Artan faizler alımları düşürdü: Konutta yeni gündem ‘ortak kredi’

Konut kredi faizlerindeki artış sebebiyle ev alımlarında düşüş yaşandı. Aynı zamanda kredi kullanımları da geçen yıla göre yarı yarıya düştü. Bir kamu bankası ise ‘ortak konut kredi’ uygulamasını başlattı. Detaylar haberimizde…

19.07.2024-10:30 - (Son Güncelleme: 19.07.2024-10:30) Artan faizler alımları düşürdü: Konutta yeni gündem ‘ortak kredi’

Konut sektöründe yeni gündem maddesi ‘ortak konut kredisi’ oldu. Son dönemde konut kredisi kullanımı zorlaştığı için "ortak konut kredisi" yeniden gündeme geldi. Kamu bankaları arasında bir bankanın çıkardığı bu yeni kredi ürünü, birden fazla kişinin ortaklaşa kredi çekmesine imkan tanıyor. Bu kredi türünde, en az 2 kişi, en fazla 5 kişi birlikte kredi çekebiliyor.

Ortak konut kredisi nedir?

Ortak konut kredisiyle alınan ev, hisseli olarak tapuya kaydediliyor. Faiz oranları ise standart konut kredisi faiz oranlarıyla aynı seviyede. Bu sistem, tek başına ev yatırımı yapamayanlar için ortak ödeme ile borcun altına girme fırsatı sunuyor. Örneğin, 2 milyon liralık bir konut kredisinde faiz oranı yüzde 3,49. Kredi 120 ay vadeli olarak çekildiğinde aylık ödemesi 70 bin 956 liraya denk geliyor. Bu miktar, iki kişi arasında bölüşülürse kişi başı 35 bin 478 lira, üç kişi arasında bölüşülürse 23 bin 653 lira, dört kişi arasında bölüşülürse 17 bin 739 lira, beş kişi arasında bölüşülürse 14 bin 191 lira taksit ödemesi oluyor.

Artan faizler alımları düşürdü: Konutta yeni gündem ‘ortak kredi’

Ortakların uzlaşı ile krediyi ödemesi gerekiyor

2 milyon liralık bir krediye 10 yılda toplam 6 milyon 514 bin lira faiz ödeniyor. Ev ortaklarının hepsinin kredi çekmesi zorunlu değil; isteyenler nakit ödeme de yapabiliyor. Ancak, alınacak konutun değerinin ekspertiz ile belirlenmesi gerekiyor ve tüm ortakların finansal durumlarının kredi kullanmaya uygun olması şart. Taraflardan biri krediyi ödeyemezse, borç diğer ortaklara kalıyor ve kredi ortaklarının bakiyeyi kapatması gerekiyor.

Bu yeni kredi ürünü, özellikle tek başına konut sahibi olma imkanı bulamayanlar için önemli bir çözüm sunarken, aynı zamanda ortak sorumluluk ve finansal yük paylaşımı gerektiriyor.

YORUM YAZ..
Modal