Aşı Gönüllüsü Olan Profesör Anlattı

Tüm dünyada bilim insanları yeni tip koronavirüse karşı aşı geliştirmek için çalışmalar yürütüyor. Umut vaat eden aşı adayları ise insanlar üzerinde denenmeye başladı.

23.09.2020-15:55 - (Son Güncelleme: 23.09.2020-17:10)

Çin'de geliştirilen aşı, Türkiye'de ilk olarak Hacettepe Üniversitesi'nde uygulandı. Daha sonra aşı adayı Kocaeli Üniversitesi'nde de denenmeye başlandı. Üniversitenin Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüsnü Efendi, aşı denemeleri için gönüllü oldu.

KOÜ Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sıla Akhan’da Çin'den gelen aşının denemelerine ilişkin, NTV muhabirine, önemli açıklamalarda bulundu.

HER GÜN 10 HASTA TARANIP AŞI UYGULANACAK

Prof. Dr. Akhan, aşının öncelikle sağlık çalışanlarında yapılacağını belirterek ‘Her gün 10 hasta taranarak uygunluk şekline göre aşı yapılacak. 550’ye kadar aşılama yapma ihtimalimiz var. Kovid-19’dan pozitiflik yaşamamış olan kişiler ve şu an için sadece sağlık çalışanlarına aşı uygulaması yapıyoruz. Ancak daha sonra genişletilerek 18-59 arasını alabiliyoruz bu çalışma için. İki doz aşı uygulanacak. Kanları ve diğer sonuçları uygun geldikten sonrada ilk aşılar yapılacak ve 14 gün sonra 2. doz uygulanacak. Ondan sonrada 4 aya kadar sadece PCR’la kontrol her ay devam edecek. Daha sonra 1 yıla kadar kontrolleri var, çok sık bir kontrol düzeni yok. Ancak takip için ilk 4 ay önemli’ ifadelerini kullandı.

HERKESE AŞI UYGULANMAYACAK

Aşı uygulanan kişilerin hepsine aşı uygulanıyor olmayacak, bir de kontrol grubunun olduğundan bahseden Prof. Dr. Akhan, ‘Bir kişi aşı olacak bir kişi olmayacak, bilemiyoruz onun sırasını. Plasebo grubu var. Onu hem aşıyı yapan kişi bilmeyecek hem de uygulanan kişi bilmeyecek. O yüzdende sonuçları sürprizle bekleyeceğiz’ dedi.

‘BUNUN BİR PARÇASI OLMAK ONUR VERİCİ’

Aşı denemeleri için gönüllü olan KOÜ Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüsnü Efendi, bu kez masanın karşına geçip gönüllü olarak bu çalışmaya katıldığını belirterek, şunları söyledi:

‘Hazır çalışmalar önemli çünkü bu aşamaya gelinceye kadar önce çok sayıda araştırma yapılıyor, arkasından hayvan denekleri yapılıyor, faz 1 ve 2 çalışmalar yapılıyor, faz 3 çalışmaları artık ilacın ya da aşının piyasaya çıkmadan önceki son etkinlik ve güvenlik çalışması. Bunun bir parçası olmak benim için onur verici. Burada en kötü ihtimal aktif olmayan bir aşı alabilirsiniz. Zaten şu anda onaylı bir aşı yok o yüzden çok büyük bir risk taşımıyor.’

DNC Medya
DNC Medya
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal