlu ek ders ve isteğe bağlı ek ders gibi konularda görev yapmaları mümkün değildir. Görevli olasalar bile ücret almazlar.

Tüm bunların yanı sıra öğrenci kişilik hizmetleri, nöbet ücreti, hazırlık ve planlama gibi ek ders ödemeleri de alınamaz. Bu tarz görevler alsalar da karşılığında ücret almazlar.

Asker öğretmenlik zorunlu hizmetten sayılır mı? Asker öğretmenlik doğu görevi sayılır mı?

Konuyla alakalı Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin Zorunlu çalışma süresinden sayılacak süreler başlığı atında yer alan 46. maddesinde şunlara yer verilmiştir:

Zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi öğretmenlerin, zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında adaylık dâhil fiilen öğretmen olarak geçirdikleri süreler zorunlu çalışma süresinden sayılır. Bu sürelere;

a) Bakanlık kadrolarında öğretmen olarak görevli iken askerlik hizmetini yapmak üzere aylıksız izne ayrılanlardan askerlik hizmetini temel askerlik eğitiminden sonra zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında öğretmen olarak yerine getirenlerin temel askerlik eğitimi dışında kalan askerlik süreleri, tamamı dahil edilir.

Genel anlamda konuya değinecek olursak yedek subay asker öğretmenler, acemi birliği ve izinleri dışında, 4, 5 ve 6. hizmet alanı olarak bilinen mecburi çalışma yükümlülüğünün öngördüğü hizmet alanlarında bulunan görev sürelerinin hepsi mecvuri çalışma süresinden sayılmaktadır.

Asker öğretmen 8 yıla bir kademe alır mı?

Konu kapsamında olan Devlet Memurları Kanununun 83. maddesi doğrultusunda;

Devlet memuru iken muvazzaf askerlik hizmetini yapmak üzere silah altına alınanlardan askerlik görevini tamamlayıp memuriyete dönmek isteyenler, terhis tarihinden itibaren 30 gün içinde kurumlarına başvurmak ve kurumları da başvurma tarihinden itibaren azami 30 gün içinde ilgilileri göreve başlatmak zorundadırlar. Bunların muvazzaf askerlikte geçen süreleri muvazzaf askerliğe ayrıldıkları sırada iktisap etmiş oldukları derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir. Bu gibilerin muvazzaf askerliğe ayrılmadan önce işgal ettikleri kadroda kazandıkları kademe ilerlemeleri ayrıca gözönünde bulundurulur. Askerlik öncesi kademe ilerlemeleri ile askerlikte geçen süre toplamının 3 yılı aşan kısmı usulü dairesinde üst dereceye terfi ettikleri zaman bu derecede kademe ilerlemesi yapılmak suretiyle değerlendirilir.

Yani asker öğretmenlik süresi kişinin kademe ve derece ilerlemesi konularında değerlendirilir. Bunun yanı sıra asker öğretmen süreleri 8 yılda bir kademe sürelerinde değerlendirilmekte ve alınmaktadır.

Asker öğretmenlik kaç aydır? Asker öğretmenlik süresi ne kadar?

Temel askerlik + yedek subaylık süresi kadardır. (1 ay + 11 ay = 12 ay)

Asker öğretmene hizmet puanı verilir mi?

Asker öğretmene hizmet puanı verilmektedir.

Özel sektörde çalışan öğretmen asker öğretmenliğe başvurabilir mi?

Özel sektörde veya atanmamış öğretmenler asker öğretmenliğe başvuramaz. Başvuru yapılabilmesi için kişinin öğretmenlik mesleğini icra etmesi gerekir.

Asker öğretmenliğe nasıl başvurulur?

Asker öğretmenliğe başvuracak kişinin özel sektörde ya da devlet kurumlarında öğretmenlik yapıyor olması fark etmez. Önemli olan kişinin öğretmenlik mesleğini icra etmesidir. Asker öğretmenliğe başvuru yapmak için e-devlet sistemi kullanılabilir. Lakin başvuru için önceden Ek-A belgesi ile askerlik şubesine bizzat başvuru yapılması gerekmektedir. 

YORUM YAZ..

En Çok Okunanlar

Modal